Kontantinsats - AMF räntefond kort eller mix?

Hej,

Har en kontantinsats till ett framtida bostadsköp (prognos är att jag köper om 3-5 år).
Jag har 30% i Avanza Global men vet inte hur jag ska placera 70% räntor. Är det korträntefond som gäller? Finns det någon idé att köra AMF Räntefond mix istället eller anses det vara för mkt risk? D.v.s hade jag då i stället kunnat öka på aktiedelen till 40% eller nåt?

Tack på förhand,

Mvh J.

Hej!

Låter bra att börja någonstans runt 30-40% aktier vid den tidshorisonten, sedan bör du trappa ned med 10% för varje år som går tills du når ditt mål att köpa bostaden.

Som jag har förstått räntor så är det att föredra korta räntor när man kan förvänta sig en stigande ränta och långa vid en fallande ränta, det känns väldigt orimligt att räntan bör gå ned mer men allt verkar vara möjligt.
Att välja en mix kan absolut vara ett alternativ, detta genom just den fonden du säger "AMF Räntefond Mix" eller dela upp det i AMF Räntefond Lång/Kort.

I detta lågränteläge kan det vara lika värt att ha pengarna på ett räntekonto där du har en garanterad ränta, detta eftersom räntor borde inte avkasta så mycket den närmaste tiden och det är inte en garanti att man går plus på räntefonder.

 

Jag skulle faktiskt argumentera för att räntan ska ner. Men det är ett annat poddavsnitt.

I ett sådant här läget tror jag också att det kan vara en idé med ett låst bankkonto som hos t.ex. Collector eller liknande för räntedelen.

Slutligen, kolla gärna avsnitt #64 om räntefonder (https://rikatillsammans.se/rantefonder/)

Tips: Spekulera inte i styrräntan. Det är lika meningslöst som att försöka förutsäga börsens utveckling. Välj istället obligationer med en räntebindningstid som motsvarar sparhorisonten.

Jag tror man gör sigsjälv en björntjänst om man sparar väldigt konservativt för bostadsköp så pass långt fram i tiden som 3-5 år.

Det är så klart omöjligt att veta hur börsen utvecklar sig tills dess man väl hittat exakt vad man vill köpa men vänd på resonemanget och säg att aktierna som du äger betalar din hyra tills dess att du köper… (Alternativkostnad).

Men det är kanske bara jag som tänker så, vad säger ni andra? :slight_smile:

 

Svårt att säga. Jag är överlag av åsikten att diversifiering blir viktigare ju närmare uttag man är.

Jag intar en konservativ ställning här. Förslag på portföljer 3-5 år:

Avanza Zero 20%
AMF Räntefond Lång 80%

eller

Spiltan Högräntefond 100%

 

Tack för era svar, Robin, Jan, CL, Kalle

@CL, var köper man obligationer med räntebindningstid motsvarande sparhorisonten. Och i din konservativa ställning: varför räntefond lång och inte kort? Lång bär rimligen mer risk?

Vill tillägga att Avanza Global 20% + AMF Räntefond Mix är ett fullt godkänt alternativ. Kanske t.o.m. bättre än Avanza Zero p.g.a. lägre idiosynkratisk risk.

Tack Robin, Jan, CL, Kalle. (Skrev en tidigare kommentar men vet inte om den kom fram)
-CL, vad är det som avgör om ni kör Räntefond mix eller Räntefond lång? Och varför inte räntefond kort?

Ja. Tumme upp på den kombon!

AMF Räntefond Lång har en räntebindningstid på c:a 4 år. Det passar dig perfekt. Korta räntefonder har högre ränterisk och avkastar i dagsläget negativt.

Tack för svaren Robin, Jan, Kalle, CL!

Efter många funderingar landar jag i ca 80-85% sparkonto med insättningsgaranti och resten Avanza Global.
Investeraren i mig vill låta hela beloppet jobba (det känns nästan skamligt att låta "pengar ligga och damma på ett bankkkonto") och då är man ju drillad att söka sig till ränte- och aktiefonder men att köpa räntefonder med någon enstaka procents avkastning är inte värt varken den ökade risken eller den ökade beskattningen som följer på ett ISK, jämfört med sparkonto och insättningsgaranti. Att söka sig till räntefonder med min sparhorisont blir, som framgår av den här tråden, en spekulering i om jag ska ha köra långa, korta eller intermediate räntefonder och vem vet vad framtiden har i sitt sköte. Sedermera kan jag räkna på min förväntade avkastning i absoluta tal och då blir det absurt att jaga räntefonder då någon extra procent i avkastning (om det vill säg väl!) är i paritet med en dagsinkomst.

Låter som en bra plan!