Tjänstepension i Handelsbanken generationsfond

Hej! Är knappa 30 och tillhör AKAP-KL. Får betraktas som novis i sparsammanhang, men försöker nu läsa in mig en del och se över/strukturera mitt sparande. Fråga angående tjänstepension.

Är kund hos Handelsbanken och flyttade i samband med rådgivning för något år sedan min tjänstepension till deras fondförsäkring. Ligger där i entréfond Handelsbanken Pension 90 (kan ses via länk https://www.handelsbanken.se/sv/privat/pension/fondlistor/fondlista-kap-kl-akap-kl). För tjänstepension har denna en rabatterad avgift 0,35.

Lite velig kring detta. Börjar intressera mig mer för sparande och ur det hänseendet skulle det kanske kännas bäst att välja en billig global indexfond och sedan aktivt omfördela till mer ränta när det närmar sig pensionen. Samtidigt tycker jag det är lite läskigt att stöka med tjänstepensionen och tycker kanske då att en sån här fond med automatiserad riskminskning skulle kunna passa bra. Detta ämnar jag då komplettera med privat pensionssparande i global indexfond, som ju då aktivt får ombalanseras s.a.s när jag småningom åldrar. Tycker också avseende generationsfonden i fråga att avgiften då iaf inte verkar extremt hög och ombalanseringen tycker jag inte verkar alldeles för defensiv (det kanske man också kan möta upp med anpassning av det privata sparandet). Samtidigt läser jag ju mycket generell kritik av generationsfonder och också av fond-i-fond som ju detta synes vara.

Funderingar då:

  • Vad tycker ni utifrån ovan om att ligga kvar med tjänstepensionen i generationsfonden? Försvarbart? Annars - förslag på annan fondlösning? Utgångspunkt att jag helst har kvar fondförsäkringen hos Handelsbanken åtminstone för nu.

  • Har lite svårt att förstå detta med fond-i-fond och vilken inverkan det får i detta fallet. Avgiften är väl som sagt inte ohemult hög iaf. Påverkas avgiften/avkastningen av att det är fond-i-fond på något sätt som inte är synligt i den avgift (0,35) som redovisas?

Blir lite löst kanske men tacksam svar/synpunkter!

 

Hej

Om du går in på konsumenternas.se och jämför fondförsäkring då är Amf Fond försäkring billigaste och bästa alternativet för dig. Det du behöver göra bara gå in och flytta till Amf fondförsäkring och då hamnar du i entrelösning som sköter sig själv. Smidigare kan inte bli. Sedan om du vill bli mer aktiv och byta fonder är upp till dig själv. Klart att Handelsbanken ville att du skulle ha TP hos dem. Men det är bästa valet välja själv och jämföra på konsumenternas.se. Mer till dig. Mindre till banken i avgifter.

Mvh. Jack

“I samband med rådgivning”
Förstår inte hur det kan vara lagligt att kalla försäljning för rådgivning. “Rådgivaren” är ju försäljare som har till uppgift att sälja de produkter som banken tjänar pengar på.
Jag har inga synpunkter på om deras produkt är bra eller dålig, bara att man måste vara medveten om en bankanställds arbetsuppgift - dra in pengar till banken.

Gå in på https://www.valcentralen.se/Valcentralen/Page.aspx?page=501 och se hela fondutbudet hos varje bolag med avgifter. Länsförsäkringar blir valbart 1 januari 2020 och kan vara ett alternativ till AMF beroende på vilka fonder du vill ha. En sak är i alla fall säker: Handelsbanken är inte det bästa alternativet!

Generationsfonder är i mitt tycke endast för de som VERKLIGEN inte orkar hålla på. Du har engagerat dig nog för att ställa en fråga, då bör du klara av att årligen gå in och själv ombalansera till räntor när du närmar dig pensionen. Det finns pengar att spara! Minst 0,15% årligen av kapitalet som försvinner till ingen nytta. Blir mycket bra timlön att ordna detta själv. Man behöver inte vara rädd att göra det här själv. Generationsfonder är inget magiskt. Den investerar nu globalt med övervikt i Norden och kraftig övervikt i Sverige. För någorlunda enkel replikering; köp 75% globalfond och 25% sverigefond.

Angående avgiften så är det inget konstigt i det här fallet. I andra fond-i-fond kan det vara dubbla avgifter men det bör inte vara så med den här generationsfonden.

Det tillkommer i praktiken ytterligare avgift både på generationsfonden och vanliga indexfonder i form av transaktionsavgifter på 0,02-0,05%. Dessa kommer i tillägg till förvaltningsavgift men redovisas oftast inte. Avanza är bra på att visa dem.

När du blir äldre och räntor kommer in i generationsfonden framstår avgiften som ännu högre. Räntefonder ska ha lägre avgift än aktiefonder!