Tankar kring upplägget med hinkar i förhållande till bostad, etc

Hej,

Jag har en obelånad bostadsrätt, värd cirka 700 tusen kr, i en mellanstor stad. I stort sett alla mina sparpengar har tidigare gått till bostaden, och jag har därför en förhoppning om att jag nu är "klar" med att pumpa in pengar i bostaden. Tänker att en bostadsbelåning om 50% är rimlig. Om jag i framtiden själv vill köpa en större bostad, tänker jag att den kan kosta max 1,4 miljoner, medan om jag köper ihop med min partner kan köpa en bostad för max 2,8 miljoner. Utöver bostaden har jag en buffert på 40 tusen på ett vanligt sparkonto.

Nu när jag inte längre lägger pengar på min bostad, placerar jag hälften av sparpengarna på ett investeringssparkonto och hälften på ett sparkonto med ränta. Pengarna på sparkontot ska läggas in på ISK-kontot på sikt, men tanken är att jag ska ha kapital att gå in med när börsen faller. Jag har låga utgifter och sparar därför omkring 18-20 tusen kr i månaden.

I och med att jag har så stor del av sparandet i bostaden, och särskilt så länge jag har en del av kakan på sparkontot, tänker jag att jag inledningsvis kan spara utan räntefonder. Började spara på börsen i början på året och ville sätta ihop en mellanriskhink (med Nybörjarportföljen, dock utan räntefonder). Så här ser mitt sparande ut:

ISK-konto (mellanriskhink), 42429 kr:

Länsförsäkringar Global Indexnära, 66,67%
Spiltan Aktiefond Investmenbolag, 8,33%
PLUS Småbolag Sverige Index, 8,33%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, 8,33%
Swedbank Robur Access Asien, 8,33%

Sparkonto (ska in i mellanriskhinken), 41670 kr.

Mellanriskhinken tänkte jag ska vara i storleken 400 tusen (och på sikt 60/40, men just nu 100/0). När jag har sparat ihop det tänkte jag gå vidare till passiva hinken (Globala barnportföljen, 90/10). Jag har dock smygstartat med passiva hinken redan nu, med pengar (ungefär 10k) som jag inte har räknat med blev över. I praktiken fungerar dock mitt ISK-konto ovan som en passiv hink, i och med 100/0-fördelningen, eller tänker jag fel? Är fondfördelningen ovan rimlig?

Mitt mål är att hinkarna ska se ut så här:

Bufferthink: 40 tusen
Mellanriskhink: 400 tusen (60/40 enligt Nybörjarportföljen) + 700 tusen bostad.
Passiv hink: Allt sparande utöver buffert- och mellanriskhink (90/10 enligt Globala barnportföljen).
Aktiv hink: Känner inte behovet för tillfället…

Det här blev nog en aning rörigt, men vad tror ni om upplägget? Kanske ska tillägga att målet är ekonomisk frihet.

Hej Richard!

Ser ut som att du har koll på läget, inget att påpeka om portföjupplägg eller så.

Enda saken jag tycker du ska tänka på är att mellanrisken bör finnas där ifall att du blir arbetslös eller så, att då ha den 100% aktier och du får se en börsnedgång samtidigt som du blir arbetslös kanske inte är det optimala?

Men ser bra ut, du har en god ekonomisk ställning!