Börspsykologi med Cristofer Andersson

Intervju och samtal om mentala verktyg för att lyckas som investerare | Och en del om Ukraina

Dagens artikel är en introduktion till börspsykologi tillsammans med författaren till boken ”Börspsykologi – mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden”, Cristofer Andersson. Vi går genom klassiska fällor och misstag som man gör och det viktiga i att ge sig själv andrum.

Men först, ett par ord om Ukraina. Den här konflikten kryper mig kanske lite mer in på skinnet än andra. Min pappa flydde 1968 från Prag då Tjeckoslovakien skulle ”befrias” på samma sätt som Ukraina nu invaderas. Vår f.d. au pair Masha, är just nu i Lviv i västra Ukraina och Pavel min programmerare har nyligen flytt från Kiev med sin familj. Många andra saker – som att släppa ett avsnitt om börspsykologi – känns just nu futtiga.

Enligt mig så är den bästa källan i Sverige för den som vill följa vad som händer Lars Wilderängs blogg – Cornucopia. Han postar dagligen uppdateringar och har även ett svenskt säkerhetspolitiskt perspektiv på det hela.

Även följande artiklar är läsvärda hos Lars:

På forumet har vi följande två trådar som är läsvärda. De innehåller även förslag på Twitter-konton att följa:

Även dessa artiklar är läsvärda:

Vill man se över sin egen situation rekommenderar jag MSB:s skrift som är en bra startpunkt.

Avslutningsvis, när det gäller hur man ska spara, om man ska göra något annorlunda – så är gäller samma rekommendationer som vanligt. Fortsätt månadsspara, köpa hela höstacken i form av alla aktier ii alla länder (utom Ryssland) i alla storlekar och alla branscher i form av en fondrobot eller en billig indexfond.

Världen kommer inte gå under, börsen kommer inte gå under och vi kommer ta oss genom det här också. Har du en bra båt, sitt still i den. Krama även om dina nära och kära, för jag vet på nära håll nu att saker vi tog som självklart i förra veckan kan vara helt annorlunda ett par dagar senare. 😢

Hälsningar,
Jan

PS. Cristofers bok finns att köpa här på rea här. Ingen sponsrad länk.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering

I dagens avsnitt har vi med oss Cristofer Andersson, han är gymnasielärare i svenska och historia i Motala. Han är även en investerare och författare till tre böcker som heter börspsykologi, mer börspsykologi och Gaius Marius som är en historisk spänningsroman om Romarriket. Han håller kurser på Motala Folkuniversitet och bloggar om psykologins roll på marknaden och hur man blir en bättre investerare.

Jag gillar ämnet börspsykologi och därför handlar avsnitt 244 främst om Cristofers första bok som heter just börspsykologi. Jag brukar alltid säga att när det gäller investeringar så är vi alla lite dumma i huvudet. Det svåra är sällan marknaden utan i stället vårt emotionella förhållningsätt till den. 

Cristofer var känd som MVG-Cristofer, det var prestationen inom bland annat fotbollen som spelade roll. När han blev skadad hamnade han i en djup depression vilket ledde honom till att börja utforska psykologi vilket följaktligen ledde honom till att skriva böcker.

Jag gillar boken börspsykologi där det är mycket fokus på investeringar och aktier. 

I boken skriver Cristofer om skillnaden mellan ett dynamiskt och ett statiskt tankesätt. Personer med ett statiskt tankesätt har en tendens till att vara väldigt beskyddande om de kunskaper de har medan de har svårt att ta till sig ny kunskap. En person med ett dynamiskt tankesätt är nyfiken och vill lära sig mer, det är där vi ska vara. Man kan inte allt om investeringar men man kan lära sig att bli en bättre investerare genom att läsa på och vara ödmjuk för de misstag man har begått. 

När jag hade förlorat alla mina pengar på börsen en andra gång i och med It-bubblan så kommer jag ihåg att jag hade några äldre personer runt mig som sa grattis nu har du världens lärotillfälle framför dig. Man sätter en annan ram och dissocierar sig till det som har hänt och ser det som något man ska lära sig av. 

Att acceptera och sedan kunna förhålla sig till sina misstag är viktigt. Jag har träffat hur många människor som helst som har bestämt sig för att börsen inte är för dem efter att en stor nedgång har skett. 

Vi har en vän Lennart som brukar säga att vi gör så gott vi kan och vi fattar så fort vi hinner. En annan vän Claes-Erik sa till mig att när en person med pengar träffar en person med erfarenhet så händer alltid samma sak. Personen med erfarenhet får pengar och personen med pengar får erfarenhet. Vi kan inte påverka marknaden, det gäller att inse vad man kan påverka och vad man behöver förhålla sig till.

Ibland kan det vara klurigt att parera mellan ett dynamiskt och statiskt tankesätt. Ett dynamiskt tankesätt kräver att man tar ansvar, att man står kvar i det jobbiga och undersöker det. Man kan behöva öva sig på att på ett dynamiskt sätt angripa ett problem. Cristofer menar på att det statiska tankesättet är det vi naturligt sätt tyr oss till, hjärnan är programmerad så för att spara energi, vilket gör det svårt att tänka dynamiskt.

Genvägar leder långsiktigt till sämre resultat.

När börsen rasar och det är röda siffror i portföljen så mår många dåligt och säljer. Är det långsiktigt hållbart? Nej. Vissa säljer och känner att börsen inte är för dem, vissa får ångest och loggar ut. 

När vi spelade in detta avsnitt hade börsen gått ned ca 10% i år, jag fick frågan hur vi kan sitta och vara lugna. Många känner kanske att de har tagit fel beslut, att de kanske inte borde ha lyssnat på oss som pratar om indexfonder, det är ett statiskt tankesätt och ett så kallat system 1 tänkande. Det dynamiska tankesättet eller det så kallade system 2 tänkandet är mer långsiktigt.

Sparar jag med 10 års sparhorisont har jag över 90% sannolikhet att gå plus. Tittar man på de senaste 100 åren med undantag för 2021 så har varje börsår haft en nedgång inom året på 10% eller mer.

När man har ett system 2 tänkande tar man bort känslorna och hämtar information som gör att man kan fatta ett rationellt beslut baserat på fakta. Daniel Nilsson i RikaTillsammans forum har en regel om att göra max 5% förändring i portföljen per dag vilket jag tycker är brilliant. Det gör att man kan sätta i gång system 2 i stället för system 1. 

Man behöver inte tro på allt som hjärnan tänker utan ibland kör den sitt eget race. Ibland kan man hjälpa sig själv med struktur. Cristofer tipsar om att skriva ut sina tankar på papper för att de ska få mindre makt över oss. Det handlar om att dissociera sig ifrån tankarna, att ta ut dem, titta på dem och se det för vad det är. Han poängterar också vikten av att prata med andra och lyssna på deras åsikter och reflektioner. 

Under 2020 när vi hade corona-kraschen fick jag tipset att skriva en investeringsdagbok. Är man ny så vill jag verkligen rekommendera att göra det. Inte bara på affärerna man gör eller inte gör utan i stället på hur man känner. Med erfarenhet från tidigare krascher kunde vi verkligen hålla våra investeringar och till och med öka månadssparandet under corona-kraschen. 

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

I boken skriver Cristofer att det finns en stor styrka i att kunna säga att ”Jag kan inte det här men det är intressant och jag vill lära mig mer. Kan du hjälpa mig?” Det är svårt och nästan omöjligt att tänka en ny tanke själv. Jag får mycket hjälp ifrån RikaTillsammans forumet, där finns det andra människor som antingen garvar åt en eller hjälper en, ens tankar eller oron man känner kanske inte är så allvarlig som man själv tror. 

Med en ökad kunskap kommer du bli mer ödmjuk. Dunning-Kruiger effekten innebär att ju mindre man vet ju mer burkar man tro sig veta, man har en övertro på sin egen förmåga. Ju mer du läser och sätter dig in i saker ju mer inser du hur lite du kan. När man är ny på börsen kanske man genom slump snabbt får en stor vinst, då är man störst, bäst och vackrast. Ju mer man läser på så inser man att det i det långa loppet som vinsten ligger, man inser att det som händer ett enskilt år är irrelevant. 

Är du inte psykiskt stabil så ökar risken för att du kommer begå kostsamma beslut på börsen. Min upplevelse ifrån att ha varit nära människor i många år som investerar är att vi är större fiender till våra pengar själva än vad marknaden är. Det betyder att vi har mer kontroll än vad vi tror.

Vi människor har en ”psykisk blind fläck” vilket innebär att vi ser det vi tror på, vi tror inte det vi ser. På förhand har vi redan våra värderingar och förutfattade meningar och det är också vad vi ser. Vi letar alltid efter fakta som stärker vår tes, vi letar efter bevis.

Det man egentligen ska sträva efter är att prata med de som tycker och tänker annorlunda ifrån hur vi gör för det tvingar oss att argumentera emot.

Kan inte jag argumentera för varför jag ska investera i ett visst bolag då håller inte mitt case och då ska jag inte investera i det. Problemet är ofta att vi hamnar i en argumentation där man ska bevisa sin egen sanning. Ifrågasätt dig själv, prata med andra, sök aktivt upp de som inte håller med dig och fråga hur de ser på det här. Du är din största konkurrent. 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök