Utdelningsportfölj - ETFer?

Hej!

Jag har blivit ruskigt intresserad av en utdelningsportfölj då det verkar spännande att i framtiden kunna få direktavkastning på sin portfölj.

Problemet är dock att jag är fruktansvärt dålig på att analysera företag för att kunna bestämma mig för vilka aktier jag ska köpa så jag har fått upp ögonen för olika ETFer som ger direktavkastning.

Jag har laborerat ihop en portfölj med ett femtontal olika intressanta ETFer med avgifter som ligger mellan 0.15% till 0.6% - anledningen till att det är så många är givetvis för att det är olika marknader som det investeras i för att sprida risken.
Några investerar i så kallade "dividend aristocrats" i olika länder, några investerar i REITs i olika länder och några investerar i obligationer. Gemensamt för alla verkar vara att de, enligt basfaktan, följer något index.
Denna avgift har jag funderat på och som jag ser det påverkar detta inte direktavkastningen då avgiften räknas av från kursen och inte från avkastningen.

Min idé är att jag ska investera i runda slängar 70000 kronor om året (Ungefär 6000 kronor i månaden) i denna portfölj och sedan återinvestera direktavkastningen under väldigt lång tid framöver (Säg 20 år eller mer)

Jag är också fullt medveten om att en sådan här portfölj kanske inte har en lika stark utveckling som vanliga indexfonder men jag är på ett sätt inte jätteintresserad av värdeutveckling utan direktavkastningen är det primära.

Dessa ETFer säljs på Xetra och valutarisken har jag egentligen inte tänkt på så mycket eftersom jag ska investera under en så lång period att jag gör antagandet att valutasvängningar kommer jämna ut sig

Så min fråga är egentligen; är det något jag har missat och bör se upp för med ett sådant här upplägg? Är det kanske fel tänkt till att börja med och det skulle bli bättre att helt enkelt hitta ett antal aktier och pytsa in pengarna där?

Det är svårt att hitta någon som har tänkt på det här på internet. Kanske är ett tecken på att det är en dålig idé? Har inte en aning. Därför frågar jag här!

Ja, du har glömt courtage som kommer vara extra mycket om du tänker återinvestera utdelningar för 15 ETF:er.

Utdelningar är egentligen helt onödiga. Sälj av fondandelar istället om du behöver cash.

Varför är utdelningar helt onödiga och varför är det bättre att reducera sina fondandelar istället för att behålla samma andelar och få utdelning? Tanken är ju att jag vill ha kvar innehavet och plocka ut utdelningen.

Men det stämmer att jag hade missat courtaget på 0.15%. Det ökar ju avgiften lite grann.

Däremot kan jag ju välja ett lägre courtage - exempelvis 0.079% hos Nordnet om jag ackumulerar pengar några månader och köper mer sällan.

Hej Kim!

Den totala värdeutvecklingen från tillgången bör vara det primära, detta kan du se som värdeutveckling + utdelningen.
Så att endast kolla på utdelningen känns ganska dumt, utdelning kan ändras från år till år och är aldrig konstant, det är inte värdeutvecklingen heller men att kombinera dessa genom att ha exponering mot intressanta bolag antingen som du själv investerar i eller genom fonder/ETF:er som har möjligheter att växa organiskt och inte bara delar ut alla pengar.

Det är något man bör fundera på när man gör en "utdelningsportfölj", varför delar bolagen ut så mycket pengar?
När ett bolag börjar dela ut 80-100% av vinsten så anser bolaget att dom själva inte kan förvalta pengarna så bra och att bolaget inte kan fortsätta växa, då väljer man att ge ut vinsten till aktieägarna istället.

Alla fonder utdelar. Skillnaden är att vissa återinvesterar utdelningen (Net Return) medan andra ger den direkt till andelsägarna. Tänk också på att det sistnämnda KAN innebära dubbelbeskattning (beror på om det finns avtal mellan länderna).

Din avgift = courtage + valutaväxling + spread + (utländsk källskatt)

Hej Robin!
Tanken med det här upplägget är ju att investera i fonder och vågar man inte lita på att fonder förvaltar kapitalet rimligt så kanske man inte ska pytsa in kapital i fonder?

Men sen har jag lite svårt att greppa hur man ska likställa direktavkastning med att en fond återinvesterar utdelningen.

I fallet med direktavkastning har jag kvar samma andelar men har fått kontanter. Får jag 4% direktavkastning har jag 4% jag kan göra vad jag vill med och jag har kvar samma andelar.

I fallet med att fonden återinvesterar så har jag inte fått någonting. Visst, fonden har förhoppningsvis ökat i värde men jag måste ju sälja av 4% för att få glädje av dem - alltså har jag reducerat mina andelar. Till slut har jag då inga andelar kvar om jag fortsätter sälja av X% per år i framtiden.

Eftersom du säljer av 4% av dåvarande värde varje år så kommer aldrig portföljen att ta slut.
Det måste bli så, kan inte se det på något annat sätt, absolut får du mindre andelar varje år men andelar kan delas upp i fler och fler decimaler under tidens gång.