Tjänstepension (AKAP-KL): AMF Aktiefond Global (aktiv) eller LF Global Indexnära (passiv)?

Hej!

Jag håller på att välja fondbolag och valet står mellan AMF eller Länsförsäkringar (andra alternativ är väsentligen ointressanta). Tänker placera 100% i aktier och är mest intresserad av en globalfond (eventuellt + tillväxt).

Jag undrar vilka synpunkter ni har och hur ni hade valt.

Jag vet att det finns många fördelar med passiva indexfonder men just att de brukar ha lägre avgifter stämmer inte i det här fallet. AMF Aktiefond Global är en aktivt förvaltad globalfond men avgiften inom AKAP-KL är endast 0,2%. Jag gillar att fondens egna jämförelseindex är MSCI ACWI ESG Leaders. Tycker om att man redan från början inkluderar tillväxtmarknader.

Länsförsäkringar Global Indexnära (avgift 0,2%) är en klassisk passiv indexfond som är välkänd på rikatillsammans. Om jag hamnar hos LF planerar jag kombinera fonden med Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A (avgift 0,4%) och eventuell några få procent Sverige indexnära och svenska småbolag. Den totala avgifter kommer således ligga marginellt över 0,2%.

Alla synpunkter och ideer är välkomna!

Hej

Här har du svaret.

https://www.google.com/url?q=https://www.smaspararguiden.se/tag/saf-lo/&sa=U&ved=2ahUKEwi34oL8y-roAhUFtosKHZ2TCnkQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw35bLGpKuk5M2Eklu-gxJYl

Mvh. Jack

Kände såklart till artikeln men undrar om det fortfarande stämmer. Artikeln skrevs 2019 när Länsförsäkringars fondförsäkring inte var valbar för bl.a. AKAP-KL/SAF-LO. Sedan början av 2020 är Länsförsäkringar dock återigen ett alternativ.

Känner såklart till artikeln men undrar om det fortfarande gäller. Artikeln skrevs 2019 när Länsförsäkringars fondförsäkring inte var valbar inom bl.a. AKAP-KL/SAF-LO. Sedan början av 2020 är LF dock återigen ett alternativ. Vet inte om man fortfarande kan vara så bestämd.

Den aktiva fonden kommer prestera sämre med störst sannolikhet. Fortsätt med Index. SPP Global följer ACWI men det är högre avgift än LF Global. Du får stor diversifiering endast med LF Global, 88% av marknaden. (saknas 12% från tillväxtmarknader).

Konstigt att småspararguiden rekommenderar aktiv fond med 130 företag mot ca 1610. Diversifiering är en gratislunch.

SPP Aktiefond Global är tyvärr inte valbar för AKAP-KL. Tycker att den låter spännande men du har rätt, avgiften är högre.

Patrick från Småspararguiden skriver i kommentarerna:
“Fonden förvaltas aktivt till skillnad mot t.ex. LF som slaviskt följer MSCI World. Skillnaden mellan 1500 innehav och 130 låter hög men eftersom innehaven är mycket starkt korrelerade kommer det knappt vara någon skillnad i avkastning. Och skulle det vara det beror det sannolikt mest på slumpen. Vi har inga problem med aktiv förvaltning så länge den är seriös och billig. AMF:s globala aktiefond förvaltas seriöst och är just billigaste valet för många avtal.”

Det som är viktigt är att komma ihåg att deras artikel skrevs när Länsförsäkringars fondförsäkring inte var ett valbart alternativ. Nu är Länsförsäkringars fondförsäkring dock valbar och avgiften för globalfonden ligger på 0,2%.

AMF Aktiefond har presterat väldigt bra under coronakrisen och jag märker att det kanske påverkar mitt beslut. Känner mig ganska osäker.

Amf är ett kanonbra alternativ. Bytte själv från LF indexglobalfond till Amf global efter denna artikel. Den slår indexfonderna alla dar i veckan och absolut på många års jämförelse. Avgift är inte allt när avkastningen är högre på AMF än på globalindexfonderna. 0.2 högre i avgift har man igen med råge sett till avkastningen över tid.

https://www.morningstar.se/se/news/199215/de-6-bästa-globalfonderna.aspx

Det kvittar vilken du väljer. Kommer bli bra långsiktigt. Lycka till.
Mvh.jack

Gäller detta fortfarande? Dvs är AMF global ett bättre alternativ än LF global index? Jag tycker det är svårt att bedöma för vad jag ska stoppa in i min AMF pensionsförsäkring.

Fast nu ser jag inte att LF verkar vara valbar inom min försäkring…