Hur kan jag tjäna pengar på Excel?

Hej!
Jag tycker väldigt mycket om att pyssla i excel och experimentera med siffror på min fritid. Göra buget, jämföra elpris, stapla i diagram, sortera papper i pärmar osv
Har dock ingen utbildning inom ämnet. Jag tänker att det borde gå att göra pengar på detta, men jag vet inte hur.
Jag är mitt i småbarnslivet med 2 barn i lågstadiet och står ensam med en villa i en mindre stad i Sverige så någon lång utbildning är inte riktigt lämpligt i nuläget.

Har ni några tips?

2 gillningar

Kan du utveckla frågan lite?
Är du ute efter en ny karriär där du kan använda dina färdigheter i Excel eller ute efter en sidosyssla?
Har du ett arbete idag?

3 gillningar

Tacn för ditt svar!
Jag har idag en fast anställning på ett tryggt bolag som går bra och fortsätter växa hela tiden. Det känns tryggt men jag kommer inte längre i min karriär om jag fortsätter min anställning där.
Tanken är väl att på något sätt skifta spår och kunna jobba med något jag gillar, utan att riskera hus och hem under tiden som barnen bor hemma.
Så svaret på din fråga kanske blir att jag letar nog en syssla vid sidan av men som småningom kan bli en ny karriär.

Jag skulle kategorisa excel som en färdighet i ett verktyg, som bör ackompanjeras med någon kunskap?

Exempelvis en byggingenjör som kan bygga, räkna och konstruera använder excel i sitt jobb för att snabba på beräkningar, ställa upp modeller etc etc.

Så vad är du intresserad av, och vad kan du? :slight_smile:

Så skulle jag åtminstone tänka om det gällde en heltidstjänst, men går säkert att sälja sina tjänster vid sidan av. Problemet är väl att om man inte är väl insatt i branschen, problemet eller vad som ska produceras så spelar det liten roll hur väl man kan excel :confused: lite som att kunna språket, men inte veta vad som ska sägas

1 gillning

Om jag kan bygga vidare på det André skriver … heltidsjobb med endast Excelkunskap är svårt att hitta.

Men, du skulle kunna börja med en YouTube kanal där du lär ut tips & tricks i Excel fram till du har lärt dig någon nytt där du kan använda Excel eller liknande verktyg i en ny tjänst.

3 gillningar

Tänker mig typ ekonomiassistent / administration på ett mindre växande bolag. Där sliter ofta VD med mycket ekonomi, och behöver hjälp med det mesta, ofta mycket excel. När bolaget växer kan man växa med bolaget och få en större roll inom ekonomi

Är du blåkrage eller tjänsteman?

Jag arbetar idag i produktion på en fabrik. Ett arbete som inte kräver utbildning och ger idag en lön på 31 000 kr före skatt

Kanske lära sig python? Jag började med att lära mig Excel på mitt nuvarande jobb och där efter så började jag med python… Är fortfarande en riktig nybörjare, med det sagt så är det sjukt vad mycket man kan automatisera med dessa två verktyg.

1 gillning

Det finns ju en rad olika utbildningsföretag som ger kurser i Excel. Att kontakta något sådant bolag och höra efter vad som krävs för att jobba där borde väl vara mer än rimligt. Det är knappast så att vad du exakt pysslar med idag spelar så stor roll. Många av dem som undervisar i sådana roller är mer av “pedagogiskt sinnade nördar” än personer med en väldigt specifik bakgrund. Jag kan inte se någon som helst anledning till att de inte skulle se dig som en relevant kandidat.

Många av företagen har dels generalistlärare som undervisar i olika Office-program dels specialisterade Excel-lärare som ofta jobbar på konsultbasis. Det behöver därmed inte vara omöjligt att kombinera sådana uppdrag med annat i livet.

1 gillning

Tack för alla svar!
Jag har i perioder funderat mycket på vad jag ska kunna göra för att byta inriktning i mitt yrke utan att förlora säkerheten i att ha en anställning. Jag har då hittat distanskurser som ett möjligt alternativ men frågan är hur de håller mot arbetsmarknaden. Jag vill inte lägga ner både pengar och energi på något som visar sig vara oanvändbart. Har länkat en sådan utbildning nedan.
Någon som har erfarenhet kring dessa kurser?

Det finns väl ingen anledning att tro att just distansformatet skulle innebära att något är sämre än andra motsvarande alternativ. Om du vill läsa en kortare utbildning till “vanlig kontorsarbetare” så är upphandling sannolikt lönemässigt mer lukrativt än löneadministration. IT är förstås det med störst potential men det förutsätter i min värld ett större intresse för att bli något mer robust. Många andra roller kan fungera mer som “kneg”. Det är klart att du ska prestera i din roll men du behöver inte “ha jobbet som hobby”.

A-kassehandläggare är ett annat alternativ inom samma genre som lönehandläggare. Jag uppfattar båda rollerna som bra ur arbetsmarknadssynpunkt men allt beror ju på var du bor. Det är väl ändå den lokala arbetsmarknaden du är orienterad mot?

Jag skulle nog säga att Excel är ett standard verktyg som så många kan att det inte direkt öppnar upp för nya jobb. Att kunna ekonomi och Excel är två helt skilda saker… Du kanske kan ställa upp lite snygga grafer etc, men det betyder inte att du har koll på bokföringstekniska saker som en ekonom har. Skall du in på det spåret så bör du kanske lösa en relevant utbildning på deltid/distans?

3 gillningar

Håller helt med om detta.

Jag skulle säga att det är din möjlighet.
Microsoft brukar säga, inte helt utan fog, att Excel är världens största BI-system sett till antal användare. I stort sett alla företag använder Excel och de flesta har dåliga Excellösningar. Inte för inte som det talas om Excel-hell.
De flesta anser sig kunna Excel. Men majoriteten av dem ljuger.
Om du kan göra dig ett namn som att kunna bygga välstrukturerade, stabila, automatiserade och snygga excellösningar så kan du jobba som konsult eller inhouseexpert med fokus på Excel. Alternativt så kan du utbilda folk i hur de bygger bättre lösningar.

3 gillningar

Se till att lära dig.
Power tools

  • Power Query
  • Power Pivot
  • Power automate

Samt
VBA

Youtube är din bäste vän.

3 gillningar

Därefter Power BI, men det är nästa steg efter Excel.

1 gillning

Är du riktigt grym på Excel kan du söka jobb som Excel-konsult!

1 gillning

Lever vi i samma värld?

Jag har blivit inslängd i projekt för att stödja med mina ”excel kunskap”. Vad det egentligen handlade om var att ta ut data från en Oracle Databas och sen göra en Privot tabell på datan. Sen kunde projektet själv leka med det hela var typ 5 minuters jobb för mig men de hade requestat 80 arbetstimmar för jobbet.

En annan gång blev jag inslägd i ett annat projekt där det blev för jobbigt/komplex då man hade data i flera olika flikar och kunde inte slå ihop kalkylbladen manuellt. Åter igen några minuters jobb att fixa via Letarad funktionen…

Typ 95% av alla excel diagram och uppföljningar som jag någonsin har fått ärvt har fungerar genom mycket manuellt arbete. Oftast räcker med det 1-2 timmes jobb för att ”automatisera” hela arbetsflödet som ens föregångare varje år har lagt dagar/veckor på.

I min värld är excelkunskaper en bristvara som mycket döljs av att man istället skötter det med handpåläggning, finns mycket pengar för företag att spara genom att optimera excel användandet.

3 gillningar

Tyvärr så har inte en del chefer koll på det och det görs inget åt det.