Vill sälja sina aktier till priset men finns inte tillräckligt många köpare, vad händer?

Hej!

Låt säga att jag köpt 100 aktier i ett bolag för 50 kr st. Jag vill nu sälja alla aktier och lägger in en säljorder på 52 kr. Om det bara finns köpare som vill köpa t ex 80 st till mitt pris 52 kr… Vad händer? Går min säljorder igenom? Blir 80 % av mina aktier sålda? Eller ligger säljordern bara o väntar på att tillräckligt många köpare (vill köpa 100 st) dyker upp på marknaden och köper?

mvh

Robert

Försäljningen av 80 aktier går igenom direkt när någon är villig att köpa för det pris du angett, och din säljorder ligger kvar tills börsdagens slut.

Om någon mer nappar på ditt pris under dagen kommer fler aktier att säljas.

Allt som säljs på en säljorder slås ihop på samma nota. Det kan ibland inträffa att man får flera delavslut på sin order med olika pris beroende på vad marknaden är villig att betala, men de kommer ändå på samma nota.

Men! Om du går in och ändrar på din order efter att du sålt 80 av dina aktier betraktas det som en ny order och avslut på denna kommer ske på en annan avräkningsnota.

Detta har betydelse framför allt om du har någon av de högre courtageklasserna, där du har en hög minimiavgift på din försäljning men en låg procentuell avgift. Om du har courtageklassen Mini på Avanza betalar du normalt 0,25 % courtage med ett lägsta courtage på 1 krona, men med courtageklassen Medium betalar du endast 0,069 % med ett lägsta courtage på 69 kronor.

Om du tänkt göra stora affärer är det alltså bättre med courtageklass Medium än Mini. Men! Då kan du ge dig själva den på att någon så kallad enpetare köper endast en aktie, och du upptäcker efter ett tag att du ligger lite väl högt i pris och redigerar ordern och sänker priset. Eftersom du ändrat din order kommer du få betala 69 kr i courtage för den enstaka aktien. Ajajaj! Om du i stället kört med Mini kunde du ändrat din order och sänka priset så att du får sälja fler aktier.

Den som handlar med de högre courtageklasserna kan använda ordertypen Fill or kill, vilket gör att ordern endast går igenom i sin helhet. Men då går det inte att ligga och fiska och vänta på köpare eller säljare, för ordern makuleras direkt om det inte finns tillräckligt med aktier för att ordern ska gå igenom.

Enpetare är marknadsmissbruk.

Om en enpetare är marknadsmissbruk eller ej beror nog på syftet. Det är skillnad på en glad nybörjare som vill äga en aktie av varje sort och någon som otillbörligt försöker påverkar kursen. Men det kan förstås ändå vara attans så irriterande för den som använder höga courtageklasser.

Passar även på att korrigera mitt inlägg ovan. Tydligen får man ändra priset på en order i Sverige, men ej USA och Kanada, på Avanza utan att det blir en ny nota:

“Lägger du en order som går till avslut skapas en avräkningsnota vilket innebär att du debiteras ett courtage. En köp- eller säljorder kan ändras oändligt antal gånger och generera obegränsat antal avslut på oändligt antal kursnivåer under en handelsdag utan att du debiteras mer än ett courtage. Detta gäller för det värdepapper och den handelsriktning (köp eller sälj) du lagt din order. Order i USA och Kanada kan däremot inte ändras. Då behöver du ta bort ordern och lägga en ny, och därmed debiteras ett nytt courtage.”