Hur mycket förlorar man på att jobba 80%?

Jag och min sambo funderar på om någon av oss ska gå ner till 80% i samband med barn i framtiden, och funderar då lite på hur mycket man förlorar på det.

Det lätta att räkna på är ju att lönen minskar med 20%, och att pensionsavsättningarna minskar i motsvarande storlek.

Det som inte är lika lätt för oss att räkna på är hur mycket man förlorar i ev lönerevision och karriärsmöjlighet. Är det någon som vet hur det brukar ligga till med sånt? Kan man räkna med att man får samma löneutveckling som kollegorna som jobbar 100% eller kommer man halka efter även där?

Jag antar att man troligen inte blir utvald att bli chef och liknande om man bara vill jobba 80%, men kommer man få lägre timlön än kollegorna som gör motsvarande arbetsuppgifter? Kan detta skilja sig mellan yrken? (Vi jobbar båda två som tjänstemän.)

Finns det någon som har statistik på det? Eller kanske själv erfarenhet? Eller är chef för någon som jobbar deltid?

När vi fick vårt första barn så gick jag ner till 80% (för att jobba på ett sidoprojekt) och märkte ingen förändring i karriärsmöjlighet, löneökning eller något arbetsrelaterat. Som mjukvaruutvecklare kände jag inte heller av något tapp i produktivitet, vilket eventuellt kan ha påverkat? Att gå ner till 50%, och vara 50% föräldraledig, har dock haft en viss påverkan.

Kan dock säga att den tappade inkomsten känns mycket mindre värd än den extra tiden jag fick ut, så jag har väldigt svårt att se att jag kommer att vilja gå tillbaka och jobba 100% om jag inte hittar något som jag brinner för extremt mycket.

Jag jobbade mellan 70-80 procent och var då hemma vissa veckodagar. Jag behövde det under en period och det underlättade för familjen.

När jag jobbar 100% så jobbar jag väldigt fritt och efter leverans/prestation, så jag kommer sällan upp i traditionellt 100% som i 8 h varje dag. Så egentligen är det inte värt för mig att gå ner i arbetstid. Men för att kunna blocka av en dag i veckan fanns det såklart inget annat sätt, och under en period var det mycket värt.

Jag har inte heller märkt någon skillnad i löneutveckling. Nästan tvärtom, jag var mycket saknad på arbetet :slight_smile: . Det märktes på ett annat sätt att jag inte hann göra allt. Det är viktigt när man jobbar deltid att man har integritet och säger nej så man inte jobbar mer än sin deltid, då blir det ju helt fel.

Jag upplever också en trend i att fler jobbar deltid under längre perioder, av olika anledningar.

Jobbade deltid 50-90% då barnen var 0-12år.

Hade en ny hög avdelningschef (tänk VD) som vid ett första utvecklingssamtal rätt frankt sa rätt ut “vi kommer aldrig att satsa 100% på de som inte jobbar 100%…” Inga problem sa jag då vet jag. Efter det kändes det lättare att säga nej när det kom önskemål om att jobba extra hårt för deadlines osv.

Min närmaste (väldigt bra) chef sade däremot att

“-Visst ska du jobba deltid! Jag kommer inte att vara den som ska besöka dig på ålderdomshemmet det får dina barn göra, så självklart ska du prioritera familjen! Ekonomiskt är det du som förlorar på det eftersom många andra ändå kommer vilja att du löser dina arbetsuppgifter fullt ut”.

Vi började därefter på inrådan av min närmaste chef att alltid ha en tydlig/synlig “lista” med alla pågående projekt/önskemål. Varje gång ett nytt önskemål/deadline dök upp pekade man på listan och frågade vad som skulle strykas/prioriteras om av det som redan stod där… (Det tyckte många var jobbigt =se/ta konsekvenserna av sin begäran/önskemål) Fick chefer och omgivning att tänka till vad man kunde begära… Arbetsveckan hade ju bara ett visst antal timmar och hade jag gått ned i tid var det den % som gällde i stora drag. (Självklart löste man det som måste lösas)

Fördelen med deltid tyckte jag vara att man med gott samvete kunde kunde gå hem tidigt en viss dag/dagar i veckan. Samt att man kunde tacka nej till vissa projekt med hänvisning till det också. Blir ju ändå lätt att man jobbar 120% men bara får betalt för 100%. När man då går ned i tid fortsätter det gärna som förut men nu t ex till 80% av lönen.

Däremot kan det vara så att man förlorar ekonomiskt mindre än man tror på det. Delvis på att man kliver ner från statlig skatt. Ev förmåner som tjänstebil kanske därigenom beskattas annorlunda osv. Mindre matkostnader osv. Slipper sitta fast i rusningstrafik osv.

Jag brukar säga att “-lönen är ersättningen jag har för ALL tid jag är hemifrån. Från det jag kliver ut, tills jag kliver in” (Dvs inkl restider)

1 gillning

Min sambo jobbar 80 procent (6 timmar/dag) sedan vi fick barn nr två. Det bästa beslutet vi har tagit. Det lustiga är att hon blev erbjuden en chefstjänst förra veckan trots detta.

3 gillningar

Inom läkaryrket, dvs sjukhusläkare inom min specialitet är det rätt konservativt tyvärr. Jobba deltid när barnen är små må vara hänt men sen är det oftast/alltid heltid som gäller om man vill komma framåt i både lön och karriär. Andra specialiteter ev lättare.

2 gillningar

Jag har inte upplevt problem med lönerevision pga föräldraledighet. Karriären har inte tagit den väg som mina kollegor tog med lite personal och budgetansvar som sedan ökade efterhand. Det tror jag dock hänger ihop med att jag prioriterade att inte jobba mer än 80% och ville inte sätta mig i en situation där mer krävdes. Jag är å andra sidan inte missnöjd med min karriär. För mig kan begreppet karriär inte få leva isolerat på arbetet. En bra karriär är ett liv i harmoni känner jag.

En erfarenhet som egentligen handlar om vad en kan vinna på deltid är följande resonemang. Chefen frågar om en kan göra en uppgift som går utöver 80%, säg 85% under en månad. Om en är sugen på att jobba det extra så kan en svara: Javisst, men det känns märkligt att bjuda på timmarna när jag är föräldraledig. Är det ok att flexa timmarna 1:1? Detta har mina arbetsgivare haft förståelse för om alternativet är att tacka nej till uppgiften. På så sätt skapas en informell tidbank om det inte redan finns :slight_smile:

Beror helt på vilket arbete du har. Som någon skrev ovan är risken överhängande att du förväntas göra samma arbete som en heltidare fast på 80% av tiden. Ekonomiskt bör man även räkna på skillnaden i disponibel inkomst efter alla måste-utgifter, denna kan halveras trots att du bara går ner 20%.

Håller med föregående talare. Såvida du inte har ett jobb där prestationen är väldigt lätt att mäta (tänk löpande band-produktion med stämpelklocka), exempelvis ett jobb som kräver vissa specialistkunskaper och/eller visst kreativitet, så är det oftast en bättre att försöka få till flexiblare arbetstider.

Annars är sannolikheten stor att du gör 100% nytta till 80% av lönen, antingen pga andras förväntningar eller pga dina egna ambitioner, eller både och.

2 gillningar

Det du förlorar ekonomiskt väger upp med det bästa som finns, tid med dina barn. Den kommer aldrig tillbaka, ta vara på dem!

1 gillning

Jobbar 3-skift, med 34timmar och 20min per vecka. Hade varit tufft om både jag och min sambo jobbade dagtid,40 timmars veckor.

Vet också flera som på pappret ska jobba 80% men det blir ändå närmare 100%,främst pga svårdefinierade arbetsuppgifter. Då får man ju det sämsta på alla sätt.

Jag tror man måste vara extra noga och analysera pensionen. Det behöver inte vara så att du drar bort 20 % på pensionsinbetalningarna utan det kan mycket väl vara så att p.g.a. Olika brytpunkter så påverkas inte den allmänna pensionen men avsättningarna till tjänstepension kan mycket väl minska med 50% eller mer. Det är ju toppen på lönen som försvinner och där brukar de stora avsättningarna till tjänstepensionen ligga.

Jag håller inte riktigt med här. Jag har svårdefinierade arbetsuppgifter och borde vara en sådan som jobbar gratis. Det går dock att använda föräldraledighet till sin fördel med rätt kommunikation och givetvis genom att leverera den tid en är på plats så att arbetsgivaren är positiv till ens arbete. Som tjänsteman får en ofta 1 veckas extra semester i utbyte mot att inte ha en timbank. Rätt gött då att ha det bästa från båda världar.

Ja, förstår att det skiljer väldigt mellan olika jobb och säkert personer. Menar bara att man ska tänka efter före om det kommer fungera att jobba 80%.

Jag brukar också rekommendera kompisar - där det går - att försöka gå över till ROWE (results only work environment). Har kompisar som jobbar på Large Cap-bolag i olika positioner som jobbar 60 -90 % men får 100 % betalt till följd att de löser de uppgifters om behöver lösas. Många gånger upplever jag att fokus ligger fel på arbetstid eftersom det är sjukt lätt att mäta men egentligen säger väldigt lite.

(återigen har respekt för att det inte går, men där det går har de fått en enorm utväxling och det har blivit enklare med Corona där tiden inte alls är lika lätt att mäta medan fokus hamnat på leverabler.)

3 gillningar

Lev snålt och spara så mkt som möjligt av föräldrarpenning dagarna. Min fru jobbar 80% tack vare att vi sparat många av dagarna. Man får ju ändå 480dagar totalt.

1 gillning

Nyckeln för mig är att jag har äntligen lärt mig säga nej på många olika proffessionella sätt. Någonstans ska taket för inflöde av uppgifter dras, lika bra då att dra den gränsen där det finns luft över för oväntade händelser. Dvs, om jag jobbar 80% så försöker jag acceptera uppgifter till 60% för resten fylls i princip alltid ut.

1 gillning

Håller med i stort, men när det gäller svåra / kreativa yrken så är det nog snarare att man mäter arbetstiden eftersom man där inte kan säga vilket resultat som motsvarar 100% tjänstgöring. Om man försöker så blir det så flummigt och generellt att det ändå inte säger något…

2 gillningar

Räkna ingenting! Gör det bara.
Kört så i många år nu och det är inget jag ångrar. Är du på ett jobb där detta påverkar hur du behandlas ska du jobba någon annanstans. Får ofta höra från äldre föräldrar som önskar att de gjort samma sak men nu är det försent med barn som växt upp redan.

4 gillningar