Prylbaserade projekt i vardagen

De flesta av oss köper en del olika tekniska prylar. Det kan handla om saker till köket, apparater för underhållning, träningsutrustning eller annat.

De flesta av dessa prylar visar sig sedan vara antingen ”användbara, men inget jättespännande” eller så blir de stående på någon hylla. Ofta har det här inte så mycket med prylarna i sig att göra. De kan vara bra men blir ändå inget som förändrar livet.

Sedan finns de där undantagen, de där ”prylarna som blir som en livsstil” och som du använder hela tiden. Vilka sådana prylar har ni och vilken typ av livsstil är det ni fått till med dessa prylar?

Det exempel som ligger närmast till hands för min egen del är min Weber elgrill. Jag köpte den begagnad och målet var främst att kunna förlänga grillsäsongen. Hemma står den vanliga grillen på altanen en trappa ner. Den är bra sommartid men opraktisk så fort det blir kallare. Med elgrillen går det snabbt och enkelt att ta fram grillen och sedan ställa in den i förrådet sedan.

Elgrillen har fungerat enligt plan och i så motto varit bra. Samtidigt har den visat sig mycket bättre än jag initialt tänkte mig. Vi började med att ta med den på stugsemester i Sverige. Med elgrillen kunde vi grilla varje dag utan större ansträngning. Nu bor jag utomlands och elgrillen har fått åka med hit också. I somras höll jag på och fixade grillade bläckfiskar på stranden i Grekland. Det blev bra på riktigt. Nästa år ska vi göra likadant.

1 gillning

Kul men finns det el-uttag på Grekiska stränder?
Något jag kanske missar? :slight_smile:

Robotdammsugare. Nog den bästa smarta prylen. Man kan starta den och samtidigt göra något annat. Man kan schemalägga den hur man vill. Kommer att välja nya möbler i framtiden utifrån krav att dom ska fungera ihop med den, tex höjden på soffbenen så den kommer under. Man behöver en skaftdammsugare också men det räcker med en enkel modell.

3 gillningar

Vilket är bästa strategin - Billig eller dyr som tömmer sig själv?

Vi hyrde en privat lägenhet strax intill stranden. Det var en praktisk plats på flera sätt.

Min bror har en liknande grill med gasbrännare. Den är ännu mer flexibel platsmässigt.

Sage Oracle. Espressomaskin som är typ “halvautomatisk” på ett litet speciellt sätt. Har helt ersatt bryggaren.

Jag har en robotdammsugare själv. Det är en bra modell från Miele. För mig har den dock inte blivit någon sådan riktig succé.

Jag håller helt med om att antingen möbler eller robotdammsugaren behöver väljas med tanke på det andra. När vi bytte kök visade det sig att robotdammsugaren konstant fastnar under köksskåpen. Den funkar inte alls där.

Jag skulle också säga att robotdammsugaren inte är riktigt barnvänlig. Med det menar jag att allt det kladd, slängda matbitar etc. som kommer med barn är sådant som robotdammsugaren inte klarar. Alla dessa leksaker och prylar som ligger spridda på golvet funkar inte heller så bra med robotdammsugare.

I min värld fungerar robotdammsugaren bäst på stora ytor, t.ex. i ett vardagsrum, där barn inte leker eller det konstant plockas undan. Den är också smidig för att hålla rent under t.ex. soffor och sängar där damm annars lätt samlas.

En bra babyvakt som gör att jag kan röra mig över stora områden medan min son sover utomhus.

Benledande hörlurar som gör att jag kan lyssna på pod/musik när jag är ute och går och ändå höra min omgivning. Perfekt när jag går med barnvagnen och hundarna lösa, jag hör bilar i tid för att hinna koppla dem. Funkar också bra inomhus eller i trädgården så att jag hör min son när han pillar med sitt. Ljudkvaliteten är faktiskt förvånansvärt bra.

Behöver jag säga att jag är småbarnsförälder? :joy:

2 gillningar

Med en tömningsstation så blir hela åbäket rätt stort. Utan sådan station kan den bo under soffan och inte synas.

De senaste modellerna har blivit bättre på våttorkning så moppa upp kladd kanske går numera. Köra runt och indvika saker har också tillkommit tror jag. Har dock inte provat själv

Till någon del fungerar det säkert men problemet är ju främst de små saker som fastnar i robotdammsugaren. Jag tror inte att det är något som går att lösa på teknisk väg, åtminstone inte med ”normal teknik”.

Kan man räkna in hemmakontor? Att kunna arbeta hemifrån flera dagar per vecka och spara in 2-3 timmars pendeltid per dag har verkligen förändrat livspusslet helt.

2 gillningar

Tack!
Lite som jag tänker.

Det smarta hemmet… har homepods i varje rum och mycket är automatiserat, kan öppna stänga garaget genom att prata med siri (istället för att trycka på en knapp till garageöppnaren som en grottmänniska!), belysningen, uppvärmning sköter sig själv, larm från vattenläckage och rök kommer till telefonerna också o.s.v. Så det har verkligen blivit en livsstil, blir som ett barn på julafton om jag hittar något nytt som går att automatisera.

Hemmakontor är väl en bra grej men jag tänkte här med på om du har skaffat bord, stol, skärm eller annat av särskilda märken som gör ergonomi och allmänt välbefinnande mycket högre än på jobbet.
Jag har själv uppgraderat hemmakontoret rejält under pandemin och det var bra. Där handlade det dock mest om att kopiera fungerande koncept från min ordinarie arbetsplats, inte någon innovation.

Att gå in i ett rum och säga “Varde ljus” och så tänds alla lampor känns iallafall som en rolig grej. Kanske något man kan imponera på dejter med…

Gasolgrill som komplement till kolgrillen. Och portabel picknicgrill till uteliv. Här grillas inte med el, då kan man lika gärna steka på spisen :sweat_smile:

Sous vide-cirkulator. Förvandlar halvtråkiga köttbitar till gourmetkrubb. Perfekt varje gång.

Roddmaskin från Concept2. Tortyrredskapet som låter dig jobba bort det du ätit från grillen och sous viden.

Det här med att kolgrill skulle vara “något särskilt” och elgrill (och även gasolgrill) sämre beror mycket på vad man grillar för något. Jag grillar inte så mycket kött utan mest fisk och grönsaker. När jag grillade bläckfisk på semestern (typ varje dag) så var jag särskilt nöjd med att den fick en sådan djup rökig smak. Med kött kan det kanske finnas fördelar med kolgrill. Inte så att elgrillen inte skulle vara bra till det men det kan kanske finnas någon extra dimension där.

Absolut.
Kolgrillen (bra sådana) är fantastisk för vissa typer av mat och tillagningsmetoder, indirekt eller direkt grillning och om man vill få upp ordentlig hetta. Det går att använda rökflis om man vill ha mycket röksmak. Jag har en Weber 57 med askkopp undertill, har funkat bra i femton år nu.

Gasolgrillar blir generellt inte lika heta men är mycket enklare att reglera temp, har man en stor sådan med en stor gjutjärnsgalleryta och kanske stekbord får man plats med mycket mat och kan hålla lite olika temp. Jag brukar grilla olika detaljer och även steka potatis i en gjutjärnspanna direkt på grillen, allt på en gång. Eller om man bara ska grilla några korvar så går det ju snabbt. Jag kör en Weber Genesis, deras mellanserie.

Elgrill har jag ingen men har använt flera gånger. Ska man ha en sådan är det nog en Weber Q eller liknande som gäller, där tempen och locket liknar en gasolgrills. Hade kunnat tänka mig en elgrill i situationer där jag inte kunnat köra gasol eller kol.

  1. Sous vide - Älskar att tillaga via den. Maten blir så perfekt tillagad och man kan verkligen få det precis såsom man vill. Främst gäller det kött som antingen blir redigt blodig, eller ordentligt saftiga och garanterat “genomstekta”. Tar bort riskfaktorer samtidigt som det förbättrar matkvallitén. Problemet är att de producerar plast och tar ofta ganska lång tid att tillaga.
  • Ovanpå det landar en supervass, hård japansk kökskniv och slipstenar.
  1. Smart home. Vissa älskar det, några hatar det, andra hatar att älskar det :wink:
    Att kunna styra belysning, dimmra och anpassa efter ens egna behov och slippa det där momentet att kliva upp ur soffan. Att kunna dimmra ned lamporna under natten så att man inte bländas när man ska slå en 7a eller byta blöja. Grymt skönt. Landar även en robotdammsugare på det.