Mycket tillgångar, små inkomster. Tankesätt gällande sparande och spenderande?

Jag har haft turen att ärva en inte så obetydlig summa tillgångar som ung person (<25 år). Jag har inte räknat ihop allt, men jag skulle gissa på att det är några få miljoner kr. Det mesta är inte särskilt likvit (bostad som jag bor i och annat som är svårt att göra sig av med), och viss andel är fortfarande i kontakter. Jag kommer under en längre tid framöver ha relativt låg inkomst sett till tillgångarna jag har. Jag är student något år till och tar ut CSN-lån+bidrag (ca 10 000kr), och efter studierna kommer jag förhoppningsvis få en typisk svensk median lön (ca 30 000kr innan skatt). Jag kommer förhoppningsvis ha en lång karriär framför mig efter examen med bra lönetrappa som fortsätter klättra fram tills 40-50 års åldern.

Jag funderar lite hur jag ska tänka kring vad för tillgångar jag har, och hur jag ska placera mig i min “spendera”-trappa (https://rikatillsammans.se/sex-nivaer-av-rikedom/)?

Min nuvarande budget ser ut som en sedvanlig studentbudget med 2000kr extra per månad, varav 1000kr går till sparande. Jag inser att 1000kr/månad är väldigt lite (promille-litet på ett år) relativt sätt till de tillgångar jag har. Mina vänner och min sambo tycker att jag är rätt så löjlig tex när jag klagar på att jag inte har råd med förrätt på restaurang. Jag behöver även ofta lång betänketid (ca ½ månad) för att välja att köpa något som endast kostar någon hundralapp.

Tacksam för tankar och funderingar kring min ekonomiska situation. Hur jag kan motivera mig själv till fortsatt sparande? För att just nu känns det ganska löjligt och meningslöst att sätta in 1000kr varje månad… Och jag inser att det kan anses som ganska absurt att snåla med hundralappar när man har så pass mycket tillgångar.

Tack för att du delar dina erfarenheter. :slight_smile: Jag tycker att det är ganska otäckt att “röra” pengar jag inte intjänat själv, så jag skulle nog aldrig våga sälja min bostad om det inte är så att jag behöver flytta till något nytt. Och om det skulle vara någon hyresrätt jag ska flytta till, så vet jag verkligen inte vad jag skulle göra med pengarna - men det blir ett problem jag skjuter på framtiden (om det scenariot sker).

Att leva “fattigt” anser jag i alla fall skapa nya förmågor när det kommer till ekonomi. Se till exempel ditt sparande som en del av en princip, förlorar du den nu, så kanske det är mer än bara sparade pengarna du förlorar. Det kanske även är lite aspergers-beteende att spara alldeles för mycket (att spara kronor för att investera i en indexfond är min favorit). Jag kan rekommendera att du läser in på FIRE, speciellt på FI-biten (Financial Independence, Retire Early). Därför att jag anser att det är viktig information alla bör vara medvetna om, även om de inte vill FIRE.

Mvh

Tack för tipset! Jag har läst lite om FIRE, och mitt mål i livet just nu är att hitta ett arbete/yrke som jag trivs med och skulle kunna tänka mig arbeta med det tills jag skrumpnar. Med det är det ju alltid bra att ha mycket tillgångar, underlättar att tex lättare att byta jobb i framtiden. Personligen tycker jag att det inte är någon större fara att leva fattigt (för det mesta). Dock så önskar jag ibland att jag kunde njuta av en förrätt utan att känna pengaångest trots att jag egentligen har råd med den.

Det är en stor trygghet att inte leva ur hand i mun så att säga. Man kan enklare säga nej till jobb man inte vill göra etc. Du har ju alla möjligheter att i relativt unga år få en mycket trygg ekonomi, ta vara på den chansen är mitt tips!