Ta extra bolån för att sätta in på sparkonto?

Jag har inte tagit så mycket lån på mitt hus som jag skulle kunna göra.

Min tanke är nu att utöka mitt bolån med 500.000kr med fast ränta på 1,28% bundet över 3 år.

Pengarna tänker jag sätta in på ett sparkonto med fast ränta på 2,00% bundet över 3 år.

Räntekostnaderna för mitt bolån dessa 3 år blir:
500.000kr x 0,0128 x 3 = 19.200kr

Ränteintäkterna för mitt sparkonto under dessa 3 år blir (0,7 för 30% skatt på intjänad ränta):
500.000kr x 0,02 x 0,7 + 507.000kr x 0,02 x 0,07 + 514.098kr x 0,02 x 0,7 = 21.295kr

Kanske inte så mycket vinst och kanske knappt värt besväret men detta borde väl vara 2000 säkra kronor efter 3 år?
Är det något jag inte tänkt på i det här resonemanget? Någon nackdel med det hela?

Hej Bernhard!

Du har väl inte räknat med ränteavdraget i din uträkning för lånet?
Så teoretiskt ska det bli lite mera.

Däremot känns detta som ett väldigt övertänkt sätt att tjäna pengar på, finns andra sätt att tjäna 2000kr på inom 3 år som kanske är lättare och inte kräver att man blandar in sin bank i?
Men ja så skulle man säkert kunna göra, men kolla bara att banken som ger dig 2% låst ränta på 3 år har insättningsgaranti, tycker det låter väldigt högt med 2% för ett säkert sparande i detta ränteläge.

Hej Robin!
Tack för bra svar!
Stämmer att jag hoppade över ränteavdraget så det blir dessutom lite mer vinst.
Banken som erbjuder detta (med insättningsgaranti) är ingen bank som jag använder idag så jag hade inte blandat in “min” bank i detta.
Absolut finns det andra sätt att tjäna 2000kr på men detta sättet utesluter ju inte de andra. Detta blir bara en extra bonus på dryga 2000kr utan risk (då jag vet med säkerhet att jag inte kommer att flytta inom 3 år).
Nu vet jag inte om jag kommer göra det ändå, som jag skrev tidigare så är det inte så mycket vinst och kanske knappt värt besväret, men det var bara en tanke som slog mig och undrade om det var något uppenbart jag missat i mitt tankesätt.

Jag hade (eller har gjort, snarare) tagit lånet och satsat lite högre än bara 2 % garanterad avkastning. Köp fonder för stålarna, på tre års sikt (kan du låna på ännu längre tid?) borde du kunna slå 2 % avkastning om du väljer rätt fonder.

(Eller så gamblar du lite till och sätter en del av pengarna i högräntekonton, så kan du få bortåt 10 % i ränta, men då utan insättningsgaranti - precis som med fonder.)

Det blir jobbigt om du behöver pengarna, och du kan åka på att betala ränteskillnadsersättning om du avslutar ett bundet lån under bindningstiden (till exempel om du flyttar).

Du kom på något du tyckte var smart. Du räknade på det. Och nu ignorerar du resultatet: Vinsten är för liten och risken för stor. Fokusera din energi på något nyttigt istället.

Jag misstänker starkt att du får ut räntan på din inlåning först när bindningstiden gått ut efter tre år. Räntan till banken betalar du däremot kvartalsvis. Instämmer med Emil. Privatpersoner skall inte jobba med räntearbitrage.