Hur investera 10 miljoner?

Om jag har tio miljoner att investera - hur bör jag bäst investera dem? Och vad bör jag räkna med för avkastning? Aktieindexfonder? (och i så fall dumt att investera allt samtidigt), köpa hyresfastigheter? Köpa tomter och bygga villor? Driver lönsamt företag idag men vill ha en trygghet och en passiv inkomst. Och på sikt ett mindre stressigt liv :slight_smile: Målet är att familjen ska kunna leva ett gott liv på avkastningen.

Jag skulle ta fram en nuläges analys och en önskeplan hur jag vill ha det, som tar hänsyn till ålder, familjesituation intressen fortsätta arbeta mm, så det finns mycket att fundera över innan man övergår till det praktiska, och det måste få ta tid att känna in.

Anlita en oberoende rådgivare?

https://rikatillsammans.se/ekonomisk-radgivning-och-radgivare/

Själv använder jag mig av Lysa och Henrik Tell och jag tycker att det ser bra ut, men det har varit svårt att hitta vad jag själv är, då det finns så många variabler och tankarna bara flyger i huvudet.

En idé är att köpa en eller ett fåtal lägenheter som sedan hyrs ut genom korttidsuthyrning, exempelvis via Airbnb. Eftersom de flesta bostadsrättsföreningar säger nej så skulle jag se till att köpa en eller flera så kallade ägarlägenheter istället för bostadsrätter. Vid dessa äger man en tredimensionell fastighet och kan därmed, enligt min vetskap, inte förvägras uthyrning i andra hand av någon.

Anledningen till att jag föreslår korttidsuthyrning framför mer långvariga hyresgäster är att avkastningen blir mycket bättre. Som jämförelse kan vi ta en tvåa på 45 kvm i Stockholms innerstad. Är lägenheten av hög standard går det uppskattningsvis att ta så mycket som 15 000 kr per månad i hyra av en mera långvarig hyresgäst. Vid korttidsuthyrning går det uppskattningsvis att ta 1 500 kr per natt vilket blir ca 45 000 kr per månad (1 500 kr * 30 dagar = 45 000 kr).

Givetvis faller en del bort i skatt och andra omkostnader så man kommer inte att få ut summorna ovan i slutändan men det blir ändå en hel del över i avkastning.

Vad gäller bostadsmarknaden så kommer folk alltid att vilja bo i Stockholms innerstad. Dessutom är konjunkturen stark så att folk har jobb och kan betala sina räntor. Realräntan i samhället kan mycket väl förbli låg ett bra tag framåt. Allt detta gör att efterfrågan på fastigheter kommer att förbli hög.

Dessutom är utbudet på fastigheter begränsat i Stockholms innerstad då det bara finns en viss mängd eftersom det helt enkelt inte finns så mycket utrymme kvar att bygga på. Byggtakten börjar mattas av och kommande åren kommer det inte att färdigställas lika mycket lägenheter i Stockholmsregionen som senaste åren. Ändå fortsätter inflyttningen till Stockholm. Allt detta driver eller håller åtminstone uppe priset.

Sammantaget bedömer jag fastighetsmarknaden i Stockholm som stabil motiverat av de två styckena ovan. En investering bör dock ses på minst ett antal års sikt vilket gör att ett ägarlägenhetsköp som sker på 10 års sikt kommer enligt min bedömning att vara förknippat med mycket låg risk att sälja till förlust om 10 år. Även om det skulle bli en liten förlust så har en sådan investering gett en bra avkastning under den tiden.

Detta förslag ger en stabil avkastning över tid. Dock kan det nog vara en bra idé att diversifiera och även investera i annat också.