Fungerar LYSA:s robotstyrda ombalansering optimalt?

Om jag inte är helt ute o cyklar så tolkar jag det så här!När balansen på LYSA mellan aktier och räntor skiljer mer än ± 3 % från den valda placeringsinriktningen 5 dgr i rad, så ser LYSAS robot till att placeringsinriktningen återställs till den ursprungliga, exempelvis 60/40.

Detta känns bra ju i en uppåtgående trend då kapitalet så att säga säkras upp medans den växer, men i en nedåt gående trend (ev. börskrasch), innebär ju detta att värdeminskningen förstärks, genom att ju mera värdet minskar på dina aktier så viktar roboten om igen så att placeringsinriktningen åter igen blir 60/40 och detta innebär att räntebärande fonder byts ut mot flera aktiefonder som ev. rasar ytterligare.

Detta känns för mig lite fel. Det hade kanske varit bättre att ha en flytande stopnivå som följer med ner vid en större nedgång, som skulle trigga en återställning av placeringsinriktningen först vid ett brott av stopnivån som kan indikera att en trendvändning har skett.

lysa är inte en trendföljande robot

Nej men den borde inte öka på en en nedgång genom att byta ut säkra papper mot aktiefonder som ytterligare sänker ditt insatta kapital vid en nedgång.

Jag förstår så klart vad du menar och du har rätt på kort sikt, dvs vet du med säkerhet att börsen kommer gå ner imorgon så bör du vänta med att köpa fler aktier. Ombalanserar man i en nedåtgående marknad kommer man förlora mer pengar än om man hade väntat.

Problemet är att ingen vet vad som ska hända imorgon, och väntar man kommer man ha oddsen emot sig.
Man kommer ha fel fler gånger än man kommer ha rätt.

Jan har upprepat detta 100 tals gånger. På kort sikt är börsen totalt slumpmässig och den går i genomsnitt upp i 54% av fallen och ner i 46% av fallen.
Lysa är en robot, den vet ingenting om framtiden utan investerar helt mekaniskt baserat på forskningen och historien.

När Lysa ombalanserar löpande kommer de ha fel 46/100 gånger och rätt 54/100 gånger.
Om du eller någon annan inte ombalanserar löpande kommer ni ha fel 54/100 gånger och rätt 46/100 gånger.

Klart att det kan vara annorlunda den här gången, men högst sannolikt är det inte det. När forskningen och historien visar på något annat kommer Lysa anpassa sin strategi antar jag.

Jag kan rekommendera avsnitt 142, om varför man inte ska försöka time:a marknaden.

Du hittar den här: https://rikatillsammans.se/marknadstajming/

Och ja, att kika på trender är att försöka time:a marknaden. Tänk om det nu gått ner 10% på 5 dagar, vilket alltså nu triggar en ombalansering, och så sker en återhämtning på börsen? Då blir det ju bättre av ombalanseringen? Kort och gott, tidpunkten att ombalansera spelar stor roll, men först i efterhand kan man veta om det var rätt. Så lika bra att ha en automatisk regel som inte håller på att ändras med gissningar om framtiden.

Precis som du skriver så kan/är det vara en dålig affär att ombalansera i början av en stor nedgång. Problemet är ju att vi inte vet säkert hur det kommer att utvecklas.

Ett vanligt misstag vi gör är dock att vi köper när marknaden är “het”, när alla pratar om hur bra deras aktier utvecklats - och säljer för sent när marknaden redan gått ner ordentligt. Det hade väl varit bättre att göra tvärt om? Den automatiska obalanseringen hjälper till med det.

Eftersom det sker hela tiden så blir det ju aldrig jättetydligt på kontot, typ att “nu ombalanserar vi för nedgång” utan det sker som sagt hela tiden, per automatik, oberoende av subjektiva gissningar om framtiden - ibland är det ett bra beslut och ibland hade det varit bättre att ligga kvar (eller antagligen ombalansera åt andra hållet då)… Men över tiden så ska det (statistiskt) leda till en bättre utveckling jmf med att inte ombalansera just med bakgrund i att man oftare köper i nedgång och säljer i uppgång.

Nej!

Att re-balansera är enkel “genväg” för att försöka uppnå en portfölj som är optimal. Men att bara rebalansera utnyttjar inte all den risk den tar. Det är ett steg på vägen, men det finns bättre alternativ för den som är beredd att betala bara lite mer.

 

 

 

Om du har 100kr fördelat på 90kr aktier & 10kr ränta (90/10-portfölj) så bör det väl krävas en börsnedgång på c:a 26% innan rebalansering sker?

ex börsen går -10%:
Aktierna går ner till 81kr
Räntedelen står typ still 10kr
=> summa 91kr

81/91 = 89%
10/91 = 11%

osv, först vid -26% får man en 87/13 portfölj och rebalansering sker…

67/77 = 86.9%
10/77 = 13.1 %

Hej,

John Elfman från kundservice på Lysa.

Det stämmer alldeles utmärkt att Lysa ombalanserar automatiskt tillgångarna på ditt Lysakonto för att dessa ska ligga i linje med din målfördelning. Detta sker normalt när den faktiska fördelningen under fem bankdagar i rad avvikit mer än ± 3 procentenheter från din målfördelning.

Varför rebalanserar Lysa?

  • För att bibehålla en effektiv förvaltning
  • Rebalansering ger bättre avkastning över tid
  • Att kunden har rätt fördelning

Lysa är inte byggt för att tajma marknaden. Vi bygger portföljen på historisk finansiell data.
Här kan man läsa mer om rebalansering: https://lysa.se/whitepaper

Kontakta mig mer än gärna vid frågor.

Bästa hälsningar,
John Elfman, Kundansvarig på Lysa.
08 - 525 035 70.