Tankar på att starta eget men fastnat om det skulle löna sig eller inte

Jag skulle vilja höra er input gällande mina tankar om att starta eget som IT-konsult.
Avsnittet med Monica satte verkligen igång mina tankar om att starta eget för att snabbare bygga upp min frihetsmaskin. Både Jan och några vänner har länge förespråkat det av många anledningar men nu närmar jag mig också att ta steget.
Jag har dock fått en kommentar som fastnat som en spik. En vän till mig påstod att det inte kommer att göra så stor skillnad i hur snabbt jag skulle nå ekonomisk frihet. Detta då jag har semester och inga problem att ta en paus från jobb vid föräldraledighet. Som egen är jag beroende av att vara tillgänglig under en period och skulle man ta längre ledigt tar de in någon annan samt att det kan ta tid att komma tillbaka in i affärerna och få ett nytt uppdrag. Det extra jag får vid att köra eget kommer inte att göra så stor skillnad om att nå min ekonomiska frihet utan snarare att jag bara kommer att jobba mer.
Min känsla är att det visst skulle gå betydligt snabbare att nå min ekonomiska frihet med utdelningsmöjligheterna och överskottet som enligt min kalkyl skulle byggas snabbare än jag kan ta ut det förmånligt (räknat på 6 veckors semester). Sen är jag fullt medveten om att det är en låsning till att byta sin tid mot pengar precis som idag.
Kanske lite naivt och jag ska självklart undersöka mer på djupet med mäklare gällande möjligheterna men jag jobbar själv inom IT och vi skriker efter mer personal likt alla andra IT bolag så det borde inte vara några problem att hitta uppdrag som underkonsult.

Vad är era tankar om hur mycket det skulle kunna ge alt. ta att istället starta eget?

2 gillningar

Jag är ju partisk i frågan, men svarar i alla fall. :joy:
Den där spiken tycker jag att du kan dra ur och kasta bort.

  • Du kommer förhoppningsvis att ha en så pass hög timtariff att du kan bli ekonomiskt fri tidigare alt. jobba mindre

  • Nu vet jag inte vilken tidsperiod du menar med “längre ledighet”, men om det är så att du vill bo utomlands några månader per år eller ha en längre föräldraledighet så borde det gå att komma överens med uppdragsgivaren eller ännu hellre ta det mellan uppdrag.

  • Jag förstår inte riktigt dina vänners kommentar om att man behöver vara tillgänglig. Du behöver inte vara mer tillgänglig än de anställda (om ni inte kommer överens om något annat förstås). Jag upplever snarare att jag har enklare att planera min tid just för att jag inte är anställd

  • Min erfarenhet ang. efterfrågan på IT-konsulter är densamma som din. Det är i mångt och mycket konsultens marknad (i alla fall om du bor i en storstad).

Säg att du jobbar 1600 h/år á 1000:-/h = 1,6 milj. (så har du bra med ledighet)
Lön upp till brytpunkt: 45 tusen *1,32 (soc avg) *12 månader.
Kostnader: ca 10 tusen/månad
Utdelning ca 200 tusen (avdrag 20% kapitalskatt).
Då har du ut ca 44 i månaden och 600 tusen kvar i bolag varje år (att investera i bolaget och sen ta ut som utdelning).
image

6 gillningar

Lite lösa tankar:

Den här kalkylen hänger väl ganska mycket på att man kan debitera upp mot 1000kr/h?

1600h blir 80% beläggningsgrad om jag räknar slarvigt är ju inte i min värld helt orimligt att man lägger men då tar man kanske inte betalt för försäljning och annan admintid? Vilket i verkligheten kan, om man gör mycket faktura och försäljningsarbete själv, fylla ut resten av de 20%. 20% är ju en dags arbete.

Skulle man justera timpriset ner till 700-750 så blir kalkylen inte helt lika positiv.

Men det finns ju kanske andra sätt att lyfta den kalkylen om man inte har möjlighet att ta 1000Kr/h mot kund?
Tex jobba med outsourcing. Och då ta mellanskillnaden. Det gör att du får upp din timpeng ganska rejält.

Men som Jan brukar säga jag kan ha otur när jag tänker.

Vad gäller ledighet så om du har en kund som inte kan acceptera att du är föräldraledig så är det väl ingen kund som du vill jobba med överhuvudtaget, eller? Som egen har man ju faktiskt möjlighet att välja kund till viss grad. Det har jag gjort när jag träffat kunder som jag inte klickat med. Svårare när man har en arbetsgivare i ryggen som kräver att du har en minst 85-90% beläggningsgrad och delar ut projekt som posten delar ut brev.

//B

1 gillning

Stort tack för hjälpen med spiken Monica! Det var lite så jag också tänkte men svårt utan erfarenheten.

Jag tror att du tänker helt rätt Benken och drömmen hade ju varit att få till andra intäkter och gärna i den mer passiva delen.

Har ni några tankar när det kommer till att starta eget när man förhoppningsvis får tillökning i familjen efter ca ett år? Är lite i valet eller kvalet om jag ska vänta tills det är ”utrett”.

Jag hade kört. Speciellt om ni väntar barn!

Jag är själv IT-konsult med eget bolag och just möjligheten att vara ledig när man får barn är så himla värt. Jag var ledig tre månader när vi fick barn. Det hade aldrig gått om jag varit anställd någonstans.

Just att kunna bestämma över sin tid är värt mer än några pengar i min åsikt. Men jag jagar inte FIRE förvisso.

1 gillning

Intressant tråd. Håller själv på med något liknande men har fastnat i hur jag ska ta steget rent praktiskt med de olika parterna (kund, min arbetsgivare, samt kundens ramavtalsleverantör), men det är en annan tråd.

Jag har brottats med samma frågeställningar som du, och kommit fram till att det mesta är ren inbillning

  • Det är skönare att själv kunna välja kunder än att ha en hetsig säljare i ryggen som vill trycka in dig på uppdrag du känner och vet inte är något för dig… man vill liksom inte tacka nej som anställd. Och att sitta på bänken är ju värre än skamfrån

  • Timpriser på 1000 kr är omöjligt i många fall, lite beroende på region (Sthlm, Malmö, Norrland, Småland osv). Jag kommer att finnas i sydöstra Sverige och leverera mjukvaruutveckling/kravning/test och har räknat med ett timpris på 700 kr + moms. Har även kollat med bekanta som har enmansfirmor och det är ungefär vad de kan debitera (oavsett senioritet, inte många kunder som vill betala premium för om du har +10 eller +20 års erfarenhet, man vill ha nån som kan koda, punkt och slut). Det är även ofta knepigt att jobba direkt mot kund, ofta går man in som undis mot nån större firma som sitter på ramavtal eller liknande, men undantag finns såklart.

  • Att skaffa barn och vara egen konsult är väl ingen skillnad, möjligtvis om du har förbundit dig att leverera en produkt inom en viss tid och är den enda som jobbar med denna produkt, då kan det ju vara jobbigt att ta ett års föräldraledigt. Som anställd konsult blir det lite din arbetsgivare som får sköta detta, som enmansAB är ju du din egen arbetsgivare, vem ska du ersätta dig själv med? Ta in en undis möjligtvis. Jag kan förstå ditt dilemma, går du in som undis och ska vara ledig ett år, vill man sen efter ett år fortsätta med ditt avtal om du är ersatt med nån annan som kunden kanske tycker ännu bättre om? Tror knappast det…

  • Du har inte mycket i form av ökad trygghet när du är anställd gentemot att vara egen, möjligtvis om det blir tuffa frågor kring leveransen, då är det skönt att ha ett företag med en ståndaktig chef och ett gäng advokater i ryggen, som egen får du ju ta alla tuffa diskussioner själv, dock har du ju ansvarsförsäkringar om du skulle göra nåt fel som kostar kunden en massa pengar.

  • Vill du inte sälja dig själv speciellt aktiv finns det ju tjänster där man kan registrera sitt cv. Jag är värdelös på att sälja mig själv, men det är ett nödvändigt ont för att få ett uppdrag, tycker man inte om sånt finns kurser, KBT eller liknande att ta till. Det lönar sig att ha ett kontaktnät av tidigare kunder man kan “fiska” hos. Då slipper du ofta att bli grillad på intervjuer eller med kunskapsprov och liknande, då de redan vet vad du går för.

  • Sen, det viktigaste… vad är det värsta som kan hända? Det är att du inte hittar något uppdrag. Värre än så är det inte. Belöningen är desto större om du faktiskt lyckas ro hem ett uppdrag, då går hela timpenningen till dig själv, och inte till din arbetsgivare, som sen delar ut småsmulor i lön.

/H

2 gillningar

Kul att höra lite erfarenheter från lik situation. Tack för att du delar!
Jag är också egentligen mer på att njuta av nuet och lyckas jag nå FI tidigare så ser jag det snarare som en bonus. Sen vill jag inte att det tar längre tid förstås hehe

1 gillning

Tack för att du delar och intressant läsning. Dock förvånad över att utvecklare får så pass mycket lägre än ”Microsoft 365 specialist”. Vi tar själv in konsulter som är mer generalister och kör eget via ramavtal. Helt omöjligt att få någon som är någorlunda vettig för under 750kr/h. Ska som jag skrev kolla marknaden noga med mäklare innan men lösa samtal har sagt att jag borde ligga runt 1000kr/h.

Du har helt rätt i vad det värsta som kan hända. Själv tänkt tanken men skönt med andra som skriver/säger så!

Försäljningen är som att jaga jobb hos de mäklare som jag kollat hos. Jag söker mina uppdrag via deras bank men vissa hjälper även till med matchning.

Önskar dig lycka till med din egen resa!

En stor faktor kan ju vara om du på nuvarande jobb omfattas av någon utfyllnad av föräldrapenning? Dvs att man blir kompenserad för den sänkta ersättningen från föräldrapenningen pga kollektivavtal. Behöver så klart inte vara en dealbreaker, men en del att ta i beaktande.

2 gillningar

Min man har haft eget som IT-konsult i 10+ år.

Om du tjänar på det eller inte beror ju på vad du har för lön idag samt vad du kan debitera.
Min man debiterar strax över 900 kr/h. Han tar lön precis under brytpunkten, tjänstepension på 8000 kr/mån och får ett överskott på 35 000 kr/mån som sparas i företaget. Han har även tjänstebil. Övriga utgifter är diverse datorprogram och datorprylar.

Som fru till en egen företagare säger jag: VÄNTA MED ATT STARTA EGET TILLS EFTER FÖRÄLDRALEDIGHETEN! Eller fundera i alla fall igenom ordentligt hur du ska lösa det. Min man startade sitt företag precis när vi skulle ha barn och så bidde det ingen föräldraledighet för hans del. Han har uppdrag under lång tid och vill inte bli av med dem, därför har det inte fungerat för honom att gå hemma. Då skulle han fått avsluta sitt uppdrag och sedan söka nytt. Nu hade det kanske gått an när han jobbat i många år och byggt upp ett kapital i företaget. Men då när det var nystartat vågade han inte det. Detta har lett till mycket bitterhet i förhållandet från min sida (nu är det hyfsat glömt men det tog lång tid) och en försämrad relation till barnen som ännu består tyvärr.

5 gillningar

Hej, jag kan instämma med tidigare inlägg angående föräldraåren / småbarnsåren. Det van va rätt skönt med anställning då, helst en trygg sådan där man kan glömma jobbet helt från 15.30 och vabba utan konstigheter. Pengar är ju viktigt, men det är inte allt. De åren har man ofta tillräckligt att göra ändå.

Tusen tack för all input här! Många olika synvinklar och tankar som fått mig att landa i ett beslut att vänta tills vi vet hur det blir med barn. Jag ser inga problem att klara köra eget men jag är inte beredd att ta risken att det skulle bli för stressigt med säkerheten/ekonomin.
Jag har dock aldrig varit säkrare på att starta eget är vägen framåt för min del så planen och kontakterna ska börja byggas omgående.

2 gillningar

Yes, vi har tre månader via kollektivavtalet vilket är en sak jag tänkt på.

2 gillningar

Jag har haft mitt bolag sen 2018. Varit uthyrd ungefär 50% av tiden. Min uppfattning är att det är ett ganska vanligt scenario. Sen kan du ha domänkunskap som gör dig extra eftertraktad. t.ex. cobol eller liknande. Men är du “vanlig” fullstack react/angular + .net/java utvecklare så kan det vara naivt att tro att du kommer vara uthyrd 100%.

edit: Om du använder mäklare hade jag räknat med cirka 800-900 kr/tim.

Verkar som att det blev lite galet i förra inlägget.

Bara för att ge lite perspektiv kan tilläggas att min erfarenhet (i Stockholm) skiljer sig en hel del från din, men det ligger väl också i frågans natur när det finns så pass många parametrar att ta hänsyn till som erfarenhet, domänkunskap, kunskapsnivå, område, ifall man använder sig utav en mäklare osv som du också är inne på. :slight_smile:

EDIT: Sen är det såklart svårt att sia om hur det kommer att se ut framöver, men min uppfattning är att en sysselsättning på 80% är uppnåeligt (återigen, enligt mina erfarenheter).

1 gillning

Hejsan!

Kul att du är intresserad av att starta eget och du har fått många kloka kommentarer redan.

Tänkte ändå ge mina tankar och funderingar.

När jag läser inlägg och kommentarer på forumet kan jag ibland slås av att det känns som att det finns en viss confirmation bias. Dels är det många IT-konsulter som hänger här och då framför allt de som har lyckats bra inom sin bransch.

Jag har de senaste 7 åren jobbat med arbetslösa människor som vill starta eget och naturligtvis har även jag en stor del confirmation bias i mitt arbete. Har ändå följt de flesta (cirkus 6-700st) under 6 eller 12 månader, från de första stegen att registrera sig för F/FA-skatt tills stödet (som myndigheten jag jobbar på erbjuder) tar slut och de ska stå själva utan stöd.

Med det sagt så är jag den förste att påpeka att det absolut kan variera när en arbetslös person kontra en anställd, som säger upp sig och starta eget. Är man arbetslös så kanske man startar eftersom man är till nöd och tvungen och som anställd kan man jobba längre med affärsidé, kolla marknader m.m.

Men att starta ett bolag, oavsett bransch, medför vissa risker. När det pratas om t.ex. +1000kr/h och 1600 timmar/år så är det oftast inte taget från företagets första verksamhetsår.

Naturligtvis finns det de som lyckas med det men min erfarenhet är att det kan dröja nåt år eller flera innan man kommer upp i den nivån, om alls.

Jag brukar be den som ska göra en budget och räkna på mellan 900-1200 timmar första året beroende på om det finns kunder i uppstarten eller inte.

Gör en lista på för och nackdelar med ditt nuvarande arbete och med eget företag. Att ha som första mål att snabbare tjäna mer pengar kan i viss mån vara en bra morot i början men om det är det enda målet så kommer du att jobba ihjäl dig. Det finns alltid ett ytterligare högre pengamål. Att driva eget företag är en livsstil.

När du räknar på årets intäkter tänk då på föräldraledighet, vabb, sjukfrånvaro, semester m.m. som inte genererar några intäkter till företaget. Många av de budgetar jag har läst genom åren (säkert drygt 1000st) har man räknat med att jobba typ, 10 timmar om dagen, 7 dar i veckan och 52 veckor per år för att det ska gå ihop. Men man har egentligen inte räknat på det utan tänker sig 900.000 första året och timpenning, för att locka kunder, 399kr plus moms. (Ja, det är faktiskt många som uppger just den summan) När man sen påpekar att det innebär att du måste fakturera 2255 timmar per år, d.v.s. +43 timmar i veckan så förstår de att det inte funkar.

Jag har själv haft eget under +25 år i olika branscher på timmar, deltid och heltid men då inte inom just IT men jag brinner verkligen för att få folk att starta eget men då med en genomtänkt affärsidé.

En del entreprenörer verkar skryta med att ”Jag har aldrig gjort en budget” och liknande men tänk om det egentligen är så att om de hade gjort det så hade det gått ännu bättre? Dessutom så hör och ser vi bara de framgångsrika och inte de som misslyckas eller alla de enmansföretag som är den stora delen av Sveriges företagare.

Det blev en lång kommentar och det jag egentligen vill säga är att starta gärna eget företag, det finns inget roligare, men var förberedd och tänk på att det inte är en pengamaskin i uppstarten, utan en livsstil.

Lycka till!

5 gillningar

Jag är också verksam i Stockholm. För extra context är jag dataingenjör från KTH. Jobbat som “vanlig” fullstackutvecklare i 6-7 år åt storbankerna i Stockholm. Du får gärna berätta lite mer om dina erfarenheter.

Jag har varit egen på heltid i över tio år och haft egen verksamhet sedan 2006. Jag startade inte med två tomma händer utan hade ett uppdrag som har vuxit med åren. Jag gjorde i början löpande budgetar inklusive likviditetsbudget. Nu gör jag åtminstone en om året.

Jag ligger långt ifrån 1000 kr i timman och en debitering om 1600h om året räknar jag som ett bra år.

För mig dröjde det ganska många år innan jag kunde börja ta ut en bra lön. Jag har dock inte använt mig av mäklare osv.

1 gillning

Jag gör också minst en om året.

Min uppfattning ligger i linje med Monicas, men återigen, med så pass många parametrar (t.ex. vilka uppdrag man är villig att åta sig) som spelar in så blir det knepigt att dra några definitiva slutsatser. Å andra sidan går det ju att hoppas på ett mer representativt genomsnittsvärde ju fler som fyller på.

För att svara på din fråga kan det vara alltifrån mer långtgående projekt som i mångt och mycket påminner om en anställning (12 mån+), till kortare projekt (1-3 mån med bra överlapp) med eller utan mäklare.