Deklarera som gårdsägare

Hej! Jag behöver hjälp med hur man mest fördelaktigt deklarerar som ägare av en lantbruksfastighet som saknar inkomster.

Bakgrund: Jag och min fru köpte en gård (lantbruksfastighet) 2019. Vi förstod inte att det innebär att man blir ägare av en enskild näringsverksamhet också, så i förra deklarationen fyllde vi inte i den bilagan utan skrev bara en kommentar om att vi bor på gården utan att nyttja den som företag. På gården finns tre ekonomibyggnader, vi har också två små hagar och en åker som grannen tar hand om. Total yta 4 hektar. Skatteverket godkände deklarationen men skrev att vi fortsättningsvis förväntas fylla i blankett NE för enskild näringsverksamhet. Vi är båda två anställda och får ut månadslön av arbetsgivaren. Vi har inga andra inkomster.

Jag vet inte hur vi ska göra med deklarationen. Går det att lösa själva, eller måste man anlita ett proffs? Har ni några tips? Kan man göra detta så att det blir “fördelaktigt” (dra av moms, utgifter, etc) eller är det kört om man inte har några inkomster?

Tack på förhand!!

Du har ju alltid utgifter på jordbruket, om inte annat försäkringen på ekonomibyggnaderna. Är du momsregistrerad så får du tillbaka momsen på de utgifter du haft.

Om jag skall var oerhört cynisk. Jag har aldrig sett en bonde som köpt målarfärg till huset. Det verkar som det bara är ladugården som målas… Ack ja.

Har du inga inkomster på jordbruket, så får du ett ackumulerat underskott som växer varje år. Det har du skattemässigt nytta av det år du säljer fastigheten.

Frågan är hur länge som Skatteverket kan godkänna detta skattefräkse?

Försök att hitta en billig redovisningskonsult som gör deklarationen första året. Sedan kan du förhoppningsvis kopiera vad han har gjort kommande år.

2 gillningar

Jag antar att vi båda måste momsregistrera oss då, eftersom vi är två som äger fastigheten.

Jag ska läsa på mer om ackumulerat underskott och titta igenom information på Skatteverket.

Förmodligen slutar det med att vi anlitar en redovisningskonsult som du säger. Jag har hört att det ska vara dyrt, men det kanske lönar sig i längden. Tack för svar!

Det räcker att en av er är momsregistrerad, se bara till att det är den som är momsregistrerad som också står som köpare på dina kvitton.
Tänk vad grejer du behöver till gården, verktyg osv. Allt detta kan du spara kvitton på och göra momsavdrag på.
Jag nyttjar Ludvig & co (tidigare LRF konsult).
De är specialiserade på skog och lantbruk.

Jag hade säkert rett ut momsdeklaration och att upprätta bokslut osv, men tror jag i längden tjänar på att anlita någon som kan skatteplanering.

Läser själv i detta nu en bok om ämnet som jag kan rekommendera
“Jord och skogsbruk skatt och ekonomi för dig som arbetar med jord och skog”
Mycke bra att veta saker :+1:

Tack för era svar.

Tomas88, bra att veta att det räcker att momsregistrera en av oss. Får titta på vem som har gjort de största inköpen under årets gång då. Jag ska kontakta Ludvig & co eller dylikt, hoppas att det inte är alltför dyrt men kan ju vara ok att “gå med förlust” första gången om det lönar sig i längden.

Tomas P, tack för lästipset. Utifrån titeln misstänker jag att den riktar sig till dem som har en aktiv verksamhet dock (där man själv jobbar), det kan vi nog inte räkna vår som eftersom vi har heltidsjobb vid sidan om?

Enklast att båda momsregistrerar sig. När man gör deklarationen så redovisar man alla kostnader och eventuella intäkter och delar beloppet mitt itu. Annars får man två ackumulerade underskott att hålla reda på.

Lantbrukarnas Riksförbund ägde tidigare LRF Konsult. För ett par år sedan “cashade man hem” och sålde verksamheten till ett riskkapitalbolag. Då byttes namnet till Ludvig & co. Någon skall betala, och det brukar bli kunderna. Undersök gärna andra alternativ.

Du behöver ingen redovisningskonsult för att klara den deklarationen. All info du behöver för att göra den finns på Skatteverkets hemsida, vill du vara lite mer påklädd så köp t ex Enskild Firma av Björn Lundén.
Blev själv med skogsbruk då vi köpte lantställe för två år sedan, oxå omedveten om att firma var obligatoriskt.

1 gillning

Nja. Du kanske klarar av det, men jag har råkat ut för fall där jag fått städa upp efter okunniga deklarationen.Saker som avskrivning på ekonomibyggnader, skogsavdrag och räntefördelning är inget som gemene man är hemmastadda i.

Men visst, är deklarationen väldigt enkel så kan man göra den själv. Eller gör som jag föreslår, sök hjälp första året och gör den själv sedan.

1 gillning

Om det inte kostar alltför mycket så kan det ju vara skönt att få hjälp första gången som du skriver, Nestor.

Som jag förstod det måste man ange ett företagsnamn när man momsregistrerar sig, måste vi hitta på något eller kan man ange adressen eller dylikt? :thinking:

Skulle säga: Ta hjälp första gången :+1:

Har tagit hjälp och deklarerat som skogsägare under 35år. Finns många onödiga fallgropar/uteblivna möjligheter omkring skogs/gårdsägande.

Dessutom ändras/uppdateras hela tiden regelverket och olika siffror/beräkningssätt. Så inte helt enkelt att göra allt optimalt på egen hand år efter år.

1 gillning

Varför krångla till momsregistreringen? Era namn duger gott.

2 gillningar

Tack för alla svar! Hoppas på att vi kan “tjäna” (få tillbaka) några slantar på lång sikt på detta även om gården aldrig får några inkomster :slight_smile:

Jag var mest orolig egentligen för att man inte skulle kunna tillämpa momsavdrag etc om man inte har några inkomster från fastigheten, men det låter ju som att det kommer löna sig att få hjälp med detta.

Moms kvittas inte mot inkomst utan deklareras separat.

1 gillning

Tyvärr har jag fått problem när jag försökt gå vidare. Det går inte att momsregistrera utan att redovisa en omsättning och vi har ju ingen omsättning eftersom vi saknar inkomster och förväntade inkomster.

Skatteverket säger att vi inte kan momsregistrera eftersom vi inte har någon verksamhet som drivs på lantbruksfastigheten. De säger också att vi inte kan registrera några utgifter på NE-bilagan eftersom vi inte kommer få några inkomster att kvitta eventuellt underskott mot. Redovisningskonsulten tyckte att detta lät konstigt men råder oss nu att fylla i NE-blanketten som skatteverket har sagt, dvs bara skriva att vi saknar tillgångar/skulder och omsättning. Men hon skulle också kontakta Skatteverket själv för att få klarhet i frågan, så vi får väl se…

Säg att du planerar att hyra ut ladan för husvagnsförvaring eller nåt liknande. Då kommer du få intäkter och borde då också kunna få dra av kostnader och moms. Att det sen går trögt med uthyrningen kan ju hända.:thinking:

2 gillningar

Hej Carl-Fredrik!
Hur har det gått? Nått någon klarhet hur det kan läggas upp? Jag befinner mig i samma situation, köpt liten gård med lite åkermark/betesmark och lite skog. Har inte större planer på drift men vi har två hästar och skogen ska enligt skogsplanen gärna gallras/avverkas till viss del.
MVH
Anders L

Hej Anders!

Det slutade med att vi angav att vi inte nyttjar fastigheten för annat än boende för närvarande, kanske ändrar det sig framöver om vi kan hitta på något sätt att skaffa inkomster. Men det låter som att din fastighet är lire större. Lycka till!

Jag äger en skogs-och lantbruksfastighet på 6ha.Har inga tillgångar eller skulder som jag bokför. Men väl inkomster och utgifter. De senare bokför jag med hjälp av redovisningskonsult. Han redovisar även moms. Har väldigt liten omsättning, mest utgifter men inkomster vart femte år när jag gör uttag i skogen. Eftersom omsättningen är så liten rullar ju underskott på år efter år tills jag har en inkomst. Om Skatteverket tycker att det rullar på för mycket år efter år får de väl tala om hur jag skall göra istället. Det är ju de som kräver att jag skall göra bokslut och deklarera i NE-bilagan.

1 gillning

Mitt tips när man får inkomst i den passiva näringsverksamheten som inte går att kvitta mot tidigare underskott är att använda sig av “räntefördelning” för att kunna skatta som inkomst av kapital och “periodisering” för att skjuta upp beskattningen till en mer fördelaktig tidpunkt.
Räntefördelning förutsätter att det finns ett tillräckligt stort räntefördelningsunderlag.