Portfölj i holdingbolag

Hej!

Jag har precis tagit tillbaka mitt företags kapital från en kapitalförvaltare och placerat det på Avanza där jag har mina privata placeringar. Jag är 36 år och har drygt 3 MSEK i företaget (Aktiebolag) som bara ska vara till för en framtida pension.

Jag har tilltalats av en portfölj som liknar Golden Butterfly eller RikaTillsammans-portföljen med en avkastning på 8-10%. Stabilt och sova gott, kanske är jag feg och bör tänka mer aggressivt? Jag har inte ambitionen att lägga så mycket tid på detta utan låta detta utvecklas i 10-15 år.

Mina frågor:

  1. Bör man köra på flera portföljer, exempelvis dessa 3MSEK i en med låg risk och allt som jag adderar (30 000 per månad) i en med högre risk?

  2. Hur skulle de olika portföljerna se ut på Avanza?

  3. Är lite fundersam till hur jag ska implementera portföljerna. Har läst artikeln med att det är bäst att lägga in allt samtidigt men tror inte jag har modet till det. Köpa upp portföljen över 3-4 ggr under 6-9 månader? Bör man köpa hela sin portföljstrategi vid varje tillfälle (ex 40% aktier, X % räntor, X% guld) eller ska man pytsa det vid olika tillfällen?

Stort tack!

Hej John!

Först och främst grattis till dina fina ekonomiska situation vid din ålder. Det är sjukt ovanligt och jag hoppas att du har firat! ?

  1. Jag skulle fördelat sparandet i företaget enligt Fyra-hinkar-principen. Det tankesättet fungerar utmärkt även för företag.
  2. Se Fyra-hinkar-princip-artikeln för fördelning på aktier/räntor. Det i sin tur ger portföljernas utseende. Eller så kör du bara en fondrobot som Lysa, det gör jag i mitt företag. Har tre konton som heter typ Lågrisk, Mellanrisk eller Högrisk - som matchar hinkarna.
  3. Jag skulle spontant säga att det beror på vad du vill uppnå. Ska det kännas bra, så kör 6-9 månader - men om du är rädd för en nedgång, så skulle jag förlängt den tiden till över 12 månader.
För andra läsare så rekommenderas artikeln:

Toppen, stort tack för alla tankar!
Jag är öppen för det mesta.
Men jag tänker att kunna använda Private Banking på Avanza, så därav att minst 3 MSEK ska finnas placerat där.

Så efter feedback och lite resonemang så börjar jag luta åt detta:

Låg risk
Bankkonto (Tills vidare) - 0.5 MSEK

Mellan risk
Portfölj hos Avanza - 2.5 MKSEK. Något i stil med 60/40 som du tipsade om.
Just denna hade varit intressant att resonera mer kring.

Hög risk
Lysa-portfölj. Allt nytt som sätts in med runt 90% aktier.
Tjänstepension hos Avanza - 0.5 MSEK

Missade att ställa min fråga gällande mellan risk-portföljen.

Jag funderar kring Avanza Auto till en början.
Tankar kring det och i sådant fall vad är en rimlig nivå (Auto 5 eller 6)?

Ser enkelt och bra ut. ?

Observera att du på Avanza kan räkna in både hushållets och företagets pengar samt tjänstepension i beloppsgränsen för PB. Du kan ju placera även bankkontot där i deras Sparkonto+ lösning. Det gör att du skulle kunna flytta en del av mellanriskhinken till LYSA också om du vill.

Jag skulle rekommendera att kolla på nästa veckas förslag på mellanriskhink för Avanza. Jag är inget stort fan av Avanza Auto tyvärr.

Jag tyckte det kändes trubbigt. Men då avvaktar vi och ser fram mot nästa veckas förslag :slight_smile:

Om du vill ha en variant av Permanenta Portföljen eller Glöden Butterfly så kan du inte få det på enbart Avanza tyvärr.

Med så stor andel guld skulle jag inte vilja ha allt det i Pacific Precious med sin avgift och gruvbolagsexponering eller i certifikaten som erbjuds.

Avseende långa räntor verkar det ha dykt upp ett alternativ i form av Nordea 1 Long duration US Bd, men den är så ny och svår att utvärdera.

Men du kanske har en plan avseende det?

Toppen, stort tack för alla tankar!
Jag är öppen för det mesta. Men jag tänker att kunna använda Private Banking på Avanza, så därav att minst 3 MSEK ska finnas placerat där.

Så efter feedback och lite resonemang så börjar jag luta åt detta:

Låg risk
Bankkonto (Tills vidare) - 0.5 MSEK

Mellan risk
Portfölj hos Avanza - 2.5 MKSEK. Något i stil med 60/40 som du tipsade om.
Just denna hade varit intressant att resonera mer kring.

Hög risk
Lysa-portfölj. Allt nytt som sätts in med runt 90% aktier.
Tjänstepension hos Avanza - 0.5 MSEK