Komma igång med månadssparande

Hej!Jag är 31 år gammal och vill starta ett långsiktigt sparande. Dels ett privat pensionssparande för en bättre pension (har tjänstpension idag) och dels, om utrymme finns, ett sparande till större bostad längre fram, om ca 10-15 år. Jag har bostadsrätt idag med strax under 50 % belåningsgrad, så jag tror inte att jag behöver amortera något i dagsläget. Jag har också en buffert sparad för oförutsedda utgifter. Istället för att pengarna läggs på hög på sparkontot som ger 0 % ränta funderar jag nu på att investera en del i aktiefonder.Jag kan spara 4000 kr/mån i dagsläget. Jag kan tänka mig låg/medel-risk fonder. Banken har rekommenderat Nordea stratega fond 30 för långsiktigt sparande samt en kapitalförsäkring för pensionen. Jag tycker att stratega fonden verkar lite väl dyr, och jämför man med de globala indexfonder som diskuteras här samt i andra forum verkar det finnas betydligt bättre alternativ att tillgå.Hur rekommenderar ni att jag lägger upp sparandet? Om jag ska starta ett ISK, är det bäst att göra det hos banken (Nordea) eller hos Nordnet/Avanza?Stort tack!

Såklart att Nordea rekommenderar deras egen fond till en kostnad av 1,58% när maxpris för en sådan fond borde vara 0,40%

Om 35 år så har du gått miste om ett ganska högt sexsiffrigt belopp om du går in i bankens fond. Bankerna är inga rådgivare, dom är försäljare…även om de utger sig för att vara rådgivare med all kraft dom kan uppbringa.

Kolla detta om pensionssparande, dom är faktiskt oberoende: http://www.smaspararguiden.se/pensionsraddaren/

Kolla detta om sparande: http://www.smaspararguiden.se/sparguiden/

Mitt enkla tips är att månadsspara 10% av din bruttoinkomst på ett ISK år ut och år in, välj t ex billiga och breda Avanza global och försök inte att tajma marknaden…det kan inte ens de som anses vara dom skarpaste knivarna i lådan med riktigt komplexa utbildningar på t ex handelshögskolan göra.

Det som talar till din fördel är tiden, ränta på ränta är en grym grej!

Lycka till!

 

Tack för bra tips Tomas! Skönt att få mina misstankar bekräftade…

Hej,
Själv har jag Nordnet och Lysa, skaffade Lysa efter att jag läst inlägget jag länkar till nedan. Hade jag startat idag så hade jag valt Lysa och sedan valt en fördelning beroende på hur länge jag ska spara . Själv har jag 3st konton hos Lysa, 90/10 Lång sikt (+10år), 60/40 mellan (4-7år) och 20/80 buffert (1-2år). Läs mer här om fondrobot: https://rikatillsammans.se/basta-fondrobotarna-2019/

Ser att det jag skrev är lite rörigt… Jag har sparat i ca 15år, först på Länsförsäkringar och sedan flyttade jag allting till Nordnet. Enda anledningen till jag har kvar Nordnet nu är på grund av deras KnockOut lån som jag använder mig av. Hade dom inte haft det så hade jag flyttat allt mitt kapital ifrån Nordnet till Lysa. Med tanke på att Lysa är såpass smidigt så skapade jag 3st konton där (ISK). Du kan i alla fall läsa det blogginlägget och bilda dig en uppfattning om vad det handlar om, och läsa på lite själv. Jag är i alla fall helt enigt med Tomas, den fonden som Nordea rekommenderar, den skulle jag struntat i. Väljer du inte Lysa så spelar det inte så stor roll om du tar väljer Avanza eller Nordnet tycker jag.

Tack för bra tips William!

Hej!

3 snabba tips för att komma igång med ditt sparande!

  1. Läs artikeln om "Fyra-Hinkar-Strategin", detta för att få en uppfattning om hur du kan placera ditt sparande i olika tidshorisonter.
  2. Sedan läser du om "Globala Barnportföljen" som kan vara en av "Hinkarna".
  3. Tills sist "Nybörjarportföljen", denna kan även vara en av "Hinkarna".
Efter detta så kommer du vara redo för att ta ditt sparande till en ny nivå där du själv är den som styr över dina portföljer!

Tack Robin!