Har jag nått FIRE - kan jag pensionera mig?

Hej!

Jag fyller 55 till hösten och funderar på om jag kan pensionera mig på deltid eller heltid? Jag är lite osäker på hur jag ska värdera pensionssparande? Min ekonomiska situation ser ut så här:

Inkomstpension + PPM: 2.8 MSEK

Tjänstepension: 4.7 MSEK

Eget sparande (mest aktier): 1.9 MSEK

Utöver detta har jag obelånade fastigheter tillsammans med min fru för 10 MSEK.

Vi har fortfarande hemmavarande barn och har tillsammans utgifter på ca 20 kSEK per månad.

Hur ska jag tänka här, kan jag pensionera mig vid 55? Hur mycket kan jag ta ut per månad utan att hamna i pengaproblem? Är det bättre att deltidspensionera mig för att på så sätt få in en mindre lön för livets nödtorft?

MVH S

 

 

 

Stort grattis Sigge riktigt kul läsning detta vilken förebild. Hoppas någon duktig kan svara på din fråga. Jag tycker själv det känns lite oklart för hur man bäst tar ut pengar på ett ansvarsfullt sätt.

Det finns många olika uttagsstrategier. Jag personligen hade nog tänkt lika dant när jag ska ur marknaden som jag tänkte när jag gick in.

Jag hade nog jobbat med 3 hinkar.

Först hade jag placerat ett års utgifter på ett vanligt sparkonto, sen hade jag placerat de pengarna jag vet att jag kommer behöva de kommande 5-10 åren i en relativt säker portfölj tex 20/80.

Hur många års utgifter och hur mycket risk man ska ha i denna portföljen kan man diskutera.

Sen hade jag startat ett negativt månadssparande för att jämna ut volatiliteten. Och tagit ut 1/12 per månad av den summan som jag hade behövt på ett år.

Resten hade jag hållt i aktier. Och en - två gånger per år ombalanserat för att fylla upp hinkarna igen

 

Men det finns fler sätt att göra det på.

Tack för tipsen! Ett problem med dina förslag är att pesionsdelen inte är så flexibel… inkomstpensionen är tillgänglig från 63 år. Tj pensionen kan tas ut från 55 men när man väl startat utbetalning går det inte att stoppa (tydligen). Full flexibilitet har jag med eget sparande…

Ni har väldigt låga utgifter (är allt inräknat? Bilar, semestrar etc?)

Om så, dra direkt om du tycker du kan gå till att bli arbetsfri.

(enda jag kan tänka mig att du ska titta på är hur tjänstepensionen är placerad)

Hej. Jo du är definitivt i mål och enligt 4% regeln skulle du kunna ta ut ca 30k i månaden, dvs 50% mer än du säger dig göra av med i månaden. Har du verkligen stenkoll på dina utgifter, inklusive t.ex att du räknar in 5-7000 för att hålla huset i ordning? Använder ni Tink appen, jag älskar att jag dör kan få se hur tex utgifter faktiskt ser ut över ett helt år då olika månader har olika nivåer av utgifter.

Oavsett vad är du i mål i kanske världens bästa land för FIRE. Vi har grundtrygghet, pension, tjänstepension, slipper spara för barnens universitet, äldrevården, osv.

 

Jag startade forumet www.reddit.com/r/firesweden då jag också tänker pension vid runt 55 om 15 år. Jag och många andra där skulle uppskatta jättemycket om du beskrev din story. Många, speciellt i USA, har fått för sig att det är helt omöjligt här i Skandinavien. Det skulle också vara motiverande för oss andra som redan listat ut att det inte bara är möjligt, utan också kanske ett av de bästa ställena i världen givet ISK och låg beskattning om man inte tar ut lön.

 

Just nu skulle jag fokusera på sequence of return risk, dvs du är nära nu och då bör du överväga att skydda pengarna med att ha en del i valutor, räntebärande papper, guld. Personligen är jag skitnervös över hur Corona viruset påverkar världsekonomin, då inga i Kina går till jobbet. Med dagens lean industri och minimala lager tar det inte långt tid tills även fabriker i väst får det svårt att producera. Många företagsägare har redan enorma utmaningar att betala sina lån i Kina då de har noll i inkomst pga att alla sitter hemma isolerade men ändå måste betala sina lån. Många företag är högt belånade just nu, och det skulle kunna slå väldigt hårt om intäkterna tryter.

Jag har inte förlorat så mycket på nedgången än, som påbörjades i fredags pga att jag kör en all weather fund light.

 

Tack för din input, mycket värdefullt! Mycket av tjänstepensionen ligger i Skandia Trad som jag ser som väldigt säker. Jag skulle uppskatta att ca 50% av allt kapital är låg risk. Ska man säkra upp mer än så? Corona viruset ser jag som brus. Jag passade på att fylla på i en del innehav som dippade mycket.
MVH Sigge

Hej Sigge
Jan har skrivet en massa bra artiklar om ämnet, men jag rekommenderar att läsa/lyssna på denna

https://rikatillsammans.se/uttagsstrategier/

Jan är helt fantastisk. Vilket supermaterial han publicerat. Det enda som känns jobbigt är att jag - vid 55 år- har toppat ekonomiskt och nu är det endast nedförsbacke kvar…