Hej Pinglan!
Kul att det går bra för dig i karriären!
Bourdieu kallar det du beskriver för socialt kapital. Det finns en enorm fördel i din uppväxt att du fått lära sig förhandling, presentationsteknik och försäljning. Det är mera värt än en summa pengar i vid 18-årsdagen.
Du har inte heller varit tvungen att oroa dig för din familjs ekonomi när du var barn. Det spelar också roll för barnets framtid. En del barn väljer att inte gå i gymnasiet för att jobba ihop pengar för att hjälpa till med mat och hyra. Andra jobbar extra i stället för att göra sina läxor för familjens ekonomi, och uppfattas som lata, okunniga och oengagerade i skolan. Skammen gör att ingen berättar. Andra kan inte påminna sig att deras pappor lärt dem någonting. Andra minns inte sin pappa.
Genom att bara finnas till och att vara framgångsrik har din pappa hjälpt till för din karriär, även om han inte “öppnat någon dörr” åt dig.
Du visar i alla fall en viss ödmjukhet inför att du har haft fördel av de viktiga färdigheter som du fick förmånen att lära dig som ung. Flertalet som jag träffat menar att de, trots ett överflöd i socialt kapital, inte “fått någonting” av sina föräldrar för att de inte fått en summa pengar, vilket ibland uppfattas som otroligt arrogant.
Andra fördelar är helt omöjliga att upptäcka. Med all sannolikhet talar barn till rika föräldrar på ett sätt som markerar status och resurser utan att de tänker på det. Det märker bara personer från arbetarklassen när ni möts. Det märks på anställningsintervjuer där rekryterare får “bättre vibbar” av vissa än andra.
En annan osynlig fördel som många medelklassare inte ser så ofta är en ekonomisk grundtrygghet hos sina föräldrar. Det gör att medelklassare (och uppåt) har möjlighet att vara mera risktagande som i sin tur ger enorma möjligheter. Om man känner sig ansvarig för andra är det viktigt att man landar jobbet, inte för högsta lönen. Samma sk gäller för hur man tar för sig på jobbet. En del är grundtrygga för att de vet att “det ordnar sig” vilket innebär att de vågar ta för sig på jobbet. Andra är rädda att göra fel, och de får inte mest lönepåslag.
Allt detta, och mycket till, ackumuleras till en osynlig, men ack så betydande fördel.
Jag misstänker att det också handlar om ett visst ansvar kring andra. har du erbjudit ekonomisk hjälp till någon eftersom du uppenbarligen är i position att göra det? Om en pensionär står framför dig i kön och räknar mynten i handen, erbjuder du dig att betala hens mat?
Leende,
Clebo