Hur gör man för att ta lån som pensionär?

Hur gör man för att ta lån som pensionär? Är det möjligt att utöka sina bolån, eller ta nya bolån om man flyttar?

Meddelande från moderatorn
Bryter ut ett antal frågor från vår frågetråd till @Kollis eftersom första delen i intervjun nu är publicerad. Så här tänker jag att vi även kan ha diskussion på det specifika ämnet. :+1: //Jan

7 gillningar

Svaret vi konstaterade i intervjun är att det många gånger tyvärr är svårt. Många gånger är det inte ovanligt att barnen får vara medlåntagare eller att bankerna helt enkelt tackar nej. Seniorlån där man inte amorterar eller betalar ränta är inget att rekommendera.

Den bästa slutsatsen som vi kom fram till var att i många fall försöka planera för lånet i förväg, t.ex. när man är i 50 års åldern att ta lånet då. Lite enligt principen att banken vill ge dig paraply när det är sol ute, men vill ha tillbaka det så fort det börjar regna.

1 gillning

Är det svårt att få bolån på grund av låg pension? Även vid låg belåningsgrad?

Ja, för bankerna tittar på återbetalningsförmåga och har sina KALP-kalkyler. Tror det är många i forumet som kan vittna om anhöriga som har svårt att få lån efter 65 år. Den allmänna pensionen är ju inte superhög för de flesta och tjänstepensionerna är ju ofta tidsbegränsade.

Fyller 54 år. Har eget AB och tagit ut lön upp till brytpunkten och sen ganska mycket utdelning årligen senaste 6 åren. Hade inga lån alls då vi köpte nytt hus nyligen.

Ändå knorrade bankerna rejält när vi ville låna till nya huset. Belåningsgraden blev till slut 43% och både obelånad sommarstuga, skog och sparande på räntekonton motsvarande 3-4 års utgifter.

Så precis som någon annan skrev. Lån när man börjar trappa ner eller närma sig pensionen kan vara svårare att få än man först kanske tror. Vi har ändå superbra kontakt med vår bankman sen 15 år men ändå fick han kämpa för att fixa lånen åt oss.

Det verkar som om bankerna luckrar upp det. Svårt om de bara tittar på inkomsten/pensionen men har en kompis och även hört en annan som lyckats ta lån med låg pension mha bra kapital och låg belåning.

Bankerna börjar väl inse att det kan vara en bra affär. Men det verkar fortfarande vara beroende på att träffa rätt person på rätt bank och acceptera en något högre ränta (0.5-1%enhet högre).

Förhoppningsvis lättar det i framtiden :slight_smile:

1 gillning

Bästa tipset är att ta bolån när du fortfarande har några år kvar med lön.

1 gillning