SAVR vs Avanza fondavgift. Lönar sig inte SAVR på billig fond?

Hej

Avansa skriver att deras totalavgift för SPP Global PlusA är 0,43% Stämmer det att det verkligen är den enda avgiften de tar ut?

SAVR kriver att deras avgift för SPP GLobal Plus A är 0,40 dvs man får 0,03% i rabatt. Men SAVR har ju dessutom en årlig avgift om 0,09% av kapitalet (som tas ut 1/365 per dag) Det skulle innebära att den årliga avgiften för att via SAVR äga SPP Global Plus A = 0,40+0,09 = 0,49%

Om jag inte har missat någon avgift som Avanza tar ut är alltså SAVR inte alls billigare om det är SPP Global Plus A jag vill äga. Eller har jag missat något?

DYRARE alternativ:

SPP Global Multifaktor kostar 0,79 hos Avanza och 0,5 hos SAVR. Där är rabatten alltså 0,29% Med den rabatten minus den årliga avgiften om 0,09% blir det 0,2% billigare per år att äga fonden via SAVR jmf Avanza.

Är det alltså så att det måste till dyra fonder med hög rabatt för att SAVR ska vara ett bra alternativ eller har jag missat någon avgift Avanza tar up på något annat vis?

Tacksam för svar?

Malin

 

Hej Malin!

Som jag har förstått det så är SAVR bra för just fonder med höga avgifter, den totala avgiften hos Avanza ska visa alla avgifter, om så är fallet känns det väldigt onödigt att äga en sådan fond via SAVR.

Hos SAVR är alla avgifter redan inräknade i fondpriset, inklusive platformsavgiften, 0,09%.

Själv använder jag SAVR endast för dyra aktiva svenska fonder som handlas i SEK, eftersom de oftast är betydligt billigare där. Mina andra fonder har jag hos Avanza och Nordnet.

För fonder som handlas hos SAVR i utländsk valuta tillkommer det utöver fondpriset en valutaväxlingsavgift på 0,5% som gäller vid både köp och sälj. Hos Avanza och Nordnet är den avgiften bara hälften av det. Så om man vill handla med utländska fonder hos SAVR gäller det att vara långsiktig och behålla fonderna några år innan man säljer eller byter. Annars är det lätt hänt att det billigare fondpriset äts upp av växlingsavgifter.

Varför inte alla fonder hos SAVR?
Jag har allt mitt hos Avanza och har varit inne på att flytta delar men varför inte flytta även de man ”bara” sparar lite på?