En mor med 800.000kr liggandes på swedbank

Försöker hjälpa min mor med pengar hon ärvt, dem ligger för tillfället o skräpar på hennes swedbank konto.

Vad ska jag ska “vanlig” fondsparare, inte många år av erfarenhet hjälpa henne?
Hon e 52, och precis hjälpt hennes sätta ihop en fondportfölj, att lägga in en större klumpsumma i fonder känns lite sådär hon har ett månadspar där nu.

Vad hade du gjort med pengar som skräpar? :slight_smile:

Jag skulle satt pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti. T.ex. via Avanza.

Det finns ingen anledning att stressa.

Hälsningar,
Jan

Sätt in pengarna på ett konto som ger ränta och har insättningsgaranti.

Hej.

Här har du svaret.

https://www.smaspararguiden.se/jour/dags-att-hoppa-pa-borsen/

Mvh. Jack

Har din mor ett månadspar på fonder eller aktier i Swedbank? Det går bra om hon vill ha månadspar på olika fonder och resten spar i sparkonto.

Antar att din mor jobbar och har fast inkomst fortfarande. Din mor är 52 om 13 år (när hon är 65) ska hon ta ut pengar eller delvis. Fonder har låg risk passar henne.

Hej.

Du kan klicka på den länken som Jack gar skickat. Så borde man aggera på börsen långsiktigt. Skrivet av småspararguiden.se

Mvh.Filip

Avanza Global (eller någon annan global indexfond) är ett enkelt alternativ och det bästa valet för den som inte tror på att småbolag går bättre på lång sikt än de stora. Och för den som inte kan/vill hålla på med mer än en fond. För många kan det bli alltför komplicerad redan med två olika fonder. Det är inte heller så roligt att gång efter gång förklara både fördelarna och nackdelarna med att ha tillväxtländer i en portfölj, hur mycket man ska ha dem och vad som menas med diversifiering, volatilitet, allokering och ombalansering, till exempel. Nej, för många är varken bästa möjliga avkastning eller låg risk det viktigaste.

Avanza Global är en enkel och bra kompromiss. Väljer man bara den gör man i alla fall inga stora misstag (utom möjligtvis vid uttagsfasen). Man ska inte glömma bort att den ger klart bättre avkastning än en genomsnittsportfölj hos Avanza, och för många räcker redan det som argument.

Håller med Tale

En bred global indexfond är fullt tillräckligt för en småsparare utan ambitioner att få den absolut bästa avkastningen på 5 års sikt eller längre. Att hålla på att dutta med räntefonder, eller 5 á 10 % andra aktiefonder än globalfonder är meningslöst. Visst har du tur kan det ge några öre mer på sikt men det kan också vara tvärtom att du förlorar jämfört med att satsa 100 % på globalfond.

Problemet du har som småsparare är när du ska ta ut dina besparingar. Då kan man tänka sig några olika scenarier:

  1. Du måste sälja dina fonder för att du fått ett akut behov av pengar. Det du kan hoppas på då är att aktiemarknaden är positiv så att du får ut mer än du investerat.
  2. Du kan sälja av dina fonder successivt under en längre period, tex när du blir pensionär. Då kan du välja att balansera dina uttag. Göra uttag när aktiemarknaden är positiv och undvika uttag några månader så aktiemarknaden är negativ.
  3. Du kanske inte behöver sälja. Du kanske har tillräckligt med pengar så du kan välja att låta dina besparingar gå vidare till dina anhöriga. Då kommer dina anhöriga tänka på dig som en klok investerare. Det gör dom även om det enda du gjort är att investera månadsvis i en bred och billig globalfond.
Man inte veta om man tillhör kategorin 1, 2 eller 3 om några år. Det man kan glädja sig åt är att man sovit gott om nätterna och inte ideligen behövt kolla sitt konto och springa omkring och oroa sig över börsutvecklingen som slipsnissarna på aktiemarknaden.

Hej!

Jan har även gjort en artikel som skulle kunna passa att läsa om i detta fallet, den handlar om att ”investera allt på en gång eller sprid ut?”.

Läs gärna den och återkom om du har några mer tankar eller funderingar!