Men vilka investerare/fonder slår index?

Hej

Enligt dina källor så är det ju bara 0,6% av fonderna som långsiktigt slår index, resterande ligger på index eller underpresterar.

Vilka typer av investerare är det då som långsiktigt slår index? Det måste ju vara ganska många eftersom så många fondförvaltare underpresterar?

MVH
Kristian

Hej!

Om jag minns rätt så presterar den genomsnittliga fonden ungefär som index, eller till och med några tiondels procent bättre innan avgiften dras. Men när sedan avgiften dras så hamnar de under index.

Men en privat investerare som bara har ett litet kapital att hantera kan ju agera mycket friare än en stor fond med flera miljarder i kapital. Småsparare kan gå in i små bolag på ett helt annat sätt än fonder. Så en privatperson som är lika påläst som en fondförvaltare bör ha goda chanser att prestera bättre.

Jag har ingen koll på de tusentals misslyckade fonder som inte har slagit index och av vilka en stor del finns inte ens kvar idag (av förståeliga skäl). Men om det verkligen stämmer att 0,6% av alla fonder har slagit index på lång sikt måste det ändå handla fortfarande om väldigt många fonder, som du så insiktsfullt påpekade.
På Morningstar är det ganska lätt att ta reda på vilka fonder och investerare som har lyckats att slå index, men jag vet inte riktigt vad är det för typer av investerare. Tumregeln är dock att man ska vara vara väldigt vaksam när en fond byter förvaltare, och som regel kan det ske ganska ofta.
När jag är på Morningstar brukar jag kolla på historiken och då tittar jag bara på de bästa fonderna som hamnar överst på listan i sin egen kategori under olika tidsperioder. Och jag blir så glad när jag ser att det finns så många svenska fonder som har slagit sitt jämförelseindex under långa tidsperioder! Och ännu fler när det gäller svenska småbolagsfonder! Sen har vi några branschfonder, som t.ex. fastighet och teknik, som har fått ännu bättre avkastning, men det är kanske lite dumt att jämföra med dem när de följer helt andra index.
Så visst finns det chanser och möjligheter inom aktivt förvaltade fonder, men eftersom de har så koncentrerade portföljer innebär det också högre risker. Ibland kan det vara banksektorn som rasar plötsligt och ibland händer det något oväntat inom fastighetssektorn, eller något helt annat. Svårt att veta i förväg. Därför var det många bra fonder med duktiga och erfarna förvaltare som misslyckades rejält på börsen i år - trots jättebra historik: Börsåret 2019.

  • Nästa år kommer turen till andra, och man kan bara gissa vilka.

En av studierna jag brukar hänvisa till är t.ex. Barras 2010. Jag håller med om att småsparare har potentialen att slå index eftersom det rör sig om mindre summor och friare regler. Någon som utnyttjar det här till max är t.ex. Kavastu som jag har skrivit om här men de flesta småsparare underpresterar mot index på grund av att man freakar ut och inte utnyttjar den potentialen som man har.

Så om man skulle generalisera det - en aktiv fond är ofta bättre än en småsparare och en indexfond är bättre än en aktiv fond. Sedan finns det självklart undantag.

Se gärna även dagens avsnitt där jag resonerar om det utifrån ett sunt förnuft resonemang.