30 år gammal. 60 miljoner kr i bolaget. Vad göra nu?

Välkommen och grattis till en sjukt bra ekonomisk start på livet! Säger som @savecake att tack för dina skattepengar till samhället :pray:

Sedan håller jag med @Jacke77 att ta kontakt med någon oberoende rådgivare såsom småspararguiden till exempel.

Kanske kontakta @janbolmeson så kan han säkert hjälpa dig med bra kontakter.

3 gillningar

Grattis! :slight_smile:

Jag har en lite liknande situation fast betydligt mindre pengar (mer info här: Feedback på FIRE-upplägg önskas)

Skattesatsen är inte allt och jag väljer att ta ut lön av några olika skäl:

  • Pension och SGI är trots allt en sista fallskärm i det fall något mycket oväntat skulle hända med ditt bolag och förmögenhet
  • Det underlättar vid kreditupplysningar, bolån etc
  • Din livsstil och ekonomi ser från statens, kreditgivarens och övriga betraktares synvinkel normal ut.

Som tidigare nämnts finns ju fördelar med att vissa saker kan köpas via bolaget, vilket minskar skattetrycket i praktiken. Kanske vill du jobba något även framöver och då är ett bolag bra att ha.

Ska du ha någon som helst verksamhet rekommenderar jag att du skapar ett dotterbolag för detta för att skydda innehavet i ditt ägarbolag. Detta eftersom ett bolag i teorin kan bli obegränsat skadeståndsskyldigt. Du kan sedan göra koncernbidrag mellan de två. Notera att om momsen ska kunna dras på inköp behövs ju någon form av motsvarande intäkt.

Det är dock ibland problematiskt att sakna köpkraft privat så om jag vore du skulle jag under några år försöka skifta ut iaf några miljoner privat, så att dessa finns enkelt tillgängliga vid behov. Då har du en bra grundplatta med lön och privat förmögenhet. Sedan kan du sätta ägarbolaget i träda och i lugn och ro vänta ut den tiden om du vill få lägre skatt på klumpsumman.

Finns mycket mer att säga men kort och gott tycker jag du ska fokusera mindre på skatten, i alla fall i det här skedet. Men jag inser förstås att vad som är bästa rådet helt beror på hur stort fokus man lägger på den totala skatten.

Lundaluppen skrev en bra serie på ämnet för några år sedan som jag tycker var hjälpsam:

5 gillningar

Detalj: Beroende på hur pengarna hamnat i bolaget är det inte självklart att det har betalats bolagsskatt på dem. Är det vinster från verksamheten så ja, men det kan också vara aktier i ett externt ägande som förts in i bolaget via en underpristransaktion och sedan sålts.

[Edit: Men givet att Kalle skriver att han inte äger något privat är det senare alternativet kanske inte så troligt]

Byggt webbplatser/appar. Hundratals misslyckade projekt, och några lyckade guldkorn. Men allt är ju relativt.

Helt rätt. Jag har snuddat på ämnet förut men tidigare landat i att jag inte vill lämna Sverige. Det verkar också lite för mycket gråzon för min risktolerans, men kanske är det bara min okunskap som talar.

3 gillningar

Skoj! Även jag är inom IT men hållit mig till säkra anställningar. Kul med nån som satsat och vunnit!

Håller med de andra här. Jag skulle oxå ta hjälp från rådgivare.

2 gillningar

Wow! Grattis :grinning::+1:

Tycker definitivt du ska ta hjälp för att hitta bästa sättet för dig. @janbolmeson har gjort en tråd som listar olika oberoende rådgivare för olika situationer.

2 gillningar

Är i liknande sits. Fyller 30 om några år och driver ett fåmansbolag som drar in några miljoner årligen i vinst.

Min plan just nu är att ta ut en större utdelning, en bra bit högre än 90 inkomstbasbelopp, så att man kan utnyttja kapitalskatten. Mest för husköp och andra större privata utgifter. Resten kommer jag ta ut i lön, mindre utdelningar och sparande i företagsägt KF.

Har inte riktigt funderat på träda då jag vill fortsätta jobba med min verksamhet. Känns också sådär att flytta utomlands i 5 år bara för sänkt skatt. Tror det är väldigt specifika länder man måste flytta till då. Är man så pass rik för att överväga detta så tycker jag inte att några miljoner är värt ett halvt decennium av ens liv. Flyttar man utomlands så tycker jag att det primärt ska vara för att man faktiskt vill bo där, kanske permanent.

Uppdatera gärna när du har bestämt dig!

5 gillningar

Vad behöver man jobba med för att få några miljoner i vins innan man fyller 30?

Bra tanke och självklart kan man investera vinstpengar i en KF. Dock så ska ju pengarna ut nån gång och då gör det varken till eller från skattemässigt om jag plockar ut det jag har idag eller det pengarna har växt till i framtiden. Procentuellt blir det ju lika hög skatt (ungefär).

Att ta ut lön är ju inte helt gratis det heller som du säkert vet så långsiktigt borde det ju bli en större minusaffär än att få avkastning på kapitalet privat. :slight_smile:

Det är i alla fall så jag förstått det.

Jag skrev till dig om oberoende rådgivare som tar betalt i timmen men det ser ut som du är inte så intresserad av det eller tror inte på de eller kanske har inte råd med det :person_tipping_hand::joy::partying_face::ok_hand: ? Det är mycket pengar i spelet och det ser ut som du inte har så mycket koll hur du vill ha det :thinking: ?

Jodå! Tycker det är en riktigt bra idé. Bara inte hunnit med och svara dig. :slight_smile:

Det blir nog till att kontakta en sådan person i slutändan.

1 gillning

Bäst att göra så istället får att grunda på 50 olika förslag som du får från oss på RT :clap:. Vi vet ändå inte exakt hur ditt liv ser ut och vad du vill och hur i detalj :+1:. Bättre betala 2-3 tusen kr och få det förklarat ordentligt :+1:

Absolut. Ingenting som utesluter det andra. Jag tycker dock det är väldigt kul att få andra perspektiv, och även se om andra har liknande erfarenheter som t.ex @rogerfederer

1 gillning

En sak kan jag ge dig råd till. Undvik Casino och liknande högrisk sporter då kan du vara lugn resten av livet.
Om du väljer Lysa eller breda globala/Sveriges indexfonder kommer du klara dig riktigt bra långsiktigt. Du har hela livet framför dig och redan så mycket pengar. Ta det bara lugnt och inga dumheter med spelberoende sporter . Fixa lite oberoende rådgivning och kör på :+1:. Grattis till en sådan stor förmågenhet :clap::partying_face::+1:

1 gillning

Grattis till ditt företag och dina pengar! :+1:t2:
Skulle nog som många andra redan skrivit kontakta någon skatteexpert som får räkna på hur just din situation ser ut.

Tack!

Många kloka tankar, och grattis du med till FIRE (genom bolaget). :slight_smile: Bara synd du fick sälja bilen. Låter som en Tesla Model S?

Helt klart finns det fördelar med bolag som du skriver. Men att leva genom sitt bolag blir lite som en livsstil, och ofta ganska begränsat med förmånsbeskattning osv. Svårt också rättfärdiga vissa inköp som en ny stor TV eller liknande. Inget som är mer fel än det andra. Beror lite på hur man vill leva och vilka förutsättningar man har antar jag.

Riktigt bra du nämner det med dotterbolag. Den biten har jag redan ordnat sedan länge. Men ja, inte så smart att ha allt kapital i verksamhetsbolaget. Bättre skicka över till ett holding helt klart.

Ska ta och läsa Lundaluppens inlägg, och gräva lite i din egna tråd du skapade. Alltid väldigt intressant med folk som dig själv som faktiskt gjort något av saken. Tack så mycket!

1 gillning

Kul att höra! Du får gräva vidare på forumet för den andra bilen :wink:

Nej att köp TV via bolag är ju ingen toppenbra idé. Men dator, telefon m.m. för verksamheten. Tjänstebil kan vara förmånligt i vissa fall. Kanske vill du framöver investera i startups eller mer långsiktiga projekt med en del av dina pengar? Då kan det förstås vara positivt att kunna göra det med oskattade medel.

Jag ser balansen mellan förmögenhet i bolaget och privat som just en balans, det är definitivt inte den mest effektiva lösningen.

Ser fram emot att höra vad du landar i för alternativ!

1 gillning

Härligt. Låter som du har bra koll på läget. Du skriver att du kommer spara en del av kapitalet för ett företagsägt KF. Hur är resonemanget där? Varför inte ta ut så mycket som möjligt på en gång för att minska skatten? Kanske kräver din verksamhet mer kapital för vidare utveckling?

Håller helt med dig om utlandsflytten. Och ja, ganska specifika länder men det finns fördelaktiga länder som är mindre konstiga (typ välkända semesterorter). Dock så ändrar sig reglerna ganska snabbt. Vet att på bara några år så har t.ex Portugal försvunnit som ett av alternativen. Så ja, för mig personligen så känns inte utlandsflytt som ett realistiskt alternativ. I Sverige vet man ju vad man har åtminstone (även om man blir rånad av staten). :slight_smile:

1 gillning

En inflikning där. Tänk på att du är dubbelbeskattad genom företaget, vilken är en liten risk. Skatteregler i framtiden vet vi inget om i dagsläget, varken företagsmässiga eller privata. Kanske du ska göra lite av varje, skatta fram en del pengar nu.
Det rådet fick jag med mej att tänka på av en skattejurist när jag ville plocka ut lite pengar från bolaget.
Du har ju rätt mycket pengar att jobba med.

2 gillningar

Samma som Kalle faktiskt, webbsidor/appar. Är en bransch som lockar många unga.