Lysa vs. LFGI

Hej,

Har haft ett ISK på LYSA med fördelningen 70% aktier / 30% räntor i 12 månader d.v.s. rätt hög risk ändå.

Detta har gett mig ca. 3% nu efter 12 månader. Under samma tidsperiod har LFGI gett 14%.

Om man antar att jag hade kört med samma fördelning själv via Avanza (70% LFGI) och resten Cash så hade jag fått

70% av 14% d.v.s. ca 10% för liknande risknivå (70/30 fördelning).

Rätt kraftig underprestation mot globalindex. Funderar på om det är bättre att köra en egen portfölj via Avanza istället

Det är Sverigeindex och tillväxtmarknaderna som hållit tillbaka Lysa. De har gått dåligt i år. Tillväxtmarknader är länder som inte ingår i LF Global (indexet MSCI World) utan i så fall i LF Tillväxtmarknad Indexnära (MSCI Emerging Markets). Dessa länder har högre volatilitet/risk än vad de etablerade länderna har. Vissa år har tillväxtmarknader slagit etablerade länder med hästlängder, andra år underpresterar de. Om du har sparandet på lång sikt så är det förväntat att även dessa länders ekonomier ska gå framåt i snitt, men enskilda år är det alltså lite si och så.

Hej Gunnar!

Det beror helt på hur du vill placera.
Globalfonder är absolut ett alternativ, du kan testa att köra hälften Lysa och hälften egna fonder ett år och se skillnaden och sedan utvärdera?

Du kan även läsa dessa artiklar och se hur du vill spara!:

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Tre olika portföljteorier!

Hoppas du hittar något som passar dig!

Hej Gunnar

Problemet är att förutse marknaden, föreställ dig att du i skrivande stund byter till LFGI och december nästa år kommer fortfarande hamnar på +3% avkastning. Lysa däremot har under samma period haft en uppgång på +14%.

De som kallar sig proffs har ett år +25% och nästa år kanske bara +1% och så vidare. Ingen vet exakt vad som kommer hänga i världen som påverkar alla parametrar som i slutändan ger upp- eller nergång. Diversifiering är nyckeln till ett lång och hållbart sparande.

Hej.
Man behöver inte bättre diversifiering än vad man har i en global indexfond. Avanza Global 0.10% i avg räcker hur bra som helst. Eller LF Global index. Riktigt billiga globalfonder och global risk spridning. Lycka till.
Mvh.jack