Villaköp: är det värt att låna upp lite mer än vad vi behöver?

Har just köpt en villa för 7 milj och sålt av en bostadsrätt.

Med eget kapital och försäljningen av bostadsrätten så kan vi lägga ca 2.5 milj i insats. Vi kommer att ha kvar ca 150k i sparat kapital efter detta.

Det ger oss en belåningsgrad på 64%, dock kan vi låna upp mer från banken (ca 300k till) då de är nöjda så länge vi ligger under 70% belåning samt inte överstiger 4.5 gånger årsinkomst.

Min fråga är då, är det värt att låna upp till det vi får från banken eller ska man bara låna för det som behövs för att göra köpet?

Jag slåss lite med mig själv emotionellt då räntorna känns höga för att bara låna upp på, samtidigt kanske man ska låna upp det man får för att investera/ ha för oväntade utgifter när man får möjligheten. Det går väl att amortera tillbaka i värsta fall om man tycker det blir för dyrt.

Det kommer vara lite förbättringsåtgärder som kommer behövas göras på huset för att få det som vi vill då det är lite äldre samt så finns det en kommande takomläggning i framtiden efter att taket har passerat sin tekniska livslängd (haft två besiktningsmän som kollat på taket och konstaterat att det inte är akut än).

1 gillning

Tänk på att ju mer du lånar, desto mer pantbrev måste du ta ut. Det är ju inte säkert att man kan räkna hem det…

3 gillningar

Tack för bra input, det har du så klart rätt i.

Du kan inte betala mindre i kontantinsats och behålla en större del marginal då? Måste du gå in med hela summan?

Det handlar om cirka 1000 kr extra / månad (,räknat på 4% ränta). Är det inte någon big deal för er ekonomi hade jag belånat upp.

2 gillningar

När är huset från? Jag skulle gissa att det är mer att fixa med huset än vad ni räknar med. Helt enkelt därför att man alltid upptäcker saker som man inte tänkt på som måste/bör fixas och att det nästan alla renoveringar blir lite dyrare än man tror (om man inte själv är eller känner hantverkare). Men har ni ägt hus tidigare känner ni säkert till detta. Som svar på grundfrågan tror jag det är klokt att låna till eller åtminstone ha en lite större buffert än ni tänkt er. Med en hyfsad räntedeal är det ju inte väsensskilda pengar mellan sparränta på bästa kontot och bolåneränta. Kan helt klart vara värt det om något oväntat skiter sig och att inte dra ner på nödvändiga renoveringar som blir kostsammare i längden. Och kommer ni sälja huset de närmsta åren eller i en bostadsmarknad med detta klimat är det guld att kunna sticka ut med att viktiga renoveringar är gjorda.

Jag tänker att det blir väl lite av samma sak, vi går in mindre med eget kapital men måste då låna mer från bank för att täcka upp mellanskillnad?
Tex vi går in med 2.2 milj i eget kapital vilket gör att vi måste låna upp 4.8 milj från bank?

Ja det är lite så jag resonerar också, förutom dock räntekostnaden så antar jag att det ökar på amorteringen något då den totala lånesumman ökar?

Helt klart en relevant tanke, huset är från 75 och kök samt badrum är nyrenoverade. Men som du säger så är nog en buffert på kontot inte fel, dels för att ha att ta ifrån för kommande renoveringar men även en trygghet att veta att det finns att ta ifrån.

Kommer ni under 70% belåning gäller väl 1% amortering, det blir 250 kr extra i månaden, dock som utgift, ej kostnad .

Sen hade jag inte med ränteavdraget i min beräkning, så dra av 30 % på räntan och landa i 700 kr månaden extra + 250 kr extra i amortering

1 gillning

Menar du räkna hem kostnaden för pantbreven?

Vi köpte för 6,5 Mkr förra månaden. Velade en stund mellan 70 eller 85% belåningsgrad men det landade i 85% och ha kvar den andra delen på börsen.

Antar att du sett avsnitt 322?

Stämmer bra, lyssnade på den i helgen :grinning:

Personligen så tycker jag att amorteringen som utgift blir för stort när man passerar 70% spärren.

1 gillning

Men summa kardemumma så gäller att låna upp något mer än vad jag behöver för att täcka kommande renoveringar samt buffert för eventuella skador?

Jag hade spontant inte lånat mer direkt. Risken är stor för mig åtminstone att bli mer oförsiktig med pengarna. Dvs välja en lite onödigt dyr renovering mm. När man verkligen hunnit fundera över vad som behövs kanske man gör annorlunda val. Men du verksr ha en god ekonomi så egentligen spelar det nog inte så stor roll. Man kan ju alltid låna mer framöver om man vill, det är nästan för lätt…

2 gillningar