Tiotaggarlösning eller ligga kvar i ITP2 med förmånsbestämd pension

Hej på er!

Jag har fått erbjudande om att gå över till en tiotaggarlösning i min ITP-plan. Det innebär kort att pensionspremien sätts in hos en pensionsinstitut (LF, Folksam, SPP, SEB osv, men inte Avanza/Nordnet) och jag väljer vilka fonder (från ett förvalt utbud) som premien ska placeras i.

Jag skulle i sådana fall välja LF och placera allt i deras Global indexnära. Det skulle kosta mig 0,45% (ink de 0,20% som fonden kostar).

Det skulle ge ett pensionskapital på drygt 5,5 miljoner givet en genomsnittlig avkastning om 8% på en tidsperiod om 20 år. Väntar jag tre år till så skulle de ge ca 7,3 miljoner.

Finns det någon här som har valt en tiotaggarlösning och i sådana fall; är det ett vettigt val att göra?

Stort tack på förhand,

Fredrik

Hej!

Först och främst är det viktigt att du kollar exakt vad det skulle innebära, hur mycket som avsätts om du inte redan gjort det. Exempel på hur det kan bli här:
http://www.tjanstepensionsbloggen.se/tag/tiotaggare/

Från Unionens sida: “Att komma överens om en 10-taggarlösning betyder att du väljer bort ett förmånsbestämt intjänande av ålders- och familjepension på de lönedelar som ligger över 7,5 inkomstbasbelopp i ITP 2. Du ersätter det med ett premiebestämt system där du ansvarar för att placera premierna. Detta innebär i slutändan att storleken på pensionen beror på avkastningen och på hur höga avgifter som tas ut. Premierna i en alternativ pensionslösning ska i de flesta fall även täcka premiebefrielse. Du hittar mer information om alternativ ITP (10-taggarlösning) i PTKs broschyr om 10-taggarlösning på PTK:s webbplats.”

Det är alltså en del skillnader med större eget ansvar och viktigt att komma ihåg är att om du väljer att byta till detta kan du inte byta tillbaka till det gamla alternativet hos samma arbetsgivare sedan om du ändrar dig. Har du gjort detta val får du inte möjlighet till slutbetalning av ITP2- och ITPK-premier med kollektiva medel heller, så viktigt att du verkligen väger för- mot nackdelar. När man söker på ämnet finns en del varnande artiklar:
https://www.svd.se/manga-fallor-for-tiotaggare

https://www.privataaffarer.se/articles/2013/09/24/hoginkomsttagare-kan-forlora-miljoner-i-pension/

En bra checklista att gå igenom innan beslut:
https://www.ptk.se/sakfragor/pension-och-forsakring/forsakringsinformator/checklista-10-taggarlosning/

Jag har själv inte erfarenhet av detta, vi får se om någon annan här har det!

Hälsningar
Elin

Elin,

Tack för ditt svar. All den informationen har jag redan tagit del av. Jag eftersökte främst någon som själv valt en alternativ lösning till ITP2 som har erfarenhet av det.

För min del valde jag att ligga kvar i ITP2, men lämna familjepensionen och istället lägga den premien i ITPK (detta är ett oåterkalleligt val för resten av livet oavsett om jag byter arbetsgivare). Jag har en livförsäkring som täcker beloppet mer än väl som familjen får i händelse av att jag lämnar jordelivet.

ITP2 ger för min del en garanterad tjänstepension om ca 65% av min slutlön samt förstärkt ITPK och dessutom Unionens flexpension (ytterligare avsättning till ITPK).

ITPK placeras till 50% hos Alecta i en trad och resterande 50% helt i SPP Aktiefond Global hos SPP. Inga räntefonder eftersom tidsperioden är +20 år och det görs löpande insättningar varje månad.

/Fredrik

Puffar upp frågan, finns någon med erfarenhet av detta?