Rich dad poor dad | Skillnaden mellan privatperson och bolag

I boken Rich dad poor dad, har jag svårt att greppa resonemanget kring “corporation”. I boken står det bland annat:

“A person who understand the tax adventages and protection provided by a corporation can get rich so much faster than someone who is an employee or a small-business sole proprietor. It’s like the difference between someone walking and someone flying.”

“Board meetings in Hawaii, car payments and insurance and helth-club memberships can be pre-taxed expenses for a corporation.”

Är det någon som har läst boken som kan förklara närmare vad han menar? Hur kan detta användas för oss i Sverige, med våra system? Vad är det för genvägar man kan ta?

Om du ska översätta det till svenska förhållanden så handlar det om att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal. Det är inte jämförbart rakt av men det är den tydligaste punkten som gör väldigt stor skillnad. Vi har också liknande förmånssystem på stora företag och inom staten som gör det tydligt förmånligt att arbeta där jämfört med andra arbetsplatser. Ett exempel på en sådan förmån är den extrakompensation vid föräldraledighet upp till 90% av lönen som finns på en del håll. Det ligger ganska stora pengar i det, särskilt om man har lite högre grundlön. En del arbetsplatser har också särskilda pensionsförmåner.

Eftersom vi i Sverige inte har trygghetssystemen kopplade direkt till anställningen är effekten av ovanstående betydligt mindre än i USA men det är ändå väsentligt.

2 gillningar

Det handlar väl om att du ska vara företagare och kunna göra avdrag. Om du expanderar och investerar överskottet betalar du betydligt mindre i skatt eftersom vinsten blir lägre.

Det möjliggör en snabb expansion och minimal skatt. Amazon är väl ett exempel på det.

Men tillgångarna är ju inte dina direkt utan tillhör ditt företag.

Nej Kiyosaki menar naturligtvis inte att det är en fördel att jobba med kollektivavtal.

Han menar att ett företag kan få många skattemässiga fördelar som inte privatpersoner/anställda har. T.ex att inom företagande skattar efter utgifter, medans man som privatperson skattar innan utgifter. Eller att man med företag göra skatteavdrag för många olika kostnader, så som resor, tjänstebil, datorutrustning m.m

Har du lån kan du sätta aktiebolaget i konkurs och lånen “försvinner”. Har du privatlån kan du endast gå i konkurs under vissa premisser.

1 gillning

Tänk så här:

  • Employee = anställd

  • Self-employed = enskild firma

  • Business owner / corporation = aktiebolag

  • Investor = investerare

Även om det i Sverige sägs att enskild firma och aktiebolag är samma så stämmer det i min mening inte riktigt. AB kan göra (mer eller mindre) allt som EF kan och lite till.

Det stora handlar egentligen vilken ordning som skatt kommer. Grovt förenklat handlar det om att en privatperson betalar först skatt, får sin inkomst och sedan betalar sin utgift med skattade pengar. Ett bolag tar först utgiften, behöver inte betala moms och därefter betalar man skatt (sist).

Kort och väldigt grovt räkneexempel där vi ska köpa en dator för 20 000 SEK inkl. moms och vi har 40 000 SEK att röra oss med innan alla skatter.

Bolag:

  • Köper dator för 16 000 SEK (exkl. moms)
  • Har kvar 24 000 SEK
  • Betalar arbetsgivaravgifter + privat skatt på 50 %, dvs 12 000 SEK

Som bolagsägare har du alltså en dator för 20 000 SEK + 12 000 SEK i handen.

Privatperson

  • Företagets bruttosumma exkl. allt är 40 000 SEK
  • Arbetsgivaravgifter + skatter för att få ut som nettolön - 50 % => 20 000 SEK
  • Köper datorn för 20 000 SEK

Som privatperson har du en dator för 20 000 SEK i handen och inga extra pengar.

Det skiljer alltså 12 000 SEK mellan de två exemplen beroende på hur du gör med skatt och avdragsrätt. Stor “hemlighet” som många inte förstår.

PS. Tror även detta kan uppskattas.

5 gillningar

Det här är absolut inte vad Rich Dad Poor Dad pratar om angående stycket som TS citerar.

I Sverige handlar det om de skattemässiga fördelarna du erhåller som ägare av AB gentemot att vara anställd. Precis som @firreb skriver skattar företaget efter utgifterna, medans en privatperson skattar innan utgifter.

Har du ett AB kan du köpa in saker i företaget och använda privat (generalisering). Du bestämmer själv avsättning till tjänstepension, bilförmån, friskvård m.m.

Enkelt exempel:
Har du eget AB kan du göra en läglig resa till en “konferens” i Stockholm samtidigt som dina vänner har kalas eller bröllop. Du flyger ned torsdag för en “konferens” torsdag - fredag och sedan går du på bröllop lördag. Under fredagen tar du även en massage som friskvård, vilket ditt AB betalar.

Flygresa och hotellkostnader står bolaget för samt massagen. I bolaget drar du bort dessa utgifter först och sedan kostnaden för din lön. Beloppet som är kvar skattar du sedan på (bolagsskatt).

Som privatperson hade du, efter skatt på bruttolön, betalat flygresan, boende och kanske även din massage, med din nettolön. Om jag inte missminner mig kan du även motivera massage med t.ex. “rehabilitering” på företaget och således inte påverka friskvårdsbidraget.

Har du eget AB och tillräckligt med intäkter finns det otroliga fördelar. Men istället för frihet envisas folk att vara anställd hos dåliga arbetsgivare och fortsätta vara missnöjda när lönerevisionen inte är tillräckligt bra.

4 gillningar

Ok, får konstatera att begreppet “corporation” var något oklart här. Uppfattade att frågan handlade om något annat, som också är i högsta grad relevant.

2 gillningar

Hm ok, men för att åtnjuta dessa fördelar måste ens AB alltså gå med en sådan vinst att det kan bekosta allt? Är enda lösningen att ha någon affärside, dvs det går inte att på något “enkelt och smart sätt” få tillgång till detta genom andra medel?

2 gillningar

Briljant! Har sett det avsnittet både en och två gånger :grin: men enda lösningen är att ha en affärside till ett AB som går med så mycket vinst? Eller finns det andra metoder till att få in pengar i sitt AB för att kunna åtnjuta detta? :thinking:

2 gillningar

Ett annat sätt är ju att försöka få fakturera företaget du jobbar på istället för att få lön.

3 gillningar

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Min enskilda firma fungerar bra, vad är fördelarna med AB?