Tips på Kinafond

Hej. Jag vill investera i en kinafond. Den jag hittat som lockar mest är Swedbank Robur Kinafond A. Men tar gärna emot tips på andra kinafonder. Tack!

Hej Ylle,

Är det en ren kinafond du är ute efter?
Annars så kanske Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära hade varit något?

Här hittar du dess innehav och fördelning:

https://www.msci.com/documents/10199/c0db0a48-01f2-4ba9-ad01-226fd5678111

Den här fonden har gått bäst

Sparar lite i Robur Kinafond och JPM China. Dock är de dyra i avgifter.

Tack för era svar. Jag söker en fond som är så mycket Kina som möjligt. Har även tittat på Nordea Kinafond som presterar bra men det verkad vara en “fond i fond” som sen bara följer något index så det är inte aktiv förvaltad egentligen. Men kanske är bra ändå?

Har också ögonen på:
MS INVF Asia Opportunity A
JPM China A (dist) USD

Men blir lite rädd utav Insättningsavgift 5,00% respektiv Teckningsavgift 5.75%. Swedbank fonden eller Nordea fonden har inte sådana avgifter.

Finns även Swedbank Robur Access Asien som är totalt 65% Kina, Hong Kong och Taiwan. Inte exakt det du frågar efter i och med att den innehåller fler länder men den har en mycket attraktiv avgift på 0,35%.

2 gillningar

Har du funderat på en ETF? iShares MSCI China A UCITS ETF kostar till exempel 4‰ (plus spread och valutaavgift?) om jag förstått saken rätt.

2 gillningar

Tack. Intressant! Har aldrig haft en ETF… ska läsa mer om detta

Flera bra förslag här.

Tänk på att fonder som inte handlas i SEK belastas med växlingsavgift.

Placerar du på lång sikt kan förvaltningsavgiften få stor betydelse men på kort sikt spelar den ingen roll så länge som fonden går bra. En dyr fond som går dåligt är inte alls bra.

Fonder med köp- och säljavgifter (trodde inte att det fanns längre) fallet bort direkt. Ingen fond är värd det ökade risktagandet.

1 gillning

Har Robur Kinafond (Avanza) + JPM China (PPM), Båda går grymt bra :slight_smile:
Sett till avgift utan växlingsavgift så har Robur Kinafond gått bäst

Man ska kanske ta en funderare om något gick upp 22% på 1 månad vilken risk det finns i fonden? Det är en sådan uppgång och Kina fond riktigt hög risk vid lite större oro på marknaden att den kan falla 5-7 % bara på en dag utan problem. Kina fonder och tillväxtmarkaner är riktigt högrisk fonder som kräver sparare som är inte så kännsliga. Att satsa stora pengar i de länderna blir lite kännsligt och kan lätt bli skadligt för hälsan :grin:. Det fungerar kanske i lekhinken istället för att gå till Casino. :+1:

1 gillning

Ja, 22% på 1 månad är väldigt mycket men vad som förhoppningsvis backar upp detta är att kategorierna Kina, Asien och Tillväxt som helhet går bra. Då blir ansatsen lite bredare. Men visst, allt kan hända.

1 gillning

Den går riktigt bra när det går bra. Men sedan när det vänder brukar det gå dubbelt så dåligt. Men om man gillar spel och spänning på börsen ska man satsa på de högrisk marknaden. Det ger också högre möjlighet till mycket högre avk om man lyckas tajma in de höga variationer i de högrisk marknaderna. Men det finns också stor risk att man misslyckas helt :thinking:. Det krävs stor mod i alla fall. Lycka till :+1:

Tror jag bestämt mig för lika delar Swedbank Robur Kinafond A och Nordea Kinafond. Kör 5% i varje så totalt utgör denna kinasatsning :smile: 10% av min portfölj. Vi får se hur det går…

2 gillningar

Vad är det för fel på Swedbank Robur Access Asien långsiktigt? 0.35% i tottal avg :+1:. Kanske dålig avkastning kortsiktigt jämfört med de bäst avkastade aktiva Kina fonder?

1 gillning

@Ylle jag håller med @Jacke77 och som @emilv även sa. Du får betala i snitt runt 2% om året i fondavgift för de två fonderna när du får 65% Kina för 0.35%. Det är 1/4 av priset för Kina delen.

Jag vet inte din erfarenhet av Kina. Jag har bott och arbetat där och även om jag tror starkt på landet så har det trots alls rätt stora brister men en enorm, olönsam och tungt skuldsatt statlig sektor. Visst det är de privata företagen som driver landet framåt och där fonderna investerar men mycket av ekonomin hänger på konsumtionen där många människor får sin lön från den statliga sektorn. Så Kina är inte utan risker.

Lite riskspridning med att ta en Asien fond är inte fel, snarare rätt, och många av de andra länderna år också mycket intressanta på sikt. Inte minst Indien. Dessutom får du hela Asien till ett mycket lägre pris.

Något att fundera på? :grinning:

1 gillning

Lite svårt det här med Kina/Asien-fonder.
Även om de är aktivt förvaltade verkar de innehålla väldigt mycket samma som index.
Tencent, Taiwan Semiconductor, Alibaba, AIA, Ping An Insurance, Hong Kong exchanges and clearing, etc

Hej. Tack för alla svar. Jag vet att historisk avkastning inte säger något om framtida avkastning men jag tycker ändå det är intressant.

Swedbank Robur Access Asien med avgift: 0,35%

Swedbank Robur Kinafond A och Nordea Kinafond med avgift: 1,97%

Kanske kan den stora skilnaden i historisk avkastning motivera en högre avgift?

Robur Kinafond känns riktigt dyr då Tencent, Taiwan Semiconductor och Alibaba utgör hela 29 % av fonden.

Kanske! Skillnaden beror väl mest på att andra länder i Asien inte gått lika bra. Om man inte vill investera i Indien så förstår jag att man inte heller vill ha kapital låst där bara för att få en lägre fondavgift.

De väldigt höga avgifterna på Kinafonderna gör dock att jag inte vill ha dem överhuvudtaget :man_shrugging:

Bra spaning! Kanske billigare att bara köpa de största kinesiska bolagen själv och skita i fonden?