Misslyckat projekt med Tessin - Incitament för låntagaren att betala tillbaka?

Jag kan börja med att kort avråda från Tessin, för alla. Nedsidan är enorm jämfört med uppsidan, som jag vet att även Jan varit inne på vid något tillfälle. Jag kommer som exempel kanske förlora 50000 (hela insatsen), och då var den potentiella uppsidan 5000 kr på ett år (innan skatt). Ett misstag att gå in i det, och jag avråder nu alla andra från det. Jag anser att det är en smutsig affärsmodell riktad till småsparare, där de enorma riskerna mörkas, eller iallafall inte framhävs så som de borde.


Lite bakgrund.

Jag har investerat i detta projekt: https://tessin.com/sv/projekt/nybyggda-bostader-orebro2/.

Bygget har stått still sedan i somras då pengarna tog slut i bolaget, då försäljningen inte gick alls som planerat. Nu är det senaste att marken och det som är byggt ska säljas vidare, för att låntagaren ska kunna betala av lånet.

Till lånet finns det fastighetspant samt proprieborgen. Jag frågade Tessin vad detta innebär, och fick svar:

Marken köptes för ca 10mkr och ca 4-8 mkr har investerats i marken men vi har tyvärr inte uppgifter kring ett specifikt värde i dagsläget då försäljningen sker mellan projektbolaget och en mäklare.
Borgensmannen verkar tyvärr ha en mycket begränsad betalförmåga i form av likvida medel då detta är ett ganska nystartat projektbolag.

Lånet till Tessins investerare är på 7 770 000 kr + ränta, som borde ligga på ca 1 miljon (överslagsräknat). Vidare torde de ha banklån sedan tidigare då bygget redan påbörjats när de lyfte pengar med Tessin.

Nu till frågan!

  • Lånen överstiger inte vad låntagaren potentiellt kan få ut för marken
    • Finns det incitament för låntagaren att “kämpa”, gentemot att bara sätta bolagen i konkurs? Borgensmannen fyller föga funktion i detta fall. Konstigt att en fysisk person utan medel tilläts vara borgensman kan jag tycka, men kanske så det fungerar.
  • Lånen överstiger vad låntagaren potentiellt kan få ut för marken
    • Då är incitamentet att betala tillbaka lånen och få pengar över, som stannar hos låntagaren.

Tacksam för svar.

Kan ge min egen erfarenhet av Tessin här. Jag har investerat i runt 10 projekt via Tessin, alla utom ett har nu återbetalats till mig, i vissa fall med extra förseningsränta. Det kvarvarande projektet verkar också ha svårigheter att betala tillbaka, men vi får se vart det landar, som tur är har jag bara 30k i det projektet. Jag lyckades undvika projektet ovan och har sedan länge slutat investera i alla typer av P2P investeringar.

Tessin är riskfyllt, det borde framgå av att man får 10-12% ränta oftast (innan skatt). Det kräver också att man som småsparare spenderar en del tid på att läsa igenom dokument och eventuellt kolla upp personen som står bakom företaget om möjlighet finns. Kan förstå att du känner dig lurad och jag rekommenderar inte heller Tessin då den höga skatten samt att man inte kan dra av förlusterna gör det generellt till en sämre investering än en preferensaktie i ett noterat stabilt bolag på börsen, eller en fastighetsfond eller till och med ett eget hus.

Beror säkert från person till person, men borgensmannen kommer väl hamna hos kronofogden skulle jag tro med alla nackdelar det innebär om företaget sätts i konkurs. Har borgensmannen egen villa/lägenhet kommer den tvångsförsäljas, hans prylar som är värda något kommer beslagtas osv.

Om låntagaren tar ut pengar och hamnar hos fogden så måste ju låntagaren blåsa upp/gömma dessa pengar för att fogden inte ska beslagta dem. Men om marken köptes för 10M och lånet är på 7.77M så borde väl rimligtvis värdet på marken täcka hela lånet? Eller är det någon bank eller liknande som har förtur till lånet?

Jag investerade 50’ i detta projekt, och 50’ i en portfölj. I portföljen har 2 projekt framskjuten betalning, övriga 10 har betalats tillbaka. Riktigt oflyt att jag prickade det sämsta projektet att sätta in mest pengar i.

Lurad känner jag mig egentligen inte, mer besviken på mig själv som hoppat på detta. Jag har inte intresset eller kunskapen att göra den analys som krävs, vilket jag tror att merparten av Tessins kunder inte heller har. Jag har oavsett utfall tagit lärdomar av det, så får se det som positivt.

Vad jag tolkade svaret som, är borgensmannen ett bolag, som borde kunna sättas i konkurs? Fortsättning frågan nedan.

Jag tänker att eftersom det är ett aktiebolag, så är värsta möjliga utfall för låntagaren (ett bolag) att företaget blir värdelöst. Privatekonomin påverkas inte av det? Om även borgensmannen är ett bolag, gäller inte samma där? Jag är inte företagare och har dålig koll på detta, men att frikoppla bolaget från personen är väl hela grejen med att ha AB?

Jag skrev till Tessin, och fick följande svar.

Den totala fordringen är 15 760 000 + ränta fördelat på två lån.

Alltså kommer de förmodligen inte kunna betala hela lånet, såvida de inte får väldigt bra betalt.

Ah sorry, missade detta. Jag har medvetet valt bort alla projekt som har ett företag som borgensman och undvikit dessa som pesten att investera i. I så fall hamnar det nog i ett annat läge.

Jo jag tror att så är fallet. Så isåfall lämnas ju personen privatekonomi utanför. Därav anledningen till att jag väljer bort dessa projekt då jag håller med dig om att borgensmannen i detta fall känns ganska meningslös.

Nä men då kanske du i alla fall får tillbaka lite av pengarna. Jag var i en liknande situation i en annan P2P platform, Toborrow. Där lyckades de till slut sälja fastigheten och jag fick tillbaka större delen av skulden men inte allt. Förhoppningsvis kommer samma sak hända här för dig.

1 gillning

Tack för att du delar med dig.

En dyr lärdom. Att inte gå in i investeringar med liten uppsida och potentiellt stor nedsida.
TINA råder. There Is No Alternative (bankränta är noll).
Man jagar 4-5% men köper bolag på PE tal som är vansinniga eller i detta fallet Tessin :frowning:

Jag har själv sneglat på Tessin och Lendify, för att diversifiera. Det som gjort att jag inte gått in i Tessin är att jag inte vill binda pengarna för en längre tid. Annars hade jag kanske också åkt på en nit. Jag tror Lendify blivit bättre genom att man kan sprida insättningen till många lån automatiskt, men den täcks inte av statlig insättningsgaranti och ligger inte på ett ISK.

Kul att det hjälper någon!
Jag har tidigare använt Lendify och det har fungerat bra, men tycker inte att det är värt risken. Fördelen där är att ens investering delas upp på många mindre lån, därav bättre lämpat för småsparare.
Undvik iallafall Tessin så känns det lite bättre för mig @Mattias_Hogstrom :slight_smile:

1 gillning