VP-depå bättre än ISK/KF

Hej

Om man har strategin ‘köp och behåll’ och lång sparhorisont undrar jag hur lång horisonten behöver vara för att VP-depå ska bli fördelaktigare än ISK/KF.

Bakgrunden till min fråga är ju att på denna blogg pratas det mycket om kostnadsminimering (köp billiga indexfonder, undvik transaktionskostnader ex. vaultaväxlingsavgifter samt köp och behåll, di kan ändå inte tajma marknaden).

Men om samtidigt sparar i ISK/KF belastas ju portföljen men är årlig skatt (utebliven avkastning, därmed jämförbart med en kostnad). Vid långa sparhorisonter slår detta mot portföljens värde på samma sätt som höga förvaltningsavgifter.

Jämför med en VP-depå där skatten blir max 30 procent på vinsten, inte på hela beloppet som är fallet vid ISK/KF.

Du kan testa dina teorier med detta verktyg, och låtsas att du har 0 kronor i obeskattad vinst på din depå:
https://rikatillsammans.se/verktyg/behalla-depa-eller-byta-till-isk-kalkylator/

Om du matar in exempelvis 100000/0/8/50/3/Ja visar det sig att det tar 32 år innan depå lönar sig, så kanske bör du sikta på en 40-årig sparhorisont för att även kunna göra lite vinst på inlåsningen.

Det är dock inte alls säkert att den fond du har i dag kommer att existera under hela denna långa tid. Det är bara att titta på hur kul fondandelsägarna tyckte det var när Öhman Realobligationsfond ”förbättrades” nyligen.

Som en liten övningsuppgift i att få tidsperspektiv kan du klura på hur många av de fonder du anser investeringsvärda i dag som funnits i 32 år eller mer.