30 år gammal. 60 miljoner kr i bolaget. Vad göra nu?

Hej!

Jag har arbetat upp 60 miljoner kronor i ett aktiebolag där jag är ensamt anställd dvs det är ett fåmansbolag. Årligen genererar bolaget ett par miljoner.

Privat äger jag ingenting.

Jag är 30 år fyllda, och funderar på att ta ut alla pengarna privat genom aktieutdelning. Finns ju även andra upplägg så som träda och utlandsflytt. För mig lutar det åt aktieutdelning eftersom jag då kan bo kvar i Sverige och kan få ut pengarna direkt (utan att vänta 5 år om träda). Däremot blir det ju en fruktansvärd skatt men det kanske man får tugga i sig.

Aktieutdelning innebär 90 inkomstbasbelopp som redovisas som intäkt av tjänst (ca 6 390 000 kr för år 2022) med en skatt på ~55%. Resterande majoritet av kapital blir det 30% kapitalskatt.

Resultatet blir en skatt på nästan 20 miljoner kronor för att få ut 40 miljoner kronor privat.

Detta är min ungefärliga plan med kapitalet:

  • 30 miljoner - indexfonder (kanske Lysa) (ISK) (leva på avkastning)
  • 5 miljoner - cash på kontot (trygghet)
  • 5 miljoner - bostad (investering/tak över huvudet)

Det skulle vara väldigt intressant att höra vad ni tycker om detta upplägget? Hur skulle ni göra i min sits?

Kanske har någon erfarenhet av detta? Hur gjorde ni? Flyttat utomlands kanske? Blev det bra?

Tacksam för svar. Känner mig lite vilse. :slight_smile:

11 gillningar

Tack för din insats! Du kommer att ha betalat in mer skatt än de flesta gör under hela sitt arbetsliv. :smiley:

Jag har inget råd förutom att ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare, med sådana här summor vill man inte missa någon smart lösning som kan spara miljoner.

20 gillningar

Wow, vilken sits! Vill ju givetvis fråga mer om hur du lyckats med detta.

Mina enda cents är: en ska väl bo i det landet en vill? Och det baseras väl inte på skatteeffekter?

Och gör det det borde åtminstone lite baseras på det en själv kostat staten i det land en funderar på att lämna…

1 gillning

Varför investerar du inte pengarna via bolaget och tar ut årlig lön istället? Det gör ju inte dig någon skillnad i praktiken förutom att du får ut mer av dina pengar till en lägre skattesats.

3 gillningar

Jag hade kontaktat den här mannen @smaspararguiden :+1::ok_hand: .

6 gillningar

Så tänkte jag med, spontant. Kanske dela ut lite extra direkt, för att ha råd med det där boendet (jag tolkade det som att du avsåg köpa något för 5 miljoner), och lite för att fira. Men sedan finns ju tillräckligt mycket i bolaget för att livslångt kunna betala ut en lön upp till brytpunkten, tjäna in till SGI, föräldrapenning, pension, maxa tjänstepensionen, och allt det där andra sociala skyddsnätet, och så delar du ut schablonen (typ 190 KSEK) om året till 20% skatt resten av livet. Med företaget kvar kan du/ni ju också köpa tjänstetelefoner/abonnemang och tjänstedatorer på företaget, med oskattade pengar, för resten av livet också. Om målet nu är att minimera skatt. Att “låsa” pengar i allmänna pensionssystemet och tjänstepensionen kan vara en extra trygghet också, för den är skyddad vid ev. personlig konkurs eller bodelning i framtiden. Tillgångar på egna konton, eller för den delen aktierna som du äger och därmed indirekt bolagets pengar är inte per automatik skyddad mot sådant.

Men jag skulle säga att du har råd att betala en riktigt bra och oberoende finansiell rådgivare, som sades ovan. Det jag skrev var mer tänkt som input eller utmana det du själv skrev för att ge dig fler alternativ att välja mellan. Du har ju lite olika saker att optimera för; som minsta möjliga skatt, snabbast möjliga pengar, maximal framtida trygghet osv. Och vad som är viktigast för dig vet bara du :slight_smile:

Grattis!

7 gillningar

Grattis till fin sits och välkommen till forumet! :slight_smile:

Jag tänker som @Erik ovan, om du helt enkelt inte av nån anledning vill avsluta företaget helt.

1 gillning

Mina två cents: med en sådan förmögenhet som du byggt upp så är du “klar” med att behöva få ditt kapital att växa. Det viktigaste är nu att behålla det och få ut en relativt jämn avkastning.
Därför skulle iaf jag rekommendera en allvädersportfölj istället för 100% aktier i investeringsportföljen.

3 gillningar

Köpa SAS?

Ring Anko!

7 gillningar

Plocka ut de pengar du behöver i årlig utdelning och lön. Låt resten jobba i bolaget, antingen i någon verksamhet eller ännu enkare i en kapitalförsäkring där du köper värdepapper. Varför denna önskan att få ut ett stort privat kapital?

1 gillning

Skatten på årlig lön (inkomstskatt + arbetsgivaravgift - allmän pension) och utdelning (större andel 20% istället för 30% skatt) måste väl bli högre än att ta ut utdelning med 30% skatt eftersom han redan betalt vinstskatt på det i bolaget sparade kapitalet? Eller vad missar jag?

1 gillning

Välkommen och grattis till en sjukt bra ekonomisk start på livet! Säger som @savecake att tack för dina skattepengar till samhället :pray:

Sedan håller jag med @Jacke77 att ta kontakt med någon oberoende rådgivare såsom småspararguiden till exempel.

Kanske kontakta @janbolmeson så kan han säkert hjälpa dig med bra kontakter.

3 gillningar

Grattis! :slight_smile:

Jag har en lite liknande situation fast betydligt mindre pengar (mer info här: Feedback på FIRE-upplägg önskas)

Skattesatsen är inte allt och jag väljer att ta ut lön av några olika skäl:

  • Pension och SGI är trots allt en sista fallskärm i det fall något mycket oväntat skulle hända med ditt bolag och förmögenhet
  • Det underlättar vid kreditupplysningar, bolån etc
  • Din livsstil och ekonomi ser från statens, kreditgivarens och övriga betraktares synvinkel normal ut.

Som tidigare nämnts finns ju fördelar med att vissa saker kan köpas via bolaget, vilket minskar skattetrycket i praktiken. Kanske vill du jobba något även framöver och då är ett bolag bra att ha.

Ska du ha någon som helst verksamhet rekommenderar jag att du skapar ett dotterbolag för detta för att skydda innehavet i ditt ägarbolag. Detta eftersom ett bolag i teorin kan bli obegränsat skadeståndsskyldigt. Du kan sedan göra koncernbidrag mellan de två. Notera att om momsen ska kunna dras på inköp behövs ju någon form av motsvarande intäkt.

Det är dock ibland problematiskt att sakna köpkraft privat så om jag vore du skulle jag under några år försöka skifta ut iaf några miljoner privat, så att dessa finns enkelt tillgängliga vid behov. Då har du en bra grundplatta med lön och privat förmögenhet. Sedan kan du sätta ägarbolaget i träda och i lugn och ro vänta ut den tiden om du vill få lägre skatt på klumpsumman.

Finns mycket mer att säga men kort och gott tycker jag du ska fokusera mindre på skatten, i alla fall i det här skedet. Men jag inser förstås att vad som är bästa rådet helt beror på hur stort fokus man lägger på den totala skatten.

Lundaluppen skrev en bra serie på ämnet för några år sedan som jag tycker var hjälpsam:

5 gillningar

Detalj: Beroende på hur pengarna hamnat i bolaget är det inte självklart att det har betalats bolagsskatt på dem. Är det vinster från verksamheten så ja, men det kan också vara aktier i ett externt ägande som förts in i bolaget via en underpristransaktion och sedan sålts.

[Edit: Men givet att Kalle skriver att han inte äger något privat är det senare alternativet kanske inte så troligt]

Byggt webbplatser/appar. Hundratals misslyckade projekt, och några lyckade guldkorn. Men allt är ju relativt.

Helt rätt. Jag har snuddat på ämnet förut men tidigare landat i att jag inte vill lämna Sverige. Det verkar också lite för mycket gråzon för min risktolerans, men kanske är det bara min okunskap som talar.

3 gillningar

Skoj! Även jag är inom IT men hållit mig till säkra anställningar. Kul med nån som satsat och vunnit!

Håller med de andra här. Jag skulle oxå ta hjälp från rådgivare.

2 gillningar

Wow! Grattis :grinning::+1:

Tycker definitivt du ska ta hjälp för att hitta bästa sättet för dig. @janbolmeson har gjort en tråd som listar olika oberoende rådgivare för olika situationer.

2 gillningar

Är i liknande sits. Fyller 30 om några år och driver ett fåmansbolag som drar in några miljoner årligen i vinst.

Min plan just nu är att ta ut en större utdelning, en bra bit högre än 90 inkomstbasbelopp, så att man kan utnyttja kapitalskatten. Mest för husköp och andra större privata utgifter. Resten kommer jag ta ut i lön, mindre utdelningar och sparande i företagsägt KF.

Har inte riktigt funderat på träda då jag vill fortsätta jobba med min verksamhet. Känns också sådär att flytta utomlands i 5 år bara för sänkt skatt. Tror det är väldigt specifika länder man måste flytta till då. Är man så pass rik för att överväga detta så tycker jag inte att några miljoner är värt ett halvt decennium av ens liv. Flyttar man utomlands så tycker jag att det primärt ska vara för att man faktiskt vill bo där, kanske permanent.

Uppdatera gärna när du har bestämt dig!

5 gillningar

Vad behöver man jobba med för att få några miljoner i vins innan man fyller 30?

Bra tanke och självklart kan man investera vinstpengar i en KF. Dock så ska ju pengarna ut nån gång och då gör det varken till eller från skattemässigt om jag plockar ut det jag har idag eller det pengarna har växt till i framtiden. Procentuellt blir det ju lika hög skatt (ungefär).

Att ta ut lön är ju inte helt gratis det heller som du säkert vet så långsiktigt borde det ju bli en större minusaffär än att få avkastning på kapitalet privat. :slight_smile:

Det är i alla fall så jag förstått det.