Waizer?

Hej! Undrar om du har stött på tjänsten Waizer och vad du tycker om den? Min arbetsgivare promotar den mot oss anställda just nu, och det låter ju fantastiskt (= för bra):

“Waizers algoritm bygger på flertalet framgångsrika nobelpristagares teorier. Viktigast är Harry Markowitz moderna portföljteori och Robert Merton och Paul Samuelsons teorier om dynamisk allokering. Algoritmen kan därför generera maximal riskjusterad avkastning genom diversifiering och genom att dynamiskt justera risken över tid.”

Nån som har nån input?

Hej Sara!

Har inte stött på Waizer själv, men om det låter "För bra" så brukar det även vara så.

Jag skulle inte ha lagt mina pengar i någon algoritm för att få bättre avkastning, placerar hellre pengarna själv för att ha koll på va som händer.

Läste på lite själv på deras hemsida, tycker det låter lite som Lysas tjänst?

Hej! Det är inget speciellt alls med robotrådgivare. Det är indexfonder de köper och det kan man köpa själv billigare om man tror på passiv förvaltning. Jag litar inte heller på nobelpristagare inom finans. De har oftare fel än rätt. Jag ställer mig därför väldigt tveksam till Waizer där deras argument att välja dem just handlar om att de refererar till forskning. Informationen på hemsidan berättar heller inget om vad avkastningen historiskt har varit hos dem vilket är nästa stora varningsflagga. Alla förvaltare som är seriösa och duktiga brukar lägga upp historisk avkastning på hemsidan så det är inte bra tecken enligt mig. PS: Jag har arbetat ca 10 år inom finansbranschen.

Det var många fondrobotar på sistone. Undra hur många kommer finnas kvar efter tio år.

Ska mejla och fråga om whitepaper. Ofta låter fondrobotar mer ”vetenskapliga” än vad dom är. T.ex. när jag frågade Lysa om home bias, varför de valt 20% Sverige i sina portföljer, var svaret subjektivt (samt kontroversiellt) snarare än vetenskapligt.

Många ”sofistikerade” algoritmer visar sig vara kapitalviktade portföljer, a.k.a. globalfonder med obligationer efter (typ) ålder…

Hej!

Mitt första intryck är att företaget verkar vara seriöst. Men jag kan inte hitta många oberoende recensioner om Waizer på nätet och det gör mig lite skeptisk. Informationen på deras hemsida är väldigt magert. Mycket oklart om risknivån och kostnader, fondkostnader och förvaltningskostnader. Jag förstår inte deras investeringstrategi - de kan endast hänvisa till nobelpristagare och en litteraturlista. Inget Whitepaper. Och jag hittar ingen info om varken förväntad eller historisk avkastning. Så det är väldigt svårt att jämföra tjänsten med andra motsvarande tjänster i andra företag.

Jag säger inte att Waizer är en dålig affär, kanske är den jättebrajätte. Eller genomsnittlig, men jag vet inte. Och jag vet inte hur jag skulle kunna ta reda på det när inte finns grundläggande information på deras egen hemsida. Vad får jag för pengarna?

Fonderna är det inget fel på iaf:

https://staging.waizer.se/finansiella-instrument/

Verkar mycket likt lysa. Framgår dock inte om man får välja fördelning mellan räntor och aktier själv eller om det är “algoritmen” som gör det åt en.

Mvh https://lekonomi.blogspot.com

Jag hittade förvaltningsavgiften: 0,19%. Rimligt tycker jag om det inte finns några andra kostnader. Och inget fel på deras fonder som Lekonomi påpekade, verkar något dyrare i snitt än hos Lysa efter att ha kollat ett par fonder.

De skriver att deras algoritm kan generera maximal riskjusterad avkastning genom diversifiering och genom att dynamiskt justera risken över tid. Det låter fint det. Algoritmer och att dynamiskt justera risken över tid - kan det i praktiken betyda något mer sofistikerad än att helt enkelt öka andelen räntor automatiskt med tiden?

Jag antar att deras algoritm föreslår fördelningen mellan räntor och aktiefonder, och att man kan justera det själv efteråt, som hos Lysa. Konstigt vore det annars.

Det finns ingenting som låter för bra för att vara sant eftersom det överhuvudtaget inte finns några klara siffror. Det fattas enkel simpel fakta, jag som gillar raka puckar. Presentationen däremot är väldigt elegant, måste jag säga, förförisk marknadsföring. Men det räcker inte. I am out.

Waizer är ett företag som håller på med robotrådgivning. I mitt tycke bör man avstå att investera i alla robotrådgivare! För de första bygger de sin strategi på nobelpristagare i ekonomi vilket är ett varningstecken. Det finns rätt många nobelpristagare i ekonomi som ägnat sig åt förvaltning som inte alls har lyckats utan snarare fullständigt kraschat. För det andra kan jag inte hitta någon historisk avkastning på deras hemsida vilket är mycket märkligt. Alla förvaltare som är skickliga brukar lägga upp detta på hemsidan och inte gömma undan den. Min gissning är att deras avkastning är allt annat än bra varför man inte publicerar den. Om man vill ha passiv förvaltning föreslår jag att köpa enskilda indexfonder själv vilket ofta blir både billigare och bättre och du vet vilka marknader du är exponerad mot. Avstå Waizer är mitt bestämda råd.