Vilket är bäst sparande för 1 eller två år?

Hej, jag har 110 000 kr som jag tänkt spara 1-2 år då jag tänker köpa en stuga/ ett litet hus att ha som en investering då jag har hört att fastigheter kommer öka succesivt med åren. Jag kan också då hyra ut huset o få en passiv inkomst då jag ej bor i det. Låter det som en bra ide?

Min fråga är: vilket är bäst sparande för 1 eller två år? Jag hade tänkt sätta in 50 000 på Akelius högräntekonto som ger 3 procent om året. Det saknar insättningsgaranti men jag har sparat där förut och det känns som de ej kommer gå i konkurs. Är det en bra de?

Vad ska jag i så fall ha för sparande för de återstående 60 000?

Angående bankränta ;

Själv hade jag inte tyckt det är värt att riskera 50 tkr för att få tjäna ett par tusenlappar extra, även om risken för konkurs inte är så stor.

Tyvärr finns det inte så mycket råd man kan ge för en såpass kort spartid, 1-2 år. Fonder /börsen är uteslutet då risken är alldeles för hög. Jag hade lagt dem på ett konto med bättre ränta + insättningsgaranti… Om du är säker på att du kan binda pengarna i två år kan du säkert få lite högre ränta än 0,65% vilket verkar vara standard idag.

 

Åsikterna går isär. Det finns argument både för och emot fastigheter.

Jan Bolmeson rekommenderar inte att man spekulerar i fastigheter:

https://rikatillsammans.se/boendet-ingen-bra-investering/