Hur räkna?

Hej! Jag försöker sätta mig in i detta med fonder, aktier mm på äldre dar. Söker härmed svar på om jag tänker rätt när jag tittar på de grafer över fonder som presenteras på bankers hemsidor. Här kommer min fråga. En fond presenteras ha gått från 0 till 240 % på fem år. Alltså om jag investerat 100 kr i fonden för fem år sedan har jag i dag 340 kr investerade? Tänker jag rätt, alltså vanlig procenträkning?

Tackar samtidigt för en bra och informativ hemsida. För att inte tala om podden som förgyller mina dagliga promenader till och från jobbet.

/Göran

Hej,

Du tänker rätt.

Sen kan man tänka ett steg längre och ta med skatten också.

  • Om du använder ISK för ditt räkneexempel så har du betalat totalt ca 3 kr i skatt på de fem åren.

  • Om du använder depåkonto betalar du 72 kr i skatt om du säljer efter de fem åren. Förutsatt att du inte har nån annan förlust att kvitta mot.

PS. En ökning med 240% på fem år motsvarar 27% om året. Ta inte för givet att det kommer fortsätta med samma fina utveckling i framtiden. DS

Hej Björn och tack för ett bra svar.
En följdfråga. Hur fick du fram 27% om året?

Uträknat med ränta-på-ränta, kan inte formen baklänges men det går att räkna ut.

Däremot så kan du använda Jans räknekalkylator för att räkna ut ränta på ränta, du hittar den här!

x^5 = 2,4
5*ln(x) = ln(2.4)
x = e^(ln(2.4)/5) = 1.19 = 19% ökning per år.

Man kan kontrollräkna med 1.19^5 = 2,40

Glöm min uträkning, den beräknar den årliga avkastningen om 100 kr ökat till 240 kr på 5 år. Dvs en ökning på 140 % istället för 240 %. Ersätt 2,4 med 3,4 och man får 1,277 = 27,7 % ökning varje år.