Har du varit med om en värdeminskning av portföljen på en miljon eller mer på börsen?

Vore intressant att se lite siffror på hur många här som erfarenhet av att förlora en ansenlig summa pengar på börsen (under en krasch/korrektion). Har du förlorat en miljon kronor?

  • Ja
  • Nej

0 röster

Själv har jag inte gjort det, för er som gjort det, hur kändes det?

3 gillningar

Jag förlorade en stor del av mitt kapital runt 2000 och 2009, men någon miljon blev det inte… Men det kändes ändå! Jag hanterade det genom att sluta följa börsnyheter under en tid och fortsatte månadsspara, under dessa perioder hade jag ingen möjlighet att öka mitt sparande som jag hade gjort idag om det gått ner markant…

2 gillningar

Okej, har du förändrat något i din portföljallokering eller invesesteringsstrategi som en följd dina erfarenheter?

1 gillning

Absolut, jag diversifierar helt annorlunda nu, både på och utanför börsen.

Håller mer pengar i cash som ett sätt att skapa optionsvärde att satsa på saker som dyker upp som jag tycker verkar intressanta. Men jag fortsätter även tråkspara i Opti och lysa också men jag håller lägre risk idag (i onödan förmodligen…)

4 gillningar

Under corona börsfallet gick jag back vet inte exakt då jag inte logga in på det sättet och räknar kronor. Men det var säkert mellan 700-900 tusen minst. Det känndes som vanligt då jag inte lever på börsens avkastning. Jag ändrade ingetting då jag har redan ett utmärkt tryggt långsiktigt börssparande i 100% LF Global indexnära. Man kan inte ha det tryggare än så om man vill bli långsiktig vinnare på börsen och få ut så mycket som möjligt i års snitt avkastning :+1::tada:.Det att jag bytte global indexfond handlar bara om att ha det lite bredare i Spp aktiefond Global. :joy::1st_place_medal::+1:. Långsiktigt ska man följa global index upp / ned med automatisk månadssparande. Då blir man varken bättre eller sämre . :tada:. Finns ingen anlädning sänka risken då det sänker automatisk snitt avkastning långsiktigt :hugs:. När börsen faller tänker jag aldrig att sälja och sänka risken. Då blir jag extra nöjd att jag håller mig till trygga Global index som tål ändå det mesta långsiktigt :joy:. Även när börsen faller anser jag inte att man förlårar på börsen långsiktigt. Det är bara så att portföljen minskar i värde just då. Jag tror på börsen och det ger fin avkastning långsiktigt. :1st_place_medal:
Just nu går min portfölj upp/ned med min månadslön varje dag :+1:. Sedan går man och jagar några hundra lappar med gratis kreditkort :rofl::rofl:.

Ps. Det blev lite för mycket långsiktigt men det är så när man är långsiktig :joy::joy::rofl::tada:

9 gillningar

Ja. Under Corona-kraschen 2020 var jag mer än 1 Mkr back. Upplevde det dock mycket mindre än vad jag upplevde att förlora 80 000 kr-ish 2000/2001…

Det har ju iof att göra med andel av ens förmögenhet och hur det påverkade ens vardag. Om vi säger så här; 2001-ish var jag 19 år gammal, ingen fyra-hink-princip, ingen buffert, all-in på enskilda aktier och optioner och de förlorade 80 000 SEK var typ 90 % av alla mina pengar och tillgångar… :flushed:

Sedan lyckades jag med den tveksamma bedriften att göra om nästan samma sak 2008-ish. :man_facepalming::grin:

Fick mig att tänka på tesen:

om man inte skäms för något man gjorde förr (eller för 12 månader sedan) så har man inte utvecklats tillräckligt

Uppdatering:
Hittade denna bilden från avsnitt 146 våren 2020. Det är var bara Avanza.

9 gillningar

Har inte backat 1 miljon kronor eller mer, men varit med om Asienkrisen och IT-kraschen och backat 50 procent. Det var inte roligt, men det gav erfarenhet och gav nog tyvärr lite för mycket till smärtminnet. När jag hämtat igen IT-kraschen efter ett antal sega år sålde jag för att stå helt utanför. Klev in igen efter finanskrisen stegvis, men i för långsam takt. Har lididt avkastningsmäsdigt av för hög räntedel sedan dess. Aven i coronasättningen var jag lite för feg. Hade kunnat gå in hårdare och snabbare.

Detta va första gången jag hade möjlighet att köpa i en krasch, och jag ökade mitt månadssparande markant, men det gav dålig effekt då det va över alldeles för fort… :grin:

3 gillningar

Klarade mig bra 2001 och 2007/8. 2001 hade vi inte ännu så stort kapital placerat så nedgångarna modesta. 2007/8 var vi ganska väldiversifierade och aktiva när det gällde tillgångsallokering.

Vi placerade ganska mycket av vår cash i USD och en del guld som jag minns det, samt körde lite shorts på banker och börsen som helhet. Stängde även i tid faktiskt. Summa summarum kom vi ut en hel del plus. Hur mycket som var tur vs skicklighet kan man fråga sig i efterhand :joy:, säkert mest tur!

2 gillningar

Jodå, tappade flera miljoner 2007/2008. Det privata kapitalet återhämtade sig sen men på en stor del av tjänstepensionen hade jag “rådgivning” där var jag med på hela nedgången som omplacerades till räntefonder nära botten. Låg kvar i dessa fonder under 2009 och missade därmed den största delen av återhämtningen. Tack för det MaxM! Viktigaste lärdomen efter det blev att ta eget ansvar för tjänstepensionen.

Under senare kriser har jag också legat back flera miljoner men haft den risk som jag varit trygg med och inte gjort annat än försiktigt köpt lite extra. Tror starkt på att sätta den fördelning fonder och likvider/räntor man är bekväm med och låta det vara så.

13 gillningar

Procentuellt mycket - ja. Sjusiffrigt - nej.

tillägg: …och aldrig realiserat, utan bara i siffror på kontot.

1 gillning

Starkt att du orkade logga in, loggade i princip inte in på Avanza i 3 månader :pray:

1 gillning

Håller med dig, undrar bara om det är lättare sagt än gjort om man inte upplevt en riktigt rejäl förlust tidigare? Verkar ”bara” vara ca 4% av dom som svarat här på forumet som gjort backat en miljon eller mer.

Undrar hur många som skulle klara av att sitta igenom en IT-kraschen 2.0 och fortsätta investera :scream::sweat_smile:

Tror inte portföljerna skulle se likadana ut i granntråden 2023 om det inträffar iaf :joy:

2 gillningar

Utifrån mitt smärtminne så har jag över 500 ksek på ett sparkonto för att slippa bli känslomässigt påverkad vid någon aktiekrash :blush: , fin alternativkostnad för att sova gott om natten.

Blir det en krash får månadssparande fortsätta löpa sen struntar man logga in på Avanza under månader/år.

Började fondspara några år före IT-kraschen, när det smällde till tappade jag cirka 50%. Höll ut tills det återhämtat sig hyfsat och sålde då av. Fegade sedan ett antal år med sparande på sparkonto.

1 gillning

Jag räknar det inte som att jag har förlorat, eller tjänat, några pengar innan jag har sålt något.

9 gillningar

Kanske skulle formulerat det som värdeminskning istället :slight_smile:

1 gillning

Slängde in allt mitt sparkapital i fonder strax innan IT-bubblan. Föll 60-70% tror jag, sålde för ett år sedan när de låg +150% eller så… bara man är uthållig så ordnar det sig.

7 gillningar

Jag har inte realiserat större förluster än kanske 100k. Däremot har jag p.g.a. lång tid i rena skitprodukter förlorat runt 1MSEK i alternativavkastning relativt global index. Men det tycker jag inte ska räknas.

4 gillningar

Skulle gissa att det beror på att många inte har tillräckligt mycket pengar för att kunna få värdeminskning på en miljon utan att ha gjort något väldigt galet.

Det är lätt att stirra sig blind på summan pengar, jag har själv räknat på hur många månadslöner jag tappat i de värsta nedgångarna. Men egentligen borde man förstås tänka procentuellt. En nergång på 10% ska inte kännas superdramatiskt om man investerar på börsen. Har man då över tio miljoner ska det inte vara någon stor grej att backa med en miljon. De riktigt rika (tänk miljardärer) backar väl flera miljoner för jämnan utan att se det som en stor grej.

6 gillningar