Mitt samarbete med Better Globe och trädplantering i Afrika
Sök:

Mitt samarbete med Better Globe och trädplantering i Afrika

Sammanställning och svar på frågor kring mig, Better Globe och vårt samarbete

Jag har tidigare på bloggen berättat att jag under flera år fått mycket kritik på nätet för mitt samarbete med Better Globe. Sedan februari 2019 har två journalister granskat och gjort reportage om Better Globe. Eftersom jag är en av de mest offentliga personerna som tagit ställning för, har köpt massor av egna träd och har haft samarbete med Better Globe, är jag självklart en del i den granskningen. Jag har i flera veckor varit tillmötesgående, svarat på alla frågor, ställt upp på telefonintervju och även bjudit hem en av dem för att göra en intervju på plats hemma hos mig och Caroline. Artiklar kommer enligt uppgift publiceras i vecka 15, 2019, i olika tidningar.

Uppdatering: Journalisternas artiklar publicerades i tidningarna Affärsvärlden och Magasinet Filter.

Jag kom i kontakt med Better Globe 2008 via en god vän som varit på plats i Kenya och Uganda och besökt deras skogsplanteringsverksamhet vintern 2007/08. Han berättade om visionen och den goda påverkan som de hade och avsåg att ha på plats. Better Globe skulle finansiera andra organisationer som skulle bygga, renovera och driva skolor, finansiera mikrolånsbanker för att hjälpa fattiga att lyfta sig själva ur fattigdom, skapa arbetstillfällen och inte minst göra stor skillnad för miljön genom att minska ökenspridning, problem med erosion och inte minst koldioxidproblematiken. Ovanpå allt det här utlovade de en möjlighet till avkastning till alla som finansierade verksamheten genom att köpa träd.

Jag har i alla år brunnit för att hjälpa människor, tycker att klimatsmart sparande är viktigt, inte minst idag med tanke på alla rapporter om hur vi missköter vår planet. Det är något som jag ofta skrivit om (t.ex. här och här) och haft med som en aspekt i många artiklar bl.a. här, här och här. Jag investerar även i flera klimatsmarta fonder och projekt, något som jag också skrivit om här, här och här. Jag har även drivit frågan gentemot andra aktörer i finansbranschen. Jag tycker även att det är viktigt att hjälpa andra som inte har samma möjligheter som vi. Det lät därför helt fantastiskt med Better Globe. Det lät till och med för bra för att vara sant.

Jag var skeptisk och därför reste jag och Caroline till Kenya och Uganda sommaren 2008. Sedan dess har jag besökt verksamheten – för egna pengar – 2012, 2015, 2017 och jag besökte verksamheten i Kenya senast i juni 2019. Jag har alltså sett den omfattande verksamheten på plats personligen, inklusive utvecklingen över åren, jag har tagit tusentals bilder, gjort intervjuer med bönder (här, här) och anställda på plantagerna (här, här, här) och flugit drönare över plantagen i Kiambere och mycket mer.

Jag har även träffat och intervjuat tredjepartskällor såsom f.d. generalsekreteraren för ICRAF (World Agro Forestry Center) och FN-ambassadör för Drylands Dennis Garrity samt den dåvarande VD:n för Kefri (Kenya Forestry Research Institute) Ben Chikamai som varit mycket positiva och dessutom inlett samarbete med Better Globe. Ben Chikamai har även sedan ett par år tillbaka arbetat i styrelsen för Better Globe Forestry Ltd.

Även den belgiske ambassadören i Kenya har uttalat sig positivt om Better Globe (den intervjun är dock inte gjord av mig). Både jag och andra har träffat ministrar i de kenyanska och ugandiska regeringarna som talat mycket väl om Better Globe. Allt detta har jag publicerat på bloggen och sedermera även gett till Better Globe så att de kan använda materialet.

Min bedömning – som går i linje med alla som varit på plats (t.ex. här, här, här och kenyansk media) samt två studenter vid Uppsala Universitet som skrev en magisteruppsats på Better Globes påverkan ur ett ekofeministiskt perspektiv – är att verksamheten gör en stor skillnad för både människor och miljö. Better Globe är i dagsläget inte ett företag som är en vecka gammalt utan det har mer än 10 års konkret historik att visa upp. Jag har skrivit om dessa åstadkommanden på bloggen och andra ställen.

Det finns plantager som är så stora att de syns på Googles satellitbilder (Kiambere här och Nyongoro här), flera skolor har byggts, finansierats eller renoverats, mikrolånsbanker har startats och drivs idag av andra organisationer, människor har lyft sig ur extrem fattigdom med hjälp av dem, flera hundra personer har arbetstillfällen med vad jag och andra kan se som schyssta arbetsvillkor, tusentals kontraktsbönder odlar träd på sin mark, det finns samarbeten och projekt med stora kenyanska företag (KenGen och Lafarge) och stiftelser och kenyanska myndigheter har gett ut skrifter baserat på Better Globes kompetens på trädplantering i semi-ökenområden och kenyanska organisationer såsom K-Rep Fedha Services uppger Better Globe som sin samarbetspartner i olika projekt.

I princip ingen kritik har någonsin, mig veterligen, riktat sig mot verksamheten eller dess positiva påverkan på plats i östra Afrika. Snarare tvärtom. Mycket lokal media är väldigt positiv till den skillnad som Mukau-träden gör och det uppsving trädet har fått i dessa områden (här, här) Till och med en av journalisterna jag intervjuades av skrev följande till mig (från hans mejl ordagrant):

Först och främst vill jag säga att jag inte tvivlar på att det är positivt för båda lokalbefolkning och miljö att plantera mukau i den östafrikanska semi-öknen. Jag har lyssnat på flera av era webinarier, varit på informationsmöten, läst reseberättelser och myndighetsrapporter. Jag och Annelie har också pratat med ett flera människor som är insatta i skogsplantering i Uganda och Kenya. Även de som har varit skeptiska till Better Globes förväntade avkastning har varit tydliga med att trädplantering är en god idé.

Christopher Friman, journalist, Magasinet Filter. Mejl till mig 3 april 2019.

Jag har försökt att ge en nyanserad bild, inte minst då så mycket om Better Globe varit negativt. Jag tycker att Better Globe är ett av de bästa sätten en privatperson kan bidra till FN:s globala mål för en hållbar värld. Jämfört med många liknande projekt såsom t.ex. Chooose och Climeworks som jag också stödjer och puffar för, så ger Better Globe en möjlighet till avkastning samtidigt som de har liknande positiv miljöpåverkan.

Jag försöker också vara tydlig med att bara för att verksamheten fungerar på plats idag så är det ingen garanti för det kommer att fungera i framtiden eller att avkastningen kommer som den ska. Det är två helt olika saker och alla investeringar för med sig en risk. I Better Globes fall en hög sådan – något jag också skrivit mycket om på bloggen. Jag har även tidigare nämnt Dan Palotta som i sitt TED-talk (The way we think about charity is dead wrong) tar upp det kontroversiella i att det är okej att tjäna pengar på att inte hjälpa människor, men det är inte okej att tjäna pengar på att hjälpa människor.

Jag anser att vi behöver företag och verksamheter som har ambitionen att göra skillnad för både människor och miljö på kommersiell basis, inte bara genom att vädja till våra goda vilja som t.ex. Choose och Climeworks gör. Särskilt när en kommersiell krona har en betydligt större påverkan än en välgörenhetskrona. Till och med svenska SIDA arbetar och delar risk idag med kommersiella aktörer för att göra gott och få en större positiv påverkan. Vi har inte råd med annat.

Better Globes försäljningsmodell och invändningen om pyramidspel

Kritiken mot Better Globe rör alltid framförallt tre faktorer: 1) försäljningsmodellen, 2) bristen på transparens och 3) grundaren Rino Solbergs bakgrund.

Better Globe har valt att organisera en del av sin försäljning via så kallad nätverksmarknadsföring, även kallat direktförsäljning eller MLM (”multi-level marketing”). Det betyder att vem som helst som är befintlig kund kan bli en oberoende återförsäljare (”ambassadör”) genom att teckna ett ambassadörsavtal med det norska försäljningsbolaget Better Globe AS (träden och verksamhet på plats i östra Afrika drivs av Better Globe Forestry Ltd i Kenya).

MLM har enligt mig fått, ett ibland välförtjänt, dåligt rykte. Inte på grund av modellen i sig, men på grund av de löften (bli-rik-snabbt) som oftast görs i samband med dessa där folk ska tvingas köpa och sälja saker. Att det inte är så med Better Globe är en av de saker jag uppskattar mest och är dessutom en förutsättning för mitt intresse.

Går allt som det ska med träden (det finns alltid en risk) tjänar den vanliga kunden pengar utan att ha nämnt ordet träd för någon, än mindre sålt något. Den enskilda kunden kan vara kund och tjäna pengar i form av avkastning från träden, utan att sälja något överhuvudtaget. Enligt Better Globe är mer än 97 % av de som köpt träd vanliga kunder och inte ambassadörer. För mig är det ett viktigt sundhetstecken. De flesta kunderna vet inte ens om att en del av försäljningen är organiserad i nätverksform, än mindre säljer de något.

Jag valde att teckna ett ambassadörsavtal med Better Globe 2008 och har varit ambassadör sedan dess. Det betyder bland annat att jag får en ersättning för alla de träd som har köpts via min sponsrade länk. Ersättningen är, och har alltid varit, 1 EUR per sålt träd och 2 EUR per sålt donationspaket (eftersom det innehåller två träd). Det nämner jag bland annat i videoklipp här på bloggen.

Min upplevelse är att många i ren okunskap blandar ihop MLM med pyramidspel. Första anklagelsen om pyramidspel kom redan 2010 i bl.a. DN och Aftonbladet och sedan dess med jämna mellanrum i olika medier, och nu är det dags igen. Jag har på bloggen skrivit om skillnaden mellan ett pyramidspel (som är olagligt) och att organisera sin försäljning enligt MLM (som är fullt lagligt) här och här. Många företag organiserar sin försäljning enligt MLM, bland annat det svenska börsnoterade bolaget Oriflame, då det har väldigt många fördelar, både för företaget, säljarna och framförallt kunderna. Bästa boken på ämnet är ”Business of the 21 century” av Robert Kiyosaki, författaren till ”Rich Dad, Poor Dad”.

Ett pyramidspel, som alltid är olagligt, handlar däremot om att nya deltagare behöver skaffa nya deltagare för att täcka sin egen insats. Det vill säga att man måste sälja för att själv tjäna/inte förlora pengar. Mitt viktigaste argument mot att Better Globe skulle vara ett pyramidspel är att mer än 97 % av Better Globes kunder idag inte är ambassadörer. De säljer inget men tjänar ändå (alternativt kommer att tjäna) pengar på sina köpta träd i form av avkastning från träden. Avkastning har hittills betalats ut enligt plan varje år sedan 2010 till flera tusen kunder.

Den andra stora identifierande faktorn för ett pyramidspel är att det inte finns någon egentlig verksamhet. Det finns det alldeles uppenbart, och väldokumenterat, i Better Globes fall. Det är också en av anledningarna till att jag är så noga med att besöka verksamheten på plats med jämna mellanrum för att se att den utvecklas.

Kritiken mot grundaren Rino Solberg

En av grundarna, då de är flera, är Rino Solberg som idag (2019) är 75 år gammal. Jag önskar att han var en okontroversiell person, men det är han inte. Mycket av kritiken riktar sig mot Rino och hans bakgrund, oftast med hänvisning till Green Planet, artiklar i Biståndsaktuellt och hans strafföreläggande/domar.

Journalisten påstår att personer har förlorat pengar när de investerat i hans projekt på 70-talet. Att han är dömd i Norge för skattebrott har han erkänt och förklarat. Jag har tagit upp alla dessa frågor med honom, första gången redan 2008 och jag har publicerat hans svar på bloggen (här och här) efter hand som jag fått dem och jag har till och med ställt honom framför en videokamera (här och här) för att andra ska få förstahandsinformation. Rino har även publicerat en utförlig beskrivning av sin bakgrund på Better Globes hemsida.

Jag är inte intresserad av att varken hylla eller dissa Rino. Jag tycker att det är synd att hans bakgrund inte är bättre samtidigt som jag tar ställning till projekt här och nu, inte saker som skedde innan jag ens var född. Utifrån det jag har sett under de senaste 10 åren så har Rino och de andra grundarna (för de är flera, här och här) alltid hållit sina ord och levererat enligt plan. Jag har även sett den respekt och tacksamhet som väldigt många människor hyser för Better Globes grundare på plats i Afrika, när vi har åkt runt och tittat på verksamheten.

För många människor har Better Globes verksamhet inneburit en skillnad som natt och dag, något de inte är sena att berätta för oss som hälsar på. En reflektion efter resan sommaren 2019 är att Rino bara nämndes en enda gång vid en middag då vi skålade för honom. Han är inte och har inte varit operativ i bolaget på plats på många år.

Bristande transparens kring årsredovisning

Slutligen, den tredje kritiken som alltid förekommer, som jag också skrivit om på bloggen, är bristande insyn i det kenyanska bolaget Better Globe Forestry Ltd. Det norska bolagets årsredovisning finns sedan 10 år tillbaka, offentlig och tillgänglig för vem som helst, hos det norska bolagsverket. Det är reviderat och följer alla gängse regler. Det kenyanska bolagets årsredovisning har man valt att inte göra offentlig av olika anledningar (krävs ej heller i Kenya) – något som jag också har intervjuat Rino om. Bolaget har erhållit pris från det kenyanska Skatteverket (KRE), något som den kenyanska tidningen The Standard Media rapporterade om 2015.

Jag såväl som andra ambassadörer och kunder har i alla år ställt krav på Better Globe att vi skulle vilja att årsredovisningen för Better Globe Forestry Ltd offentliggjordes. 2017 kompromissade Better Globe och gjorde 2016 års årsredovisning tillgänglig för större kunder och ambassadörer. Det har man fortsatt med sedan dess. Sommaren 2017 såg jag personligen 2016 års reviderade årsredovisning på plats i Kenya.

När jag besökte Kenya i juni 2019 hade jag och några kollegor (som också förekommer i artiklarna) möte med VD och finanschefen. Vi fick svar på våra frågor och vi fick även med oss tre uppsättningar av årsredovisningar för alla tre juridiska personerna – Better Globe Forestry Ltd, Better Globe Foundation och Better Globe Forestry i Uganda. Dessa uppsättningarna finns i pappersformat i Köpenhamn, Göteborg och Stockholm.

Det finns möjlighet att granska dessa under förutsättning att vissa kriterier (såsom t.ex. påskrift av sekretessavtal) och godkännande av Better Globe. Man vill dock fortfarande inte göra dem offentliga på grund av den stora myndighetskorruptionen i Kenya. Det fick jag även bekräftat av flera oberoende källor på plats under sommaren 2019.

Man är inte orolig för att klara att betala kunderna den stora avkastningen det 20 året, något som är de flesta svenska kunders oro. Man visar på att man har fler träd planterade än vad som är sålda, att träden växer snabbare än plan och att priset på virket har ökat de senaste åren. Vidare blir biomassan större och större och redan idag är den tre gånger större än det man har åtagande för.

Tillväxttakten på trädsorten (Mukau, melia volkensii) som står för majoriteten av av värdet har bekräftats av kenyanska myndigheter. Dessutom är Better Globe Ltds affärsidé i Kenya inte att sälja virke utan förädlade produkter som t.ex. parkett, takreglar och möbler. Min samlade bedömning är att det fortsatt är värt risken att köpa träd. Därför köpte jag träd för mer än 200 000 kr både 2017, 2018 och 2019.

Verkligheten är helt enkelt för komplex för att  att dras med svart-vita penslar. Det finns baksidor, men det finns också många möjligheter till förändring.

Min relation till Better Globe

Något som jag har fått en hel del frågor om är min relation till Better Globe. Min relation till Better Globe är tvåfaldig. Jag är kund och jag har via mitt bolag köpt mer än 13 000 träd, vilket motsvarar ett värde på långt över 1 000 000 kr, sedan 2008. Det gör mig till en av de absolut största kunderna. Mina trädköp är bokförda enligt alla gängse regler. Numer får jag även en avkastning från träden varje år som jag också redovisat med insättningskvitto på bloggen (här och här) och i bokföringen. Mitt bolag revideras årligen av Öhrlings PricewaterhouseCoopers som jämte bokföringsbyrån ser till att allt är rätt.

Den andra relationen är som tidigare nämnt, att jag har ett avtal med Better Globe som oberoende ambassadör. Det betyder bland annat att jag får provision för både direkt och indirekt försäljning i enlighet med villkoren i ambassadörsavtalet. Provisionen redovisas periodvis till mig av Better Globe och därefter faktureras den enligt gängse regler. All provision finns redovisad, bokförd, skattad och reviderad. Jag har även varit tydlig med att jag har det här samarbetet och att jag tjänar pengar på provisionsbasis via min sponsrade länk. Det står på sidorna där min sponsrade länk finns, i introduktionsvideon till Better Globe som jag har gjort och även i min annonspolicy.

Uppdatering: Per 2020 finns det ingen sponsrad länk på bloggen till Better Globe. Jag har numera bara kontakt med kunder som har köpt träd via min sponsrade länk och sköter mitt eget ägande i Better Globe.

Inom ramen för ambassadörsavtalet har jag i ett par år hjälpt till med kundevent, utbildningar, resor, webbinarium och informationsmöten samt även med utveckling av hemsida, kundservice, varit kontaktperson för nya kunder i Sverige och annat som ambassadörsavtalet har krävt av mig. Det betyder att jag även har hjälpt, och hjälper, andra ambassadörer i deras Better Globe-arbete. Jag är den person som har varit på plats flest gånger i Kenya och Uganda av alla kunder och ambassadörer, jag är en av dem med mest erfarenhet av Better Globe, jag har lärt känna många av de andra ambassadörerna och de är idag dessutom mina vänner. Vi träffas och arbetar tillsammans både digitalt och fysiskt för att dra vårt strå till stacken till en bättre värld. Sedan 2019 har jag väsentligt dragit ner på mitt engagemang av förklarliga anledningar och är mer eller mindre passiv.

Ambassadörsarbetet har jag ibland gjort via mitt eget bolag och ibland via ett bolag som jag är en minoritetsägare i. Bolaget hette tidigare Better Globe Vision AB men numer heter det Green Bee AB. Bolagets verksamhet är bl.a. att vara ambassadör och investera eget kapital i gröna projekt. Eftersom jag är en liten minoritetsägare, vilket kan bekräftas av huvudmanna-registret hos Bolagsverket, hänvisar jag frågor till majoritetsägaren i frågor som rör det bolaget.

Två gånger har även Better Globe AS fakturerats för arbete med deras hemsida. Det uppdraget inkluderade även att köpa loss domänen betterglobe.se som en annan svensk privatperson ägde. Av misstag hade jag domänen i mitt eget namn tills det upptäcktes och den överläts till Better Globe AS. Något som jag också förklarat i tidigare kommentarer på bloggen. Jag har inte längre något med hemsidan, domäner, teknisk support eller liknande att göra. Det har varit avgränsade konsultuppdrag, precis som jag har haft åt andra företag.

För att vara tydlig: Inga andra pengar eller ersättning än ovan nämnt har jag fått från Better Globe. Jag har aldrig haft någon ägarandel i Better Globe AS eller Better Globe Forestry Ltd, jag sitter inte i styrelsen eller har någon annan befattning i dessa bolag eller andra bolag som ägs av Better Globe. Jag har heller aldrig tagit emot kunders pengar eller haft tillgång till bankkonto med kunders pengar. Jag har heller inget annat avtal än det som vem som helst kan skaffa sig genom att bli kund och ambassadör för Better Globe.

Jag har tonat ner samarbetet med Better Globe över tid

Något som journalisterna frågade om var varför jag tonat ner samarbetet över tid. För mig är svaret väldigt enkelt. Better Globe är en samarbetspartner bland många andra. Jag har idag flera samarbetsavtal och Better Globe är, med handen på hjärtat, en väldigt liten del av RikaTillsammans. T.ex. har ingen av de snart 150 senaste artiklarna, podd- eller vloggavsnitten handlat om Better Globe. Totalt handlar endast 10 av snart 1 000 artiklar på RikaTillsammans idag om Better Globe, även om ordet nämns i ytterligare 7 st. Jag pratar dessutom om Better Globe som en mindre del i den aktiva lekhinken för de som är intresserade av klimatsmart och etiskt sparande och är medvetna om risken att de kan förlora hela det insatta beloppet. Det är ett komplement till dem som gillar projekt som t.ex. Choose och Climeworks.

På senare tid har kritiken och missuppfattningarna kring Better Globe och min relation till företaget fått reella negativa konsekvenser för mig. Förutom det obehagliga med näthat, har jag tappat samarbetspartners, jag har bjudit in personer till podden som har tackat nej till att medverka på grund av mitt samarbete med Better Globe, jag har haft gäster som blivit trakasserade efter att ha varit med, jag har fått ställa in färdiga poddavsnitt och jag har till och med blivit ombedd att avgå från ett styrelseuppdrag. Vissa uttalanden har varit så grova att jag har polisanmält dem.

På senare tid har det gått så långt att jag till och med valde att inaktivera min sponsrade länk. Inte för att jag inte har förtroende för Better Globe längre, men för att jag helt enkelt inte orkar mer. Det finns anonyma troll, bloggar, forum och facebook-grupper som går bananas när jag skriver saker, inte bara om Better Globe, men även när jag skriver om räntefonder, att man inte bör ha 100 % exponering mot aktier, att de flesta misslyckas med att slå en indexfond över tid, att direktägande i aktier inte är att rekommendera och så vidare.

Jag har fått rekommendationer att och frågor varför jag inte bryter samarbetet helt. Visst, det skulle göra mitt liv enklare, men en stor del av mig känner att det vore att ge upp och ge efter. Inte minst tycker jag att det är fel då jag vet hur livssituationen ser ut för människor som är fattiga på riktigt på landsbygden i östra Afrika. De kämpar för att överleva och jag ska ge upp och sluta bidra för att jag får näthat eller kritik? Jag anser att det vore fegt av mig att inte stå för något jag faktiskt tror på.

Dessutom har, mig veterligen, inget väsentligt nytt framkommit under de senaste åren samtidigt som verksamheten på plats verkar gå från klarhet till klarhet och de kunder jag känner har fått sina pengar enligt plan. Nu vet jag inte hur artiklarna kommer att se ut, men DN, Aftonbladet m.fl. skrev om Rino, MLM, Better Globe och pyramidspel redan för flera år sedan. Mycket av det som uppmärksammas idag, upplever jag, har redan stått här på bloggen (eller på andra ställen) för den som läst alla mina artiklar, kommentarer och sett mina videoklipp. Som tidigare nämnt, handlar kritiken aldrig om den positiva påverkan eller resultaten på plats.

”Tagit bort information från bloggen”

En annan aspekt som ofta anförs och som jag har fått frågor kring är varför jag tar bort eller ändrar information på bloggen. Journalister har använt Wayback-machine och sett att saker jag skrev 2008 eller 2012 inte längre står, formulerats annorlunda eller liknande. För mig är det inget konstigt – det ingår i jobbet och det löpande underhållet att driva blogg.

Artiklar slås ihop, uppdateras, förtydligas, kompletteras eller tas bort när de inte är relevanta eller parasiterar på varandra utifrån ett sökmotorperspektiv. Om man bara tittar på de senaste 10 artiklarna från april och bakåt så är många av dem omskrivna versioner av tidigare artiklar (här, här). Sedan har vissa artiklar om Better Globe flyttats till den nya Better Globe-hemsidan och så vidare. T.ex. har jag skrivit om flera av artiklarna om Better Globe efter min hemkomst i juni 2019 för att kunna lägga till ny information, nya bilder och videos.

En konkret fråga från journalisten var att jag skrev om det tekniska namnet för Better Globes kompensationsstruktur, s.k. ”binary plan” 2008, men att det sedan dess har tagits bort. Jag har faktiskt inget minne av det, men det är typiskt en sådan grej som jag kan ha tagit bort tillsammans med annat på grund av relevansskäl. Feedbacken jag t.ex. har fått är att människor i första hand vill köpa sina träd för att de vill bidra till en bättre planet, minska klimathotet, hjälpa människor ur fattigdom, ge barn en möjlighet att gå i skolan, dra sitt strå till stacken i form av att bidra till att  FN:s globala mål för en hållbar värld uppnås, klimatkompensera eller något annat viktigt för dem.

De är inte intresserade av möjligheten att få en egen sponsrad länk för att sälja träd på provisionsbasis. Att veta exakt hur jag (eller andra ambassadörer) får betalt, om det är en ”binary plan”, en matris eller någon annan modell är ungefär lika relevant att veta som hur kassören på ICA får betalt när man handlar i deras butik. De absolut flesta vill handla sin mat, och bryr sig inte om kassören får en fast lön, en grundlön, en provisionslön, om det finns bonus, hur stor den är, vad marginalen är på matvaran från jord till bord, om en del av hans lön kommer från en vara som blivit blippad i kollegans kassa eller ej, hur butikschefen, VD:n på ICA Gruppen, aktieägarna och andra finansieras av marginalen på smörpaketet man just köpte, hur karriärvägarna inom ICA ser ut centralt och så vidare.

Informationen finns att ta reda på, men det skulle vara överväldigande att få det i kassan när man köper mat för 170 kr. Att jag då tar bort den betyder inte att jag döljer något, snarare att jag är lyhörd för feedbacken att det inte är relevant när man står där i kassan. Dessutom finns informationen tillgänglig för den som verkligen vill veta.

Inte varit lika tydlig förr som nu

En annan fråga jag fick i intervjun var att ”nu pratar du om det som välgörenhet med möjlighet till avkastning” och att jag förr pratade om det annorlunda t.ex. med möjlighet till ökad vinst på grund av förändringar i trädpriserna. Jag kan bara hålla med om tonaliteten, formuleringar och annat har ändrats över tid. Jag hade säkert kunnat vara ännu tydligare tidigare än vad jag har varit och haft bättre formuleringar. Precis som jag om fem år kommer att anse att jag kunde vara ännu tydligare idag än vad jag är. Trots att jag idag tycker att jag är jättetydlig.

Sedan handlar det även om att Better Globe har utvecklats och ny information tillkommit. Då har jag anpassat mig till den och uppdaterat min blogg i enlighet. Det är ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete, precis som i vilket företag som helst. En blogg bör inte vara och är inte statisk. Den är föränderlig och jag tror att det är ett av RikaTillsammans framgångsfaktorer – se bara på utvecklingen av frågor och svar.

Sammanfattning och slutord

Jag känner mig med den här artikeln färdig med Better Globe-konversationen. Artikeln svarar på alla frågor som journalisterna och andra har ställt som är relevanta för mig och RikaTillsammans. Frågor kring andra bolag hänvisar jag till de aktuella bolagen.

Tack till dig som har läst.
Jan Bolmeson


Den här artikeln publicerades 2019-04-04 klockan 23:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Intervju i media.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

55 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej, som rubriken lyder kommer här positiv feedback från mig och min familj😊🙏

  Tack Jan och Carolin för att ni har skrivit dem långa och tidskrävande artiklarna om Better Globe! Inte minst rest dit ner ett antal gånger och dokumenterat otroligt bra! Det har gjort att jag och min fru samt mamma kommer att investera i Better Globe (vi ser det som välgörenhet så alla pengar vi sätter där räknar vi med att dem är borta) och all avkastning därifrån är bara en bonus👌.
  Det gör mig så sårad att höra att ni fått så mycket kritik, näthat, hat, journalister som vinklar fel, hot, ställa in intervjuer, poddar etc. Så därför är vikten av positivitet viktigt också!
  Jag tror och är helt övertygad om att vinstdrivande företag med rätt hjärtan och hjärnor gör betydligt mer nytta en välgörenhetsorganisationer i sånna här projekt på ett långsiktigt sätt. Det blir en extra morot att göra det där lilla extra för ALLA parter inblandade vilket är bra i längden.
  Jag och min fru har länge velat bidra till att fattigdom minskar, klimatet blir bättre, utbildning till barn och vuxna, hunger minskar, människor får det bättre, öka odlingsbar mark, miljön i Afrika blir bättre! Better Globe gör allt detta långsiktigt, trovärdigt och hållbart. Dessutom ger vi människorna fiskespöt och kunskap hur man fiskar fisken, inte bara fisken! Vilket gör att man löser problem långsiktigt och gör att personerna får makten själva att ta sig ur fattigdomen och inte bli beroende av att få fisken utan lär sig fiska själva vilket är enormt viktigt!
  Allt detta gör att vi kommer bidra en del till Better Globe samt sprida budskapet vidare.

  Tack Jan och Caroline!🙏

  /Tobias med familj

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Davidsson
 2. Vit pil

  Mycket bra inlägg Jan. Tycker att mycket kritik är resultat av mediedriv och felinformation. Du har stort stöd bland dina lyssnare och läsare.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonatan Bogren
 3. Vit pil

  Stå på dig Jan!

  Varlden forandras inte av fegisar, den forandras av manniskor som VÅGAR TRO och VÅGAR ta risker!

  Jag har traffat Rino och hans fru och blev INSPIRERAD, UPPMUNTRAD och BERORD – tårarna strommade ner for mina kinder medan jag lyssnade på deras FANTASTISKA konferens – inte for att jag satt och tankte på hur mycket pengar jag skulle tjana – utan for att de brinner for att hjalpa manniskor och vår planet, och dessutom lagger hela sin tid på att hitta det absolut baste sattet att gora detta, på ett satt som gynnar alla involverade, inte minst planeten!

  Ar i fullkomlig chock att vissa folk tydligen lever i en sån negativ varldsbild att deras tid går till att kritisera ett foretag som planterar trad i Afrika och raddar manniskor ur extrem fattigdom.

  Funkar det så funkar det! Då ar det win-win situation! Tycker inte det finns något hyckleri på den fronten!

  Den storsta kritiken tycks ju vara huruvida de forsta utbetalnignarna behovts betalas lite av investeringarna från nya tradkopare. Jag ar inte saker på att det ar så, men aven OM det skulle vara så, nu i borjan, ar val det fullstandigt normalt tills efter 20 år har gått och de faktiskt sjalva får in pengarna??? Efterfrågan finns dar for timber och de ar sakert smarta nog att veta hur det ska saljas, det litar i alla fall jag på.

  Tror det har speglar manniskors varldbild mer an något annat. Vissa vågar tro på godheten och vissa inte. Sistnamnda lever plågsamt småsinta liv dar de inte kan lita på någon, antaglien inte ens sig sjalv. De dricker sakert Coca Cola och ater Nestle choklad utan att ens tanka efter en andra gång hur DET skadar planeten.

  Jag skulle uppmuntra alla att installet for att tanka vad du kan FÅ från varlden, tank vad du kan GE till varlden. Det behovs. Speciellt i dagens situation.

  TACK!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Julia
 4. Vit pil

  Så tråkigt att du personligen blir så utsatt av den här kritiken av BG. Men tack för ett långt och klargörande inlägg. Jag uppskattar alla dina artiklar om BG och är imponerad av det gedigna research-arbetet. Och så roligt och bra att du ska resa dit igen i juli. Hoppas verkligen att du kan få ännu klarare besked om sådant som var avkastningen kommer ifrån, vilket jag också tycker är viktigt ur förtroendesynpunkt.
  Om du fortsätter ha förtroende för dem hoppas jag att du meddelar oss det även om du inte skulle fortsätta officiellt samarbete eller vara ambassadör. Om du å andra sidan tappar ditt förtroende för dem hoppas jag att du meddelar det också, för om inte du, som har undersökt det så noga, har förtroende för dem då vill jag också dra mig ur.
  Jag har investerat lite i BG medveten om riskerna och ser det som välgörenhet. Främst vill jag bidra till fler träd i världen och bättre levnadsförhållanden för lokalbefolkningen. Och då valde jag BG också för att det är spännande att se om man kan få nån avkastning, men förlorar jag pengarna gör det inget (däremot skulle det vara surt om det visade sig att mina investerade pengar inte kommit träden eller lokalbefolkningen till del).
  Jag hoppas iaf så mycket på att BG är så gott som reko rakt igenom i alla led! Jag vill få vara med på något litet hörn och göra skillnad i världen!
  (Sen är det väl ändå ironiskt hur ett sånt här företag genomstrålas av en sån väldig granskning och kritik? När företag som investerar i vapen, fossila bränslen eller annat miljö/människor-farligt sällan drabbas på samma sätt. De utsätts absolut för kritik men det påverkar ju dem sällan i grunden, de fortsätter som förut bara.)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Karolina
 5. Vit pil

  Jan, du går igenom din position på ett bra sätt tycker jag och jag uppskattar att du är tydlig med hur din inblandning är i Better Globe. Jag förstår din situation och att du känner att du har hamnat mitt i en storm i media. Kämpa på! Jag uppskattar verkligen det du gör med bloggen och podden (och Rikedomspodden!).

  Som andra i kommentarerna pekar på är är frågan för mig i första hand inte om det planteras träd – det gör det ju bevisligen. Inte heller att du tjänar pengar på MLM utan där är det bara för mig att gratulera – upplägget kring de olika bolag som du är inblandad i kan ju till och med antas vara uppbyggda delvis för att skapa det underlaget – samtidigt som de ju ger väldigt mycket till deltagarna (som inte är ekonomiskt värde).

  Nej, det som blir frågan för mig är ju om avkastningen som betalas tillbaka till investerarna bygger på faktisk försäljning eller kommer från senare investerare – och det är kanske rent av en fråga som du inte kan svara på. Dock skapar den osäkerheten trovärdighetsproblem för mig, även om jag inte vill att det ska det.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Ö
  1. Vit pil

   Tack för en balanserad kommentar Johan. Det är ju tyvärr, som du säger, en risk som inte helt kan uteslutas även om man har sett en eller flera årsredovisningar. Jag personligen bedömer den inte som särskilt hög för egen räkning, men har full respekt för att andra gör det.

   Det är därför jag personligen försöker skapa mig en helhetsbild och inte minst tittar på det som är betydligt svårare att fejka – biomassan och träden i marken. Det är ju den som till syvende och sist ska betala tillbaka pengarna till trädköparna. Det är ju därför jag åker ner vartannat år, det är därför jag har med mig en drönare för att flyga över plantagerna och så vidare. Det är även därför jag har träffat trädexperter från t.ex. Kefri för att få en känsla för huruvida antaganden kring t.ex. värde och tillväxt är realistiska.

   Jag har även bett Better Globe att släppa sina trädredovisningar, det vill säga sammanställningar över var träden står, hur gamla de är, hur de är värderade och så vidare. För en sådan sammanställning med stickprov från verkligheten är enligt mig det bästa (och enda?) sättet som man egentligen kan vara säker på att det är så. För träd i marken är svåra att ”fejka”.

   Jag hoppas att kunna ge ännu bättre svar i början av juli när jag har varit på plats och träffat alla berörda människor och besökt flera av plantagerna och bönderna.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Jag vill påpeka något viktigt. I din bok ”Gör ditt barn rikt” skriver du att välgörenhet är viktigt, och alla bör ge minst 5%. Frågan är då varför du försöker övertyga dina läsare om att Better Globe är välgörenhet? Välgörenhet är för mig när man hjälper andra utan att tjäna något på det. Går liksom inte att ”Kompromissa” med att hjälpa, med en lite extra avkastning vid sidan av. Det är något annat. Det är en affärsverksamhet. Du får ju gärna fortsätta med Better Globe, men skulle gärna se att du själv följer upp något så egentligt viktigt som osjälvisk välgörenhet. Men soms agt, I lands sjukan med dess girighet är för stark antar jag.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Det finns en kraft i att tjäna pengar samtidigt som man ger, då kan man ge mer. Att ge osjälviskt är att ge sin tid för den kan man aldrig få tillbaka, pengar går att tjäna igen. Jag håller med dig att ge osjälviskt är vackert.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elisabeth
 7. Vit pil

  Till alla som tvekar på att Better Globe har något skumt för sig.

  I Magazinet filters artiklar nämns Worldwide Business magazine som ett enmannaföretag som vem som helst kan köpa ”awards” från. Business magazine har också en youtube kanal med två intervjuer med Rino.

  I den sista från förra året får Rino sitt ”pris”. Videon är plågsam att titta på, men de sista 5 sekundrarna och intervjuarens ansiktsuttryck efter att ha get Rino priset säger allt. https://youtu.be/vwRGLMIVGno

  Den ”påkostade” studion, de kritiklösa intervjuerna och det låga antal prenumeranter säger allt.

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Det regnar idag så jag sitter och gräver lite.

   Katie Pilbeam, reporten i Business Worldwide inslaget är frilansande reporter enlighet hennes LinkedIn. Hon listar många uppdrag men inte Business magazine. En enkel googling hittar mycket info om Katie men ingenstans nämns Business magazine.

   Business magazines Katie Pilbeam är mycket lik reporten Katie Pilbeam. Men jämför man och lyssnar på röst, accent och tittar på kroppsspråk tror jag att det är två olika personer.

   Sammanträffande?

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
   1. Vit pil

    Och tydligen jobbar hennes tvillingsyster Louisa Pilbeam på samma tidning https://youtu.be/_MWWDzL4w24

    Det kan ju såklart bara vara ett ärligt skrivfel, men lite roligt tycker jag att det är.

    Och företaget NLS pharma som intervjuas? Jag vet inte, men dom har haft en del tveksamma produkter som återkallats (”due to non safety reasons”) har haft en hel del förvirrande company mergers och söker investerare.

    Med det sagt, om ett företag som Better Globe är på riktigt och vill väl, varför använda sig av falska utmärkelser och betala för intervjuer?

    Ja TEDx föreläsning är riktigt seriöst, men x:et betyder att det är lokalt och individuellt planerat så det går att lura sig in om man verkligen vill.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
 8. Vit pil

  Hej Johan!

  Jag skrev spekulationer eftersom artikeln i Affärsvärlden egentligen inte visade på några oegentligheter. De hade inte fått tag på redovisningen. Istället valde de att skriva nedsättande om Jan Bolmesson och Charlie Söderberg. Jag hade gärna sett ett bättre faktaunderlag. Därav min kommentar och ståndpunkt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Belmina
 9. Vit pil

  Hej Belmina. Varför säger du att det bygger på spekulationer? Ja, tidigare var det mest anonyma bloggar som grävde i saken även om Aftonbladet och DN skrev om Better Globe för 10 år sedan. Men artiklarna i veckan från Magasinet Filter, vilket är en seriös tidskrift har väl författade artiklar som bygger på undersökningar,granskningar och intervjuer.

  Avslöjandet om att de ”priser och utnämningar” Better Globe fått inte direkt är värda något var dock ingen nyhet för mig, skeptisk som jag är, innan letade reda på information om de utnämningar Better Globe skryter om på sin hemsida, och kunde inte hitta något som tyder på att det var riktiga, ansedda priser.

  Jag börjar bli 100% säker på att Better Globe har en viss trädplantering för att kunna lura till sig kunder och allt kommer snart att rasa. Lika säker är jag på att Jan till 100% har trott på Better Globe och lurats lika mycket, om inte mer, av sin godtrohet som de 17000 andra svenska småsparare. Tyvärr så börjar det gå upp för honom att han haft fel igen och att en ny Bridge historia 100 gånger värre är på väg att nysta upp sig.

  Jag hoppas att de riktigt ansvariga får ta den största smällen och att Jan kan komma ut hel på andra sidan.

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag är alldeles för dåligt insatt i Better Globe för att ha åsikter om det. Jag har dock stort förtroende för dig och dina kunskaper och du har alltid bemödat dig om att hänvisa till studier och redogöra för studier som också motbevisar din ståndpunkt. Det förtroendet kommer inte att ruckas av ett par tidningsartiklar, som dessutom inte visar på något konkret utan bygger på spekulationer. Stå på dig. Vi är många som står på din sida. Tack för alla värdefulla kunskaper och insikter som du och Caroline har gett mig. Jag hoppas på fler.

  Mnor kram till er!
  Belmina

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Belmina Koca
 11. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en i grunden bra blogg. Den är i allmänhet informativ, välformulerad och uppdaterad kring privatekonomiska spörsmål vilket gjort att jag haft visst förtroende för dig. Men när det kommer till Better Globe (som jag starkt misstänker är ett ponzi-bedrägeri, på samma grunder som redan stötts och blötts så många gånger) blir detta förtroende istället ett problem. Din blogg är inriktad mot privatekonomi, och det förpliktigar. Läsare av bloggen förväntar sig att du i första hand granskar de ekonomiska aspekterna av det du skriver om – och att din kritiska hållning är oberoende av möjligheten att själv tjäna pengar. Ur det perspektivet borde det vara självklart att undersöka hur stora inkomsterna från försäljning av nötter och gummi egentligen är – inte huruvida själva träden existerar.

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 12. Vit pil

  Jag är glad för att ha investerat i träd genom BG. Min första investering insåg jag att detta kan vara en bluff. Jag vet ju så lite. Jag tyckte Jan presenterade allt så pass bra och var extremt tydlig med riskerna. Han talade om svagheterna och ingen gång upplevde jag att kompensationen var ”otrolig”. Risken är hög och chansen också. Jag valde att ta chansen. Jag brukar välja att ta chansen. Ibland går det bra och ibland inte. Skulle BG inte ge mig min avkastning så får jag hoppas att mina tiotusentals kronor har kommit invånarna tillgodo på något sått. Förmodligen har dem i så fall gjort bättre nytta för en bonde där än i mina fickor på börsen där dem inte gör någon som helst nytta för någon. Bra jobbat Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  N
 13. Vit pil

  Transparant och intressant inlägg, jag själv har något tudelad bild av Better Globe och blir tyvärr inte mycket klokare ju mer jag läser om det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 14. Vit pil

  Hej!

  Hm, precis läst AFV artikeln. Lite av en gäspning. Känns mer som konspirations-journalistik än något annat. Finns det inte viktigare saker att granska tänker jag.

  Jag har lyssnat på alla RT avsnitt i ett par år och visst har något om Better Globe fladdrat förbi någon gång, men om Jan nu marknadsför det så hårt som vissa tycker, då är han ju en riktigt usel marknadsförare eftersom det fått så lite utrymme.

  Det hela känns som en klassisk svensk ankdammshistoria. Om man tror på ett företag får man då inte längre satsa på det, prata om det och jobba för det i lilla Sverige. Känns mycket märkligt.

  Stå på dig Jan!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
 15. Vit pil

  Intressant artikel i affärsvärlden.Kanske lite snurrigt skriven och den som inte vet något om Better Globe kanske får svårt att hänga med.

  Jag är iallafall väldigt glad att journalisten tar upp fallet med småbarnsmamman. Jag önskar att vi hade fått en kommentar från Göthe, fast jag gissar på att hans reaktion hade varit liknande som när han direkt raderade mitt inlägg, kastade ut och blockerade mig från gruppen.

  Jag förstår verkligen inte, om Better Globe är legitimt, varför allt hemlighetsmakeri?

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 16. Vit pil

  Jag har läst artiklarna som nu publicerats i Filer och i Affärsvärlden, och tycker att dom var bra. Att kalla dom för ”drev” och journalisterna ”troll” som en del kommentarer gör här känns helt oseriöst. Oavsett hur diverse folk betett sig på Twitter och andra sociala media tycker jag det här var välskrivna granskningar av ett bolag som verkligen förtjänat att granskas.

  Och det här lämnar verkligen en dålig smak i munnen. Jag har haft stor nytta av många av tipsen härifrån, och framförallt har jag hunnit lyssna på många poddavsnitt. Det kommer jag inte göra framöver, för jag måste ju undra om du, Jan, bara har dåligt omdöme eller om du medvetet drivit något med så här underlig bakgrund för att det funnits pengar att tjäna på det. Av någon anledning känns det extra obehagligt att undra när personen i fråga har pratat i ens öra om sitt liv, familj mm i så många veckor.

  Frågan är ju inte om det finns faktiska träd som står på en plantage någonstans. Frågan är om pengarna som betalats ut till de tidiga investerarna kommit från verksamheten eller från rekrytering av andra investerare, och om dessa investerare kommer stå med tommare händer efter ett ytterligare antal år. Dvs om du, och andra tidiga investerare, tjänat pengar på andra människor som inte själva har samma chans att få något tillbaka, inte på grund av en allmän risk i konceptet afrikansk trädodling utan för att det är inbyggt i själva upplägget att dom längst ner har störst risk att ta smällen.

  Det låter i Filters artikel som att du personligen har sett årsredovisningen, och alltså vet hur kassaflödet är fördelat mellan intäkter från träd och intäkter från nya investerare. Trots det långa inlägget här tycker jag inte att du svarar på det. Bara om det fanns en öppen och transparent redovisning av företagets ekonomi skulle det gå att få svaren, men det gör det inte.

  Jag tycker faktiskt inte att det räcker att ”hänvisa till Rino och Better Globe” som svar på varför det inte finns någon sån transparens, när du ändå väljer att stå bakom företaget.

  31+
  Gravatar ikon för användaren
  VS
 17. Vit pil

  Det spelar ingen roll hur det förhåller sig med Better Globe, det här ”drevet” handlar inte om att försöka ta reda på vad Better Globe är för ett företag. Det handlar snarare om att det har bildats ett narrativ som har fått momentum och då drar det till sig uppmärksamhet av ”nätmobben” som alltid är på jakt efter nästa tveksamma grej att mangla sönder ”for teh lulz”, journalister på jakt efter klick, konspiratoriskt lagda neurotiker och alla andra som har behov av en antagonist i sitt liv.

  Vet tyvärr inte hur man hanterar något dylikt på bästa sätt. Det är lätt att säga att man ska ignorera det, men man har begränsad förmåga att styra över hur man känner, även om man försöker tänka på något annat så ligger det där och maler under ytan.

  Man kanske får trösta sig med att uppståndelsen är temporär om man inte fortsätter att kasta nya pinnar på elden, snart hittar världen något annat att förfäras över.

  Hoppas du kan lägga detta bakom dig så småningom, ta hand om hälsan, jobba inte bort barnens barndom och häng lite med Caroline emellanåt så kanske vi kan få fortsätta ta del av dina fantastiskt intressanta och högkvalitativa artiklar även i framtiden :)

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Jipemkå
 18. Vit pil

  Din öppenhet i frågan och din pedagogiska redovisning är ju glasklar. Du redovisar så tydligt man kan begära. Oroa dig inte.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  JDMS
 19. Vit pil

  Trisst med så mycket kritik, en del säkert orättvis, men som man säger: ingen rök utan eld.

  En sak som jag funderat på är om det är så att du/ni (kollegor i Balansekonomi) tjänar mer på provision än träden ni själva äger?

  Några euro per kund varje månad blir snabbt mycket pengar. Tydligen så pass mycket att ni skapade ett bolag för bokföring etc.

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 20. Vit pil

  Bry dig inte om alla elaka tomtar och troll därute. Du/ni gör ett gediget och inspirerande jobb.
  Ser fram emot mer material särskilt beträffande investeringar för en hållbar framtid!
  Tack!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Helena Wänerstrand
 21. Vit pil

  Så tacksam för din sida, Du / ni gör ett fanststikst jobb med bloggen tvivla aldrig på det

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne danielsson
 22. Vit pil

  Ni gör ett fantastiskt jobb!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Carin
 23. Vit pil

  Enkelt att säga svårt att göra. Skit i vad alla troll säger.. Försök inte förstå… Kämpa!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
  1. Vit pil

   Jag tror att vi ska undvika att betrakta våra kritiker för ”troll”. Oavsett om det gäller Jan eller någon av oss läsare behöver vi jobba på kunna ta kritik utan att avfärda eller demonisera den som ifrågasätter. Jag vet av egen erfarenhet att det inte är så helt enkelt i stridens hetta, så jag är mycket tacksam för att Jans inlägg på inget sätt handlar om att försvara sig genom personangrepp.

   20+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 24. Vit pil

  Tack Jan, vilken oerhört välskriven och informativ artikel du skrivit. det betyder mycket för mig att få ta del av den. Jättefint!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Åse Geschwind
 25. Vit pil

  Du gör ett fantastiskt jobb. Fortsätt så!

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Adam Larsson
 26. Vit pil

  Mycket bra skrivet som vanligt Jan med gott om länkar för de som vill fördjupa sig. Jag förstår att det måste vara jobbigt att hantera agendastyrda kritiker som vill hitta rätt ”vinkel” men jag tycker du gör ett mycket bra jobb i det avseendet.

  När det gäller marknadsdriven välgörenhet finns det ett viktigt perspektiv som de flesta inte verkar tänka på i den vanliga debatten, nämligen konsekvenserna av den prognostiserade befolkningsutvecklingen i Afrika framöver. Enligt WHO kommer Afrikas befolkning öka från dagens ca 1,2 miljarder till 2,5 miljarder 2050.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Projections_of_population_growth

  Om vi i den rika västvärlden INTE är villiga att hjälpa driftiga människor i Afrika att bygga en bättre framtid i sina egna hemländer är risken stor att vi istället kanske måste hantera framtida flyktingströmmar som kommer att vara enormt mycket större än de som vi redan idag har svårt att bemöta av olika skäl. Den strategiskt avgörande frågan är därför INTE om huruvida Better Globe, Trine m fl är perfekta företag utan snarare hur vi bör agera för att skapa hundratals nya företag med liknande inriktning kommande år.

  Den moderna människan och journalisten är dock tyvärr för fokuserad på att leva här och nu för att göra enkla konsekvensanalyser på vad som troligen väntar på oss de kommande 10-30 åren. Här följer ett enkelt exempel:

  I perioden 1850-1920 emigrerade cirka 1,5 miljoner svenskar främst till USA vilket bland annat berodde på extrem fattigdom och den naturliga drivkraften att försöka bygga en bättre framtid. En femtedel återvände så småningom till Sverige.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Emigrationen_fr%C3%A5n_Sverige_till_Nordamerika. Det motsvarade ungefär 30% av vår totala befolkning. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_historiska_befolkning
  USA var villiga att ta emot miljontals flyktingar och emigranter under dessa decennier. Idag finns det inget land som är villiga att göra samma sak.

  Idag finns det nästan 70 miljoner flyktingar globalt och de rika länderna i världen har svårt att hantera detta av främst politiska men också av ekonomiska skäl.

  Om Afrikas befolkning dubblas fram till 2050 är det rimligt att anta att belastningen på miljön i Afrika kommer att öka och likaså spänningar internt i olika länder och mellan olika nationer och folkgrupper. Detta leder rimligen till att ett stort antal människor kommer att fly från Afrika OM de inte kan se någon vettig framtid i sitt eget land.

  Om 10% av Afrikas befolkning väljer att fly kommande 30 år motsvarar det 250 miljoner människor. Majoriteten av dessa lär söka sig till rika Europa då det är geografisk nära (de inte är välkomna i Mellanöstern, Asien är redan överbefolkat, Latinamerika är relativt fattigt och det är för svårt att ta sig till Nordamerika). Om 20% väljer att fly motsvarar det nästan hela Europas befolkning.

  Om vi i Europa inte tror att vi kan eller vill hantera ett scenario enligt ovan kanske det är lite smartare att i större skala hjälpa duktiga afrikaner att bygga en bättre framtid i sina egna hemländer.

  Att kritisera Better Globe mot bakgrund av detta är lite som att kritisera andre violinisten för att spela en ton fel ombord på det sjunkande Titanic. Käre journalist, din kritik är säkert välmenad men du kanske har lite fel fokus.

  Jag tror och hoppas att Jan och flera av läsarna av denna blogg är mer vidsynta än den genomsnittliga journalisten.

  15+
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas Danaliv
 27. Vit pil

  Hej!

  Om det är någon som är extremt noga med att belysa risker med investeringar och med att informera om vad som är sponsrat och vad du själv kan få provision på, så är det du. Det är också därför din trovärdighet är så stor. Jag hoppas du står på dig och inte låter dig påverkas av människor som inte ens vågar stå för vilka de är.

  Gällande Better Globe känner jag dock att det finns en risk att den utlovade avkastningen är för stor. Hur kan det vara så lönsamt med skogsbruk i Kenya? I kombination med att det är lite krångligt med investeringar i andra valutor, o.s.v., gör det att jag avstår från detta, men om de lyckas betala utdelningarna enligt plan är det bara att gratulera! Om inte annat så har ni bidragit till att en massa träd har planterats.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 28. Vit pil

  Jag är också en skeptisk person och har gjort en hel del efterforskningar på betterglobe, men jag kan inte hitta något som tyder på att det skulle vara något skumt i enlighet med vad Jan skriver. Och om det går till något bra som förbättrar för utsatta människor, så kan jag överse med den risken helt. Sen kan man fråga sig – vad är det för fel på folk? Som hotar och hatar på nätet, bara för att alla inte delar deras åsikter? Kryp tillbaks under era stenar och låt oss andra föra vettiga diskussioner istället. Jan, du är bäst!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
 29. Vit pil

  Jag tycker det är synd att Better Globe valt försäljningskonceptet de har. Det för med sig två saker, det första är pyramid och ponzi ryktet. Det andra är att provisionen gör att försäljarna påverkas att sälja.

  Till exempel en av dina vänner, som på fullaste allvar rekommenderade att en ensamstående deltidsarbetande småbarnsmamma utan annan trygghet än ett mindre arv skulle investera en del i Better Globe Och det fort, inom några dagar för att få gratis träd innan året var slut. Och utan att nämna hur olikvid och högrisk investeringen är. Och radera, blockera och kasta ut mig från forumet när jag påpekar hur oansvarigt det var av denna ”rikedoms utbildare” att försöka pracka på träd till en person som uttryckligt sade låg riskprofil. Detta tog jag screenshots på och skickade till dig för en kommentar för jag tog så fruktansvärt illa vid mig att se detta missbruk från en person som många ser upp till och litar på dess omdöme.
  .
  Själv ville jag investera i Better Globe och gjorde en hel del forskning men vad fick mig att avstå var faktiskt ovan nämnda person som jag gång på gång, istället för att svara på ärligt ställda kritiska frågor, kom med aggressiva påhopp på frågeställaren.

  Jag valde bort Better Globe. Jag hoppas och tror faktiskt innerst inne att det är på riktigt, men ni som förespråkar Better Globe måste kliva ut ur ringen och titta tillbaka in och fundera på hur ser det ut igentligen. Varför all denna kritik.

  Med det sagt, tack för en oerhört bra blogg och podd. Många oerhört interessant intervjuer. Den med den italienska professorn lyssnade jag på tre gånger. Intervjun med Charlie två gånger på rad. :)..

  25+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 30. Vit pil

  Hej Jan och Caroline!
  Tråkigt att det blir så här, men det är la den svenska avundsjukan som slår in. Att folk får massa goda ideer och tips från er, borde folk vara mer än tacksamma, istället för att fokusera på reklam och göra sig märkliga tankar.
  Men det är 80/20 regelen som gäller här också, så som i mycket annat, när 99% är nöjda och happy med att du ger god BG information, så är det bara å gå fortsatt rakt i samma linje.

  Tack för en site som fick mig å gå från bara fastigheter til och blanda in massa fonder/BG/Tessin etc för god difrensiering.

  God helg.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Roberth i Norge
 31. Vit pil

  Omvandla all negativ skit till positiv energi. Du gör ett jävla bra jobb

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Rock'n Roll
 32. Vit pil

  Min syn på Better Globe.

  Det kan vara en Ponzi Scheme, den har alla tecken på en sådan, det är en risk jag tar.
  Det är en högriskinvestering.
  Jag investerar inte mer än jag har råd att förlora.

  Om jag är ”lurad” och förlorar 100% så litar jag på det Jan skriver, att det i alla fall gjort någon nytta i länder är det verkligen planterats ett okänt antal träd.
  Jag tar då min förlust och försöker få in det som förlustavdrag och ingen skada skedd.

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Iarwain
  1. Vit pil

   Hur kan ni anse att detta skulle vara ett Pyramidspel? Det är som Jan förklarar inte möjligt då det bygger på att där inte finns något värde i grunden.
   Men just träden som man köper är ju hela behållningen och därför skyddet mot ett pyramidspel.

   Blanda inte ihop MLM med Pyramidspel, tycker Jan förklarar det exceptionellt ovan!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emil
   1. Vit pil

    Bernie Madoffs fonder ägde aktier. Det fanns värde i de aktierna, men värdet var inte stort nog för att räcka till den avkastning fonderna betalade ut.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 33. Vit pil

  Det är i just det här läget det är särskilt viktigt att stötta Jan i att fortsätta publikt. Att inte göra det vore ju att vika sig för trollen och ge dem rätt. Better Globe är en investering bland många och bara för att den är annorlunda, t ex genom att kombinera socialt engagemang, miljöarbete och vinstpotential, helt enkelt vara för bra för att vara sann, så tycks den trigga åsiktsexperterna. Den som inte gillar upplägget i Better Globe, låt bli att investera då. På samma sätt som den som händelsevis inte gillar Länsförsäkringar Global Indexnära låter bli den, svårare än så är det inte! Jan är faktiskt inget orakel som aspirerar på att sitta inne med alla sanningar, han bara gör en otroligt noggrann och ambitiös research och analys och har därefter den oerhörda generositeten att på ett för vår tid ovanligt ödmjukt sätt dela med sig av sina rön. Självklart kommer det alltid att finnas folk som i större eller mindre utsträckning inte delar Jans bedömningar. De kan ha rätt eller fel och det är helt ok men låt det för allt i världen stanna vid det! Själv är jag en oerhört lat investerare och efter att tidvis genom åren förlorat 7 siffrigt genom att lyssna på ”finansiella experter” som skrämmande ofta bara talar i egen sak så har jag äntligen funnit en förebild som fungerar. Tack för att du finns Jan (och Caroline), låt aldrig din röst tystna, vi är många som vill fortsätta lyssna till dina råd oavsett om det gäller fondval, guld eller miljöinvesteringar som Better Globe.

  31+
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
 34. Vit pil

  Hej, jag kan bara hålla med föregående kommentarer. Skit i dumt förtal och fortsätt lugnt som både du Jan o Caroline gjort innan! Den vise inser vad som är rätt och min och många andras respekt och uppskattning har ni! Ströck på er, mvh Tw

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Torvald
 35. Vit pil

  Stort tack, Jan!!
  Ett mycket bra och klargörande blogginlägg som jag förstår har tagit tid att få ihop.
  Detta uppskattas enormt, delvis eftersom man själv sedan många år är kund hos Better Globe men även fått med vänner på den resan, ditt inlägg kommer man nu kunna hänvisa till om det dyker upp frågor.
  Så oerhört tråkigt att läsa om hot och avbrutna samarbeten men du ska veta att vi är många som följer dig på blogg, podd och facebook med stor glädje och intresse!
  Återigen, stort tack!

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Monica
 36. Vit pil

  Hej Jan,
  Tråkigt med påhopp. Fortsätt kämpa för det du anser är rätt. Fråga dina kritiker hur de bidrar till att minska fattigdomen runtom i världen. Lycka till med din verksamhet.

  13+
  Gravatar ikon för användaren
  Stellan
 37. Vit pil

  Tack Jan. Fantastiskt bra skrivet! Allt gott!

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Freddie Zällh
 38. Vit pil

  Fattar inte att du står ut med alla påhopp. Kan bara säga, kämpa på. Vi är många som stöttar dig.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse-Maja
 39. Vit pil

  Jag har redan sedan tidigt ansett att det inte riktigt står rätt till med Better Globe. Det står jag mer än gärna för. Jag har absolut inte varit en person som har smutskastat någon, jag har avstått från att investera i Better Globe och läser alla sådana inlägg med en viss skepcism. Hade jag skapat ett ”pyramidspel” idag hade jag gjort en exakt kopia av Better Globe, det har alla förutsättningar. MLM, 10 års fördröjning innan kapital ska betalas ut, själva verksamheten ligger i ett annat land. Det är många saker som ”luktar illa” för min del.
  Jag menar inte nödvändigtvis att Better Globe är ett pyramidspel, men jag investerar absolut inte i det.

  Med det sagt så gillar jag verkligen RikaTillsammans och allt jobb som läggs ner, det är tydligt och bra när det är reklam/finansierade inlägg. Det finns absolut ingen bättre blogg/plats att insamla information. Kommer man till bloggen för att läsa om Better Globe och har samma inställning som jag har, så kommer man få vatten på sin kvarn. Läser man alla andra artiklar och inser att det handlar om <1% av alla artiklar så tycker jag inte att det är några som helst konstigheter. Tack Jan och Caroline för en oerhört bra blogg och sida för inhämtande av information.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Karlsson
 40. Vit pil

  Hej Jan

  Tack för en bra artikeln, tråkigt att ditt sammarbets med Better Globe har gett dig så mycket negativa konsekvenser. Men jag tackar för att du är så öppen med detta man kan lärs sig en hel del hur människor fungerar.

  Det är bra att du står på dig och inte ger vika för allt tryck all heder och ära till dig. Vissa människor vägrar inse att alla investeringar är förenade med risker och att man kan förlora alla sina pengar som man investerar även om man inte vill det.

  Allt gott

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Eduardo
 41. Vit pil

  Är det inte bara bättre att lägga ner allt med Better Globe och fokusera på allt annat ni gör istället? Särskilt om det nu bara utgör en liten del av allt ni gör och verkar dra med sig en massa tråkigheter. Är det ens värt att fortsätta med det publikt? Eller är det så att ni tjänar alldeles för bra på den delen av verksamheten? Ta bort från er annars finfina site och lägg ner allt samarbete, skippa fler investeringar och ta eventuell vinst och investera i något mindre kontroversiellt (mer poddande, analyser, etc). Lycka till framöver!

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   Hoppas verkligen inte du tar och ändrar ståndpunkt för att folk försöker tvinga er till något. Fantastiskt jobb av er och att ni vågar stå upp, inte många i samhället som har den sortens mod!

   Då jag själv inte är intresserad av något med så stor risk. Investerar inte ens på small cap i Sverige, så att försöka mig på small cap i ett afrikanskt bolag känns ännu mer långsökt. Men tror absolut på att detta är en utmärkt väg att gå för att förändra något till de bättre i en del av världen där de är väldigt svårt att få tillgång till kapital!
   Att därefter som Jan säger sluta hjälpa människor som verkligen behöver de känns minst sagt svagt :/

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Jimmy
  2. Vit pil

   Om Jan nu tjänar ”alldeles för bra” på Better Globe, menar du på fullt allvar att han skulle avstå från den investeringen bara för att några trångsynta nättroll är ute för att självförverkliga sig??? Eller menar du att han skulle göra avsteg från sin vanliga transparens och undanhålla sina läsare den här investeringen som man tydligen kan tjäna ”alldeles för bra” på?

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
   1. Vit pil

    Håkan, jag tror inte riktigt att detta är det typ av stöd som Jan vill ha eller behöver (?)
    Jag tycker att det är föredömligt att besvara kritik på ett öppet, ingående, uttömmande och förklarande sätt snarare än att kalla journalistisk kritik för något som kommer från ”trångsynta nättroll”.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan-Olov Andersson
 42. Vit pil

  Hat och hot? Verkligen? Blir så ledsen och arg.
  Heja Jan o Caroline, hoppas ni orkar fortsätta.

  11+
  Gravatar ikon för användaren
  Monika
 43. Vit pil

  Ja du Jan! Mer transparent och tydlig information med multipla källhänvisningar kan det inte bli, än detta inlägg Tack!
  Jag blir förbannad över att höra att det finns människor som inte tar reda på all fakta innan de öser ur sig idioti och misskrediterar dig! Oavsett hur det går med Better Globe så har i alla fall du grävt fram och undersökt mer fakta, även på plats, än jag tror någon annan har gjort! Det faktum att du dessutom har investerat så mycket i detta, både tid och pengar och dessutom förmedlat det gör att jag känner mig klar över varför jag satsat i detta! Tack!!!

  16+
  Gravatar ikon för användaren
  Tom
 44. Vit pil

  I bland undrar jag över hur mycket gott personer som kritiserar och svärtar ner gör för vår planet. Jan och Caroline, ni bidrar med mycket gott för många. Tack för att ni finns och jag hoppas att ni orkar fortsätta. Jag är inte emot sund efterforskning men när det blir häxjakt har mänskligheten förlorat.

  10+
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth
 45. Vit pil

  Jan, jag tycker verkligen att du är fantastisk!! Jag är alltid skeptisk till det jag läser på olika ställen, både i tidningar och än mer på nätet, men jag har verkligen stort förtroende för dig!!
  Jag hoppas verkligen att du orkar fortsätta stå för det du tror på trots alla dessa tragiska, trångsynta, avundsjuka och/eller hatande människor som bara vill förstöra och sprida sitt gift åt alla håll!
  Världen behöver såna som du och de positiva krafterna behöver orka stå upp och säga ifrån så att inte de ”onda” krafterna vinner! Jag förstår att det är lätt att säga och att du måste göra andra överväganden också men jag hoppas att du/ni får kraft från de som visar sitt stöd för det du/ni gör!!

  STORT, STORT TACK för allt du har gjort och gör för att hjälpa oss vanliga dödliga med att få mer kunskap och insikter och att göra kloka val!! Å jag hoppas att du/ni känner vilket stort stöd ni har av väldigt, väldigt många människor!! Kämpa!! =)

  22+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.