Privat pensionssparande, hjälp!

Hej! Aktier och fonder är något jag helt nyligen blivit intresserad av, så jag är i princip grön. Det är ju jätteintressant dock! Jag börjar närma mig 30 och har i princip inget pensionsspar, varken tjänstepension eller privatpension pga jobb utomlands. Behöver med andra ord ett privat pensionsspar. När jag skulle påbörja ett månadssparande (aktiefonder) på Avanza med hjälp av portföljgeneratorn, valde jag “framtidsportföljen”. För enkelhetens skull, då jag inte anser mig vara tillräckligt insatt än. Ser dock att avgiften ligger på stax under 1% och vad jag har förstått rekommenderas ca 0,4%. Hur får jag ner avgiften?

Hej Maria!

Väldigt enkelt. Jag förmodar att du har öppnat ett ISK på Avanza och då är det bara att sälja fonderna och köpa en global indexfond, svårare än så är det inte.

Enligt Jans Globala Barnportfölj så ska du ha 90% aktiefonder och 10% räntefonder. Nu har du ca 35 år kvar och det är oceaner av tid vilket gör att du skulle kunna skippa räntefonder och bara köra billigaste globalfonden till 100%.DU har dessutom ett månadssparande vilket fyller på när börsen går ner och du köper andelar billigare.

Jag tycker du byter allt till Länsförsäkringar Global Indexnära. Den kostar 0,22% och du får med dig hela världen.

Om du gnetar på och månadssparar OAVSETT hur börserna världen runt går så kommer det göra underverk på 35 år.

Man kan resonera om att lägga in en fond för tillväxtmarknad, lite mer Sverige, ha två globala indexfonder med olika index osv, men jag tycker man kan göra det enkelt för sig och hålla sig till EN global indexfond. Du slipper då ombalansering varje år. Ombalansering är kort att man återställer den procentuella fördelning man vill ha mellan fonderna.

Logga in på Avanza, klicka på ‘Min översikt’ -> ‘Mina konton’ och klicka in dig på det ISK-konto där du har fonderna som fondgeneratorn lagt till. För varje fond finns köp/sälj/byt. Klicka ‘Byt’ och sök upp ‘global indexnära’. Lägg bytordern. Gör likadant med alla fonder i din portfölj. Sen ändrar du ditt månadssparande så den bara köper LF Global Indexnära.

Sen är det bara att “glömma bort det” under ett antal år framöver.

För tydlighetens skull säger jag att jag inte har ett egenintresse i varken Avanza eller LF. Du kan lika gärna välja Swedbank Robur Access Global som är likadan och gått likadant och kostar lika mycket. Du kan lika gärna välja Nordnet också, men nu har du pengar hos Avanza och vi ska inte skatta för dem en gång till.

Man behöver inte vara insatt och det är lite av Jans budskap; det här är egentligen inte svårt. Du börjar direkt att spara och placera i 1600 av världens största företag (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Bank of America, Coca-Cola osv) genom några klick.

Fonden har drygt 60% i USA, 20% i Europa, 8% i Japan, 2% i Asien, 1% i Sverige och resterande 9% lite överallt.

Det svåra är när man har specifika avkastningskrav, tidshorisonter osv. Då blir det lite klurigare att hitta rätt balans mellan aktier, räntor och kontanter.

Hoppas det gjorde dig klokare!

Lycka till och fråga mer om det är något du undrar över.

/Fredrik

PS: Det här är hur JAG hade gjort och det är läsaren själv som bestämmer hur denne vill göra med sina placeringar och sitt sparande.

Vad blir egentligen den teoretiska skillnaden på att placera 100% i globalfond som du föreslår respektive 90-10 (där man investerat i 70% global 10% Sverige 10% tillväxt och 10% räntefond) på sikt? Dvs varför inte bara ta 100% i globalfond. Är det, om man ser till att ombalansera, större sannolikhet att man får ut mer pengar efter 35 år om man väljer en modell med 4 olika?

Vilket ger teoretiskt bäst avkastning på 35 år? Att ta 100% i en globalfond eller en fördelning på 70% global 10% Sverige 10% tillväxt och 10% räntefond?

Joakim

Vilket bra svar hon fick Fredrik. Gör hon som du säger kommer det gå galant utan särskild kunskap och ansträngning.

Hej Maria!

Vad bra att du tänkt pensionsspara. Till pensionssparande brukar Jan rekommendera globala barnportföljen, det är den som passar bäst på lång tidshorisont. Mer om den portföljen kan du läsa här och få en del tips: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

1% låter som att det är högre än det borde vara, så genom att läsa artikeln jag länkade till och se vilken typ av fonder som beskrivs så kan du få mer info. Om du vill veta hur man väljer bra, billiga fonder finns denna artikel: https://rikatillsammans.se/hur-valjer-och-analyserar-man-en-indexfond/

Lycka till!

Hälsningar
Elin