Tilt mot Stockholmsbörsen - när avslutar man den?

Det är ju några av oss som tiltat mot Stockholmsbörsen det senaste året då den svenska börsen har haft en högre förväntad avkastning (se t.ex. Research Affiliates och diskussioner med @Andre_Granstrom ). En fråga som jag kom in på med en kompis tidigare idag, var hur resonerar man för byte tillbaka?

Vi provpratade om att när de förväntade avkastningarna börjar närma sig varandra, när den svenska kronan har stärkts lite eller om den svenska börsen gör en tjurrusning… Vad tänker du?

3 gillningar

Jag tror inte på att timea marknaden. Så i den mån jag hade haft annan andel Sverige än jag ansett var korrekt långsiktigt hade jag omgående viktat tillbaka.

1 gillning

Jag tiltar mot Sverige och tänker att växlingskursen är det som får styra, åtminstone initialt. Rent personligen tycker jag det är helt orimligt att dollarn kostar tvåsiffrigt, så först ska den ner i tio spänn innan jag börjar snegla utåt igen.

Rätt? Fan vet! :smiley:

2 gillningar

Enklast att inte tilta från början och ha en fast förutbestämd allokering som man sedan håller konstant genom årlig ombalansering :stuck_out_tongue: Jag håller mig till 10% Sverige och ändrar inte det oavsett vad den förväntade avkastningen är :slight_smile:

Men om man nu har tiltat extra pga att den förväntade avkastningen var högre, borde man inte spikat reglerna för hur man ska gå ur sin extratilt i förväg innan man tiltade extra?

7 gillningar

Mot USD eller generellt? Om man tittar USD vs EUR vs SEK så har ju USD redan försvagats sedan i höstas, men EUR/SEK ligger på (typ) ATH.

1 gillning

Sent ska syndaren vakna? :roll_eyes::crazy_face:

2 gillningar

Är det inte lite tråkigt? :wink:

3 gillningar

Ja, nå’n förbaskad lekhink ska man väl ändå få ha?! :slight_smile:

1 gillning

Tolkade det inte som att det enbart gällde lekhinken utan rent generellt :stuck_out_tongue: Men även om man har en lekhink så tänker jag personligen att det vore rimligt att man satte upp regler för sig själv när man ska köpa eller sälja oavsett om det gäller en specifik region (sverige) eller en specifik bransch eller liknande.

1 gillning

Du har såklart helt rätt i det. Skämtade till det lite.
Sen är det ju ofta svårt att sälja av det som går bäst för stunden. :+1:t2:
Mental prövning :thinking:

1 gillning

Det gör det och jag menade att man måste få spexa lite. Övertiltar man Sverige kan man se det agerandet som en lekhink och då kan det ju få röra sig om mer än 10% (det gör det redan :roll_eyes:).

Jag är inte så regelstyrd. Jag vet att jag nog ändå skulle bryta mot dem längs vägen. :see_no_evil:

Ja, skoja inte. Jävla fastighetsfonder 2022.

3 gillningar

Jag försöker hålla en viss exponering mot de olika världsvalutorna. När exempelvis dollarn stiger så tar jag hem lite vinster där och stoppar in där det behövs för att bibehålla exponeringen mot de övriga. Detta gör jag löpande (handlar någon timme varje dag).

1 gillning

När ni pratar tilt mot Sverige. Hur många procent pratar vi om?

Jag ligger på 20% Sverige.

Allt är ju relativt :slight_smile:

Sverige är väl ca 1% av världsbörsen så allt över det är ju en extratilt.

Men som jag tänker så tiltar man om man börjar allokera mer än vad man redan har förutbestämt sig för att allokera. Så om jag har bestämt mig för att hålla runt 10% Sverige så skulle en extratilt vara om jag plötsligt började allokera 15-20% eller mer.

5 gillningar

Vi har ju diskuterat överviktningen av Stockholmsbörsen i denna tråd:

I trådens inledande inlägg skrev du:

Jag tänker att svaret på frågan om hur man resonerar för byte tillbaka ligger i den strategin! :blush:

2 gillningar

Något fick en ju att tilta från första början, när detta något inte längre finns är det dags. Behandla alla behållbeslut som köpbeslut.

Själv håller jag mig till det vad jag får i global indexfonden. Då jag vill ha 100% global indexfond i portföljen får jag nöja mig med 1% Sverige :wink::person_tipping_hand: .

3 gillningar

70% Global 30% Sverige funkade för mig 2022 och kommer funka även 2023 och många år framåt.

”Tilt” från början så slipper man fomo eller vad det nu är för tankar som spökar.

Tajma funkar säkert också men då måste man ha rätt så många gånger och brottas med hjärnspöken som förföljer en. :ghost:

Jag ligger på 20 procent.

Om man tiltar mot något måste man väl veta vad man jämför. Menar ni OMXS30 vs Dow Jones? Eller kanske något annat?

Enklast är väl att löpande kolla utvecklingen i sek, grafisk eller i tabell, för att se om man kan se en avvikande trend. Det är svårt att gå händelserna i förväg, tycker jag, utan det är lättare att följa löpande vad som verkligen sker.