Vilken sjukvårdsförsäkring har du?

Min arbetsgivare erbjuder ingen sjukvårdsförsäkring så jag har tecknat med Akademikerförsäkring via mitt fackförbund Sveriges Ingenjörer.

Nu funderar jag på att gå ur facket och behöver då hitta en ny sjukvårdsförsäkring, är det någon i det här eminenta forumet som kan tipsa om sjukvårdsförsäkring via något försäkringsbolag som inte är knutet till något fackförbund och som går att teckna som privatperson?

Vad konkret är det för service som går att få via privata sjukförsäkringar som inte går att få via den offentliga sektorn?

Antar att man inte får förtur till operationsbordet exempelvis.

Enligt vad jag har fått höra är det inte precis en fråga om prioritet i ett akutrum, men du kan få icke-kritiska operationer schemalagda snabbare genom privata leverantörer än offentliga.

Ibland kan du också få tillgång till psykologer snabbare. Så snart jag till exempel kontaktade företaget och sa att jag tror att jag skulle vilja prata med en terapeut hittade de en kontakt på Sophiahemmet åt mig samma dag och fick ett besök bokat inom några dagar. Jag har inte gått igenom det offentliga systemet för detta förut, men har hört att det ibland kan ta längre tid att planeras för ett besök hos en terapeut.

Jag skulle antagligen inte bry mig om att betala för privat försäkring om den inte tillhandahölls genom arbete själv. Jag saknade inte privat försäkring när jag inte hade det.

Bara som ett exempel så vet jag en sjukvårdskoncern som erbjuder ett bättre vårdflöde för ryggsmärtor. Man får träffa fysioterapeut och läkare direkt i samma inledande samtal. Det är bättre för patienten och blir billigare för försäkringsbolaget. Denna tjänsten köper dock inte landstingen. Och visst får man ibland gå före i kön, det är ju hela kritiken mot privata sjukvårdsförsäkringar.

Det är min erfarenhet också. Jag blev inbokad hos en psykolog som enbart arbetar med försäkringsbolag. Det går inte ens att bli remitterad via offentliga vården. Jag ringde i mitten av december och de beklagade att jag inte kunde få tid förrän i januari. Det var helt OK tyckte jag :grinning_face_with_smiling_eyes:

Jag har Euro Accident vilka jag tycker är OK (bättre än SEB), även om DKV Hälsa var bättre (iaf för 5-10 år sedan). Överlag får man förtur till specialister, så om du har allergiska problem får du träffa en doktor (inom 24h) och sen en remiss till en specialist (inom ~48h) så du blir helt enkelt frisk snabbare.

De täcker även saker som sjukgymnastik osv.

Oftast har dem en självkostnad på 500 SEK per ärende (så om du har tre läkarbesök, 10 sjukgymnastikbesök, en röntgen och en operation är kostnade 500).

Så allt som inte är akut går snabbare, typ.

2 gillningar

Har själv funderat på att skaffa en sjukvårdsförsäkring och tittat bl.a. på de som erbjuds via facket och jobbet. Har inte kommit till skott ännu då jag tycker det är lite svårt att få en känsla för skillnaderna och ifall det är värt kostnaden på ca 100 - 300 kr / månad.

Ersättningen man får från andra försäkringar går ju lättare att räkna ut värdet på (i pengar), men en sjukvårdsförsäkrings största fördelar tänker inte jag går att räkna på.

Sedan verkar de flesta sjukvårdsförsäkringar inte täcka tidigare problem, vilket kanske gör det mer problematiskt att byta jämfört med för andra försäkringar - varför det känns extra viktigt att det blir ett bra och hållbart val från början.

Toppen, tack för tipset! Jag ska kolla upp vad de kostar osv.

Min erfarenhet är också att allt som inte är akut går snabbare.

Det är svårt att räkna på både ekonomiskt men också känslomässigt. Min sambo t.ex. fick plötsligt ryggont som gjorde att han vaknade på natten. Han vände sig först till den offentliga vården och fick efter 6-8 månader veta att de inte hittade något så de kunde inte hjälpa honom. Han vaknade fortfarande varje natt av sitt ryggont. Då använde han sin sjukvårdsförsäkring och fick komma till en specialist som kunde hjälpa honom med medicin som hjälper. Så för oss känns det självklart att lägga 300 kr / månaden bara för att känna den tryggheten.

2 gillningar

Jag har ingen privat sjukvårdsförsäkring då jag tycker det är förkastligt att vården börjar bli en klassfråga i Sverige. Det borde bli förbjudet.

1 gillning

Det borde bli onödigt. Jag tycker också att det är förkastligt och är (uppenbarligen) beredd att betala mer om jag får bättre vård. Har sjukvårsförsäkring men vill inte att det ska behövas.

4 gillningar

Jag har i omgångar också funderat på att byta ut Sveriges Ingenjörer + Akademikerförsäkringar för sjukvårdsförsäkringen.

Såg att Euro Accident inte säljer direkt till privatpersoner, tips på försäkringsförmedlare och partners?

@friisolen Jag har kört hjerta, mest för att det var den “enklaste” jag kunde hitta. Alla andra hade massa komplicerade förmedlningsregler och sånt.

1 gillning

Tack @niklasb! :+1: Har du Hjerta som rådgivare för pension genom arbetsgivaren eller är du kund hos dom direkt som privatperson?

@friisolenBara för sjukvårdsförsäkring, inget annat. Dock inte privat, utan via mitt företag. Men det krävde ingen gruppförsäkring för mig

1 gillning

Smidigt! Behövde man lämna hälsodeklaration för att få teckna den?

@friisolen Jag hade redan den via en gammal arbetsgivare, så jag behövde inte. Men vet inte hur det är om du kommer in helt ny

1 gillning

Vi sa upp vår. Investerat över tid blir det mycket pengar. Behöver vi hjälp kan vi betala för det. Allt handlar om risk och hur man ser på den.

Jag har någon specialare via jobbet. Inte kopplat till fack eller liknande, utan kopplat till arbetsgivaren.

  • Sjukt smidigt med en egen sjukvårdsupplysning - alltid 0 i väntetid de gånger jag använt den
  • Får specialisttider direkt
  • Du får en vårkoordinator vid behov, som hjäper till att kontaktar alla olika delar i sjukvården efter behov så att du slipper kämpa och hitta alla ställen och veta hur du ska göra när du är sjuk
  • Det finns någon maxtid på (några fåtal dagar) det får ta innan man får tid hos specialis/operation/hjälp/whatever, och överstigs denna åker försäkringsbolaget på att betala vite per dag.

Jag provade för skojs skull (dock när jag väl hade en konkret sak att kolla upp) att ringa vårdcentralen för en vanlig tid. De kunde erbjuda någon tid över en månad bort och bara vissa tider på dagen som inte fungerade för mig. Inga kvällstider. Sedan ringde jag till försäkringsbolaget, och de frågade “Vill du komma idag eller imorgon? Vill du ha en kvällstid?”. Alltså samma vårdcentral. Samma dag. Samma ärende. Lätt värt att ha en försäkring som är kundorienterad och serviceminded.

Sedan kan man ju tycka vad man vill om detta är bra eller ej, men givet att vårdköerna och den offentliga (icke-akuta) sjukvården är som den är så är det ganska skönt med en försäkring som överpresterar mot index så att säga :wink:

3 gillningar

Jag har Skandias vårdförsäkring med remisskrav. Jag har ingen aning om den är bra eller ej och har aldrig använt den. Jag har den bara utifall att jag skulle fastna i en vårdkö inom den offentliga vården.

1 gillning

Vilken försäkring har ni? Låter som bra reklam för dem. :blush:

1 gillning