Feedback till en nybörjare (utdelningsaktier)

Hejsan jag skulle uppskatta feedback från många jättemycket! I oktober började jag med aktier, som nybörjare blev det såklart aktieraketer som gällde men ju mer jag läste på så undvek jag dom mer och mer och nu är jag här!

Jag har läst böcket och ljudböcker och forum så gott det går men fortfarande färsk så jag behöver lite feedback på mina långsiktiga utdelningsaktier

Investor
Castellum
Kinnevik
Axfood
Lungbergsföretagen
HiQ
Latour

Swedish match
Volvo
skanska
Boeing

Kommer göra 2 luringar och köpa in mig på HM och Eniro på en liten summa nu i början och sen se vart skeppet eller planet går

Planen är att försöka lägga 10% av min nettolön(det blir 2700kr) varje månad i några av bolagen

Det är dock en sak som oroar mig eller inte oroar mig, utan det kanske får mig att ändra strategin

Allting känns så högt värderat just nu och det känns aldrig bra att köpa in mig på en ATH med tanke på orolighetern. Jag tänkte att jag investerar lite mindre i aktier nu i början och sparar resten(alternativt väntar tills attraktivare priser), sen om/när det börjar dippa och krasha, skulle det väl då vara smartast att börja köpa in mig tyngre desto djupare i börsen vi går

Jag har inga problem med att vissa investmentbolag gör så att jag dubbelexponerar t.ex skanska
och volvo

Hej!

Jag ska inte uttala mig för mycket om enskilda innehav, men det syns att du fokuserar på en traditionell utdelningsportfölj. Jag har själv fem av de bolag du radar upp i min portfölj.

Gällande om det är ath eller inte så kan ingen av oss veta det säkert. Om du dessutom sparar på lång sikt (vilket man bör med aktier) så kommer det inte spela någon roll i längden om det snart skulle bli en dipp, utan att spara regelbundet (vilket du planerar i och med månadssparandet) är en riskspridare. Om man väntar med att gå in i investeringar för att timea marknaden så finns risken att det fortsätter gå uppåt och uppåt och man missar väldigt stora uppgångar. Läs gärna detta inlägg om att timea marknaden, där finns ett väldigt bra videoklipp:

Är det medvetet att det bara är Sverige i exponeringen?

Hälsningar
Elin

Tack för svar Elin! Ja det var nog ett medvetet val att bara välja sverige då jag känner till företagen och det var lättare att sätta sig in. Kanske om man underlättar för sig själv och hittar någon fond med fokus på Asien/US/europa/afrika också?

Jag har själv gjort så att jag köper aktier i svenska bolag jag har lättare att sätta mig in i, sen kör jag fonder för global exponering vilket ger riskspridning. Tips på bra fonder kan du få här, en globalfond ger exponering över världen.
https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2018/