Investera större summa i indexfonder i dagsläget

Som alltid, tack till er alla för era inlägg och kommentarer på denna blogg.

Hur ser ni på att i rådande marknadsläge investera en större summa pengar fort i indexfonder. Mellan 100 000 - 300 000 kr. Istället för räntefonder har jag haft mycket kontant på bankkonto med 0,9 % ränta. Vill nu omfördela lite och investera mer i indexfonderna jag har. Horisonten är åtminstone ca 10 år till. Har bostadsrätt med endast 30 % lån, så amortering är inget att tänka på nu. Enda skälet att behöva sälja av tidigare är ev fundering på lägenhet utomlands eller köpa en verksamhet. Annars downshifta lite.

Känns dock extremt osäkert att just nu investera allt på en gång, men pytsa in t.ex. 2500 - 5000 varje månad, så tar det ju väldigt lång tid att få in allt. Investerar dessutom redan några tusen varje månad i indexfonder.

Vi har ju redan gått över 7 årscykeln, det pratas om avmattning och vi såg redan förra året en rejäl dipp. Månadssparande är ju ett sätt att slå ut risken, då man inte kan tajma. Men nu pekar ju mycket på en kommande sättning.

Så hur går då era tankar när man har en större pott som man vill investera?

Är det klokt att överhuvudtaget gå in med mycket pengar i rådande marknadsläge, oavsett om man skulle pytsa in så mycket som t.ex. 10 000 - 25 000 extra varje månad. Eller är det bättre att sitta nöjd och fortsätta pytsa in endast några tusen varje månad? Stå mitt kast att jag inte gick in tidigare med mer.

Tycker det känns otroligt svårt att tänka större finansiella investeringar just nu i dessa oroliga tider. Men vill försöka få dem att växa åtminstone lite mer än 0,9%.

Alla tankar och förslag mottages tacksamt.

/Martin

 

 

Hej Martin

Här har du lite tips. Aktiemarknad kommer alltid att vara orolig och ingen av Oss kan se i framtiden. Det vad vi vet idag är vad vi betalar i avgift.

https://www.smaspararguiden.se/jour/dags-att-hoppa-pa-borsen/

Lycka till.

Mvh. Jack

Jag tycker du tänker rätt. Gå in på börsen i portioner undre minst ett halvår. Om du går in med allt på en gång kan du ha otur och köpa på topp. Behåll resten av pengarna på banken med 0,9 % ränta. När du placerat 50 % av allt du vill ska ut på börsen kan du stanna upp och kolla hur dina pengar utvecklats. Om det då är nöjd kan du fortsätta med samma strategi. Om du inte är nöjd så avvakta ett halvår innan du köper mer på börsen. 50 /50 är en utmärkt strategi.

Har du funderat att sätta in en viss del hos exempelvis Lendify eller liknande? Kort Autoinvest kan kanske vara något för dig, då är även pengarna försäkrade.

Det finns ingen sådan försäkring. Det är bara en best effort och inte alls någon garanti. Du kan bli av med hela ditt insatta kapital på ett bräde om Lendify får problem, vilket inte händer med en bred indexfond.

Jag är nybörjare på investeringar men jag trodde svaret på denna fråga med stöd av forskningen var att det ALLTID är mest lönsamt att stoppa in hela klumpsumman på en gång och så snabbt som möjligt.

Bolmeson skriver: “Historik, sunt förnuft och matematik stödjer tesen att investera allt på en gång. Eftersom marknaden stiger ungefär 6 år av 10 säger det sunda förnuftet att ju fortare pengarna kommer in i marknaden, desto bättre. Tiden kommer helt enkelt att ge dig rätt. Det stämmer även för perioder av höga värderingar som i dagsläget med P/E-tal över 30. Historiskt har en strategi där allt investeras på samma gång överpresterat mot en ”sprida ut”-strategi med ca 65/35 på 12 månaders horisont. För varje år man lägger på i form av tidshorisont ökar sannolikheten för att en ”investera på en gång”-strategi överpresterar. På en fem års tidshorisont har en sådan strategi överpresterat i över 85 fall av 100. I genomsnitt ger den här strategin ca 1.5 – 2.0 procent bättre årsmedelavkastning än att sprida ut det över tid. Dessutom innebär alternativet att sprida ut sparandet över tid även att man bara skjuter upp risken till senare.”

Läs mer här: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

Jag själv frågade en liknande fråga för ett tag sedan och fick svaret att investera hela klumpsumman vilket gjorde att jag skapade en 90/10-konto på Lysa nu i slutet av november med 200.000 i ett svep plus löpande månadsinsättning.Den har dock bara gått ner (först ner 4000 kr och nu ner 2000 kr totalt) sedan jag startade vilket i och för sig inte är länge sedan.

Vill man inte gå in med hela kapitalet på en gång tycker jag att man bör ställa sig frågan om man siktar på en lite för offensiv placering (för hög andel aktiefonder). För mig är det iaf ett tecken på att riskbenägenheten inte är så stor.

Varför inte överväga något lite mer defensivt typ 70/30 (och engångsinsättning) isåfall? Investeringen kommer i långa loppet antagligen inte gå lika bra som börsen men vid en nedgång inte tappa lika mycket.

Nog för att det svider att se minussiffror på hårt förvärvade slantar men ponera att du redan hade haft 300 tkr i aktiefonder på ett isk. Skulle du då idag (baserat på att börsens värdering/orosmoln för världsekonomin) sälja av allt för att pytsa in dem månadsvis? I all välmening :slight_smile:

 

Allt in på en gång kan vara bra, men har du otur kan det bli dåligt. Det säger sig självt att det inte generellt kan vara positivt att gå med allt på en gång. Ta exemplet att du går in och att börsen strax efter dalar 20, 30 eller 40 %. Att statistiken visar visst utfall är ju helt beroende av börsutvecklingen under den period man studerar. Man ska inte lura folk!

Att göra som Mikael förslår att gå in försiktigt med 70/40 för att sedan öka är ju samma sak som att gå in successivt.

Jag rekommenderar starkt att du går in successivt . Skulle du missa 1 eller 1,5 % (som Kim skriver) så är det väl marginellt jämfört med att förlora väsentligt mer om du sätter in allt på en gång och har otur med börsutvecklingen.

Amortering ger dig fast och bra avkastning och ett lungt sinne.

Sparar du redan så är det bra, jag tror inte på stora uppgångar, särskilt inte som kronan stärks förmodligen framöver.

Hej Martin!

Jan har gjort en artikel angående ämnet “allt på en gång eller sprid ut”, om du vill sprida ut så har det varit mest effektivt med att sprida ut hela summan under 1 år, så i ditt fall 10-30k/månad.

Tack för alla svar.

Jag hade gått in väldigt snabbt om det just inte hade varit för att vi med flera år passerat det som kallas 7-årscykeln, som ju verkar återkomma historiskt. Därför jag tvekar. Hade inte tvekat om vi hade haft en börskrasch eller vi åtminstone hade legat i mitten av denna cykel. Och stämmer den verkligen historiskt?

Angående att inte ligga för tungt i aktiefonder, så kan man säga att jag har legat 50/50, men istället för räntefonder med kontanter utanför, då jag funderat på att investera i eget företag eller bostad utomlands. Nu har jag dessutom downshiftat lite. Känner dock att jag är lite för feg och vill öka till åtminstone 70/30.

Angående att amortera, så har jag amorteringsfritt, då jag har endast ca 30 % lån mot marknadsvärdet. Bättre då att placera på börsen eller ha kontanter att investera i något annat. Och man vet aldrig bankerna om man kan låna i framtiden. Saker kan hända i livet, och de ser inte så vänligt på de som downshiftat och arbetar deltid. Fastän man kan visa papper på att man har en förmögenhet placerad och aldrig några betalningsanmärkningar.

Har funderat på att placera i inlåning, men har dels svårt för verksamheten överhuvudtaget, dels känns det inte så tryggt. Vet dock inte hur mycket större risk det är gentemot aktier, fonder, räntor, guld etc

Jag funderar nu på att faktiskt gå in hyfsat snabbt under ett år. Är en försiktig spelare, men hoppas på att börsen fortsätter att åtminstone sega sig uppåt lite kommande åren.

Tack igen för input