Blandportföljer - dags att utmana RT 10%/år-regel?

En klassisk tumregel är att bara investera 10 procent i aktier (=global indexfond) per år i sparhorisont. Resten ska fördelas på bankkonto eller räntefonder. Till exempel om du ska spara på sex års sikt, då är det lämpligt att välja 60 % aktier och 40 % räntor i en fondrobot.

En tumregel som @janbolmeson har använt i många år. Ingen dålig regel, men jag tror att det är dags att utmana den lite grann. :slight_smile:

För att jag tycker att denna regel är en produkt av bond bull market som vi hade i tiotals år. Att det är väldigt säkert att spara i räntefonder. Jo, det kan vara så att i en 60/40 portfölj bär aktiedelen 90% av risken, men räntefonderna är inte 100% säkra heller.

Minst nu när vi hamnat i en bond bear market, borde vi tänka om denna regel. Vi har ju sett långa statsobligationsfonder och företagsobligationsfonder med hög kvalitet tappa mycket i värde i år, upp till 15-18%. Om vi inte ser en plötslig ras i styr-/marknadsräntorna, kommer det ta många år för dom fonderna att återhämta sig. Och ännu värre, räntorna kan absolut stiga mera, vilket skulle mena att fonderna minskar i värde mera.

För att uppskatta hur länge det tar för fonden att återhämta sig, behöver vi veta a) fondens effektiva avkastningsförväntan (grovt: fondens snittränta - (fondens + dina avgifter)) och b) fondens duration dvs löptid.

Exempel: Är marknadsräntan för långa räntan idag 1% och räntefondens duration ca 7år, så menar 2 %-enheter (200 baspunkter) högre ränta att fonden kommer att tappa typ 14% av sitt NAV, alltså 100kr du investerade i fonden blir ca 86kr när marknadsräntan blir 3% istället för 1%. Stannar ränta på 3%-nivå kommer det ta ca 7år för att du får 107kr enligt den effektiva avkastningsförväntan som du hade när du investerade din 100kr.

5-7års duration är ganska vanlig med stats- eller IG-företagobligationsfonderna. Och nu kommer utmaningen:

  • Kan man faktiskt använda fondrobot, blandfond eller en diversifierad blandportfölj när sparhorisonten är medellång, typ 3-5 år?

För att jag tycker att sparhorisonten bör aldrig vara kortare än den längsta räntefonden i portföljen. Långa räntor är inte mindre riskabla än aktier trots att räntorna knappt ska slå så mycket dvs ha så hög volatilitet som aktierna. Detta har nu realiserat i högsta grad tex med blandfonderna som borde ha “låg risknivå”. Det kan faktiskt ta längre tid för en 20/80 aktier/räntor portfölj att återhämta sig än det tar för en 100% aktieportfölj.

Och nu har jag inte ens tagit upp risken när det gäller riskpremier med företagslån, särskilt sk high yields som många blandfonder / fondrobottar har i sina innehav. Det kan ju ta många år för företagsobligationer att återhämta sig inte bara för marknadsräntornas skull, men för att företagslån kan bete sig som aktier om marknaden är osäker på bolagens förmåga att betala tillbaka.

Finns det ett alternativ då?

  • Jag skulle föreslå att när man bygger en blandportfölj bör man ta hänsyn till durationen och risknivån av räntefonder i relation till sparhorisonten. Är din sparhorisont 3-4år, så bör du inte ha fonder som har längre löptider. Eller räntefonder med hög kreditvärdighetsrisk.

Överkurs: Larry Swedroe och Kevin Grogan skrev en bok tre år sen som heter “The complete guide to a Successful and Secure Retirement”. Swedroe och Grogan tycker att sparhorisonterna som vi använder här på RT borde faktiskt dubblas. Alltså, de tycker att en rimlig sparhorisont för 60/40 portfölj är tio år. Tror att de tycker att man borde palla en kreditcykel och hela berg- och dalbana med ens sparande. Och vill man ha 100% i aktier tycker Swedroe och Grogan att man bör ha upp till 20års sparhorisont. Vad är det som dom vet vi inte vet? :smiley:

Sorry, det blev ett långt inlägg i vilket jag förmodligen försöker att analysera alldeles för svåra grejer med mitt tredje språk. Hoppas att detta var intressant iaf och väcker diskussion. :wave:

Ha det så gott!

25 gillningar

Mycket intressanta tankar! Tåls verkligen att fundera på! :slight_smile: tack för läsvärt inlägg

4 gillningar

Tack för intressanta tankar! :grinning::+1:

Ja det är den värsta i en generation, sedan förra räntehöjnings cykeln på 60-80 talet.

Intressant artikel nedan som säger att man ska inte förvänta sig högre avkastning än obligationerna hade när man köpte dem samt lite historik om de förra obligations björnarna senaste 100 åren.

Låter som en intressant tumregel: duration < sparhorisont.

Omvänt kan man kanske säga man ska välja en mix av räntefonder i tex en 60/40 så att genomsnittliga durationen är kortare än sparhorisonten. Man har ju ett val mellan andel korta- respektive långa räntor.

Själv håller jag mig bra mycket under den regeln du formulerar med bara runt 15-20% av ränte delen i långa räntor (alltså tex 10% av de 60% i en 60/40). Resten i korta räntor som inte alls drabbas lika hårt vid ränteuppgång, även om de inte går bra, så återhämtar de sig snabbt när nya högre ränteplaceringar tas in i fonden.

Jag har tänkt öka långränte andelen till kanske så högt som hälften av räntedelen men är kluven eftersom ränteuppgångar kan vara väldigt långa cykler.

Däremot håller jag mig så mycket som möjligt borta från högrisk obligationer/räntor. Förvisso kan vara bra i perioder men jag upplever det som mer spekulativt. Jag vill inte ha en krockkudde som består av något som imploderar. Alltså håller jag mig till kvalitets räntor så gott det går.

Det som kanske räddar oss i Sverige är väl att svenska långräntefonder generellt sett är relativt korta, det allra mesta jag ser ligger på 2-8 år. Kort i förhållande till vad amerikaner anser vara långa räntor. Därmed är också risken kanske lägre på obligations sidan för oss i Sverige?

Intressant tanke. Jag tror att detta faktiskt är något som ändå värkt fram i olika trådar där en del av oss här verkar ha blivit lite mer konservativa, i den riktningen som du indikerar. Känns vanligare idag med att folk säger att en 90-100/0-10 portfölj ska vara absolut minimum 10 år.

Sen vet jag faktiskt inte om det ändrat något i officiella RT modellportföljernas sparhorisont. Om jag kommer ihåg rätt så har nybörjar portföljen 50/50 korta/långa räntor med de långa i AMF Mix med 2-12 års duration, säg 6 år i snitt så med 50/50 ligger duration i räntedelen på cirka 3 år, vilket ändå är bra mycket mindre än rekommenderad sparhorisont på 5 år.

Dock med räntecykler som brukar vara så långa (om vi nu är i en långsiktig ränteuppgång à la 60-80 tal) så kanske långränte delen borde sänkas för att inte bli ett alltför tungt sänke på avkastningen :thinking:

Tack för en intressant tråd! En diskussion som jag tycker har lite saknats här, räntefonder :slight_smile:

4 gillningar

Först, tack för feedbacken, räntorna börjar vara ett intressant fordon igen och vi behöver bättre diskussion runt dem!

Jepp, gillar ditt tänkande. Trots att riskmässigt tex blandingen av 7års löptid och 1års löptid är inte exakt samma som att ha endast korta eller medellånga bonder. Särskilt när räntorna har varit runt 0% i början av perioden. Långa räntorna faller mera i värde i relation till nyttan man får med korta räntorna.

Komplicerat, eller hur? :man_shrugging:

1 gillning

Ja räntefonder är luriga :grinning:

Tänker att det är bättre än allt i längre obligationer - you win some, you lose some typ

Frågan är ju också när det börjar bli ok att lägga kort räntor i ISK/KF mht högre avkastning med stigande räntor men samtidigt höjd beskattning pga samma räntor :thinking:

Åtminstone inte lika illa som 20+ åringarna i RT portföljen. Det är väl ok än så länge eftersom jag fortfarande köper in i dem och det snart blir läge att ombalansera där det skulle gå en ström in i långräntorna.

1 gillning

Intressant tråd💯

1 gillning

För ett så intressant första inlägg, var det då inte många kommentarer… Lite trist faktiskt. :pensive:

1 gillning

Tycker att det var intressant det du tog upp att aktiedelen i en 60/40 portfölj bär 90 % av risken. Ray Dalio nämner något liknande (om jag minns rätt) för en 50/50 portfölj (ur bokenMoney Master The Game av Tony Robbins) . Man kanske inte ska ligga 60/40 eller 50/50 i sin Mellanrisk utan typ 30/70 eller 40/60? Kanske tänka sparkonto för räntedelen istället för räntefonder med tanke på hur räntefonder beter sig? Nu spånar jag bara. Eller som du och JFB diskuterade, titta på duration, sparhorisont samt i vilka räntepapper man placerar i :+1:.

Jag är en stor nybörjare jämfört med dig och @JFB men tycker att det är en jätteroligt att delta i diskussionen och lära mig av er

2 gillningar

Tack för att du deltar!

Håller med dig, har någon gång skrivit i en ”fyrahinkarsdiskussion”, att vill man köra mellanrisk- och högriskhinkar tycker jag att istället för 60/40 och 90/10 borde man köra mindre aktieallokering i mellanrisk (kanske 40/60) och 100% aktier i högriskhinken.

(…eller alternativt köra ”trygga” räntor dvs sparkonto och korta/medellånga IG-/statspapper i mellanriskhinken och ”riskräntor” i högriskhinken)

3 gillningar