Savr

Vad tycker ni om SAVR? Är de lika pålitliga som Avanza och Nordnet? Har de allt som behövs från finansinspektionen och staten?

Gå in och kontrollera själv på riksgälden. Lita inte på anonyma främlingar i forum. Även om detta är ett av de bättre forumen anser jag.

SAVR är bra och i det flesta fall mycket billigare än sina konkurrenter, särskilt vad som gäller dyra aktiva svenska fonder. För utländska fonder som inte handlas i SEK är valutaväxlingsavgiften dubbelt så hög som hos Avanza och Nordnet, så det är bäst att vara långsikt och inte sälja och byta alltför ofta för att det ska löna sig.

Och ja, SAVR är lika pålitlig som Avanza och Nordnet. De alla lyder under samma regelverk.

Jag har själv funderat på att ha vissa fonder hos SAVR. Det är ju stor skillnad på de aktivt förvaltade fonderna. Att betala 5 kr per 1000 kr istället för 2,50 kr på Avanza måste väl snabbt löna sig med tanke på skillnaden i avgift med en aktivt förvaltad fond, som handlas i utländsk valuta.

De fonder jag har funderat på är framför allt:

TIN Ny Teknik 1,08 istället för 1,59
MS INVF Asia Opp. 1,55 mot 2,26

MS INVF Global Opp. 1,25 mot 1,96

MS INVF Global Adv. 1,44 mot 2,15

MSs fonder har jag inte i nuläget men funderar på att köpa. Kommer även ner i avgift på de andra fonder som finns tillgängliga på SAVR.
Av de 11 jag kollade var det två jag inte hittade. Handelsbanken småbolag och föga förvånande Avanza World Tech.

Är det någon som flyttat allt från Avanza till SAVR.

På Avanza är det 1000kr i minsta köp på MSs fonder. Är det någon som vet om det är likadant på SAVR?

Om man skulle vilja sälja fonder på ISK på Avanza och köpa på ISK på SAVR, är det något man bör tänka på med tanke på beskattning?

När jag flyttade från Swedbank till Avanza har jag för mig Avanza hjälpte till med det för att det skulle vara fördelaktigt.

Jag har flyttat några av mina fonder till Savr.

Bra att vara medveten om att för utländska fonder (som t.ex. MS INVF) som inte handlas i SEK tillkommer det utöver fondavgifter alltid en valutaväxlingsavgift som gäller vid både köp och sälj. Hos Savr är den avgiften 0,5%, hos Avanza och Nordnet 0,25%.

Så om man köper utländska fonder hos Savr gäller det att vara långsiktig och inte byta alltför ofta. Annars kan de dyra växlingsavgifterna äta upp den billigare fondavgiften.

Minsta köp för de MS INVF fonderna du nämnde är 100 kr hos Savr (detsamma på Nordnet).

På ett ISK tillkommer det alltid en insättningsavgift i form av skatt på ca 0,1% på det insatta beloppet. Men det slipper man om man låter banken (eller fondplattformen) sköta flytten.

När jag flyttade några fonder över till Savr sålde och köpte jag dock själv eftersom det blir snabbare så. (Jag förlorade en krona per tusenlapp men det har jag råd med).

Okej! Tack för ditt svar.

Finns ingen anledning att använda savr. De har inga fonder som man bör äga långsiktigt.

Alla fonder på savr är för kortsiktigt ägande och vi vet att kortsiktighet sällan lönar sig på börsen

Så mao fonderna SEB Sverige index, spiltan investmentbolag, småbolag Plus, AMF småbolag, AMF global mm är inga ”långsiktiga” fonder??

Det stämmer inte alls. På SAVR kan man köpa kvalitetsfonder som lämpar sig utmärkt för ett långsiktigt månadssparande

Det var en besynnerlig ståndpunkt, Savr har 1300 olika fonder, och det är inte ett utbud som på något sätt är specifikt inriktat på kortsiktigt ägande. Alex och Linus ovan har helt rätt.

Mmm

Inte det. Kolla tex MS invf global opportunity. Den har avkastat jättebra under många år. På de senaste 7 åren har den avkastat nästan 500 %. LF global indexnära har avkastat 150 %. Det skiljer alltså 350 %!

Ingen fond man bör äga långsiktigt? … Det är ju precis tvärtom. Indexfonder som LF global indexnära bör man inte äga om man vill ha lite avkastning på sina surt förvärvade sparpengar.

Sedan en kommentar till SAVR. För MS invf global opportunity skiljer det enligt Tale 0,7 % i förvaltningsavgift jämfört med Avanza. Bara i år har fonden som jag har i Avanza avkastat ca 25 % (efter avgiften). Då får man var bra girig om man byter för att tjäna 0,7 % i avgift.

Ränta på ränta-effekten gäller också för avgifter. Om du vill ha MS INVF Global Opp. kan det på lång sikt göra en stor skillnad i avkastning beroende på var du köper fonden.

Kalkylator – Jämför fonder och fondavgifter
https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter/

Tale

Ränta på ränta effekten gör inte mycket. Ta exemplet ovan. Om jag investerade 100 000 kr för 7 år sedan så hade min avkastning varit en halv miljon kr idag. Det jag förlorat på lägre förvaltningsavgift är i samma exempel 28 000 kr. Inte så att jag gråter över den förlusten.

Ok, eftersom du månadssparar inte och har så kort sparhorisont spelar det inte i ditt fall kanske så stor roll. Själv tycker jag att 28 000 kr är ganska mycket pengar och såna summor kastar jag inte gärna ut genom fönstret. Men i det avseendet är vi nog lite olika.

Exemplet ovan visar en sak med all önskvärd tydlighet. Det är inte avgiften som är betydelsefull vid valet av fonder utan avkastningen. Jag vet att man vet vilken avgift man får framöver, men inte vilken avkastning. Men det är just det som gör fondsparandet roligt.

Blir mindre roligt sedan när det går ner. Jag tror inte på en björnmarknad för övrigt. Utan mer på fyra hinkar principen. https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Att sätta in pengar i aktiva fonder på grund av historisk avkastning är hasardspel!

Inte investering. Så när ni sätter pengar in i SAVR kom ihåg att det är hasardspel och att ni gamblar. Bara kolla på att de har en mobilapp samt att de visar nya investerare för att öka FOMO känslan. Investeringar är långsiktiga.

Själva verktyget de använder för att visa detta heter FOMO.COM, allvarligt talat. Den använder maskininlärning (artificiell intelligens) för att konvertera besökare till gamblare. Jämför med LYSA som inte tillåter människor att investera om de inte har tillräckligt god ekonomi med en buffert m.m.

“En 30-årig man i Uppsala satte in 5,000 kr på sitt konto För 11 minuter sedan”
En 48-årig man i Linköping köpte fonden DNB Fund Renewable Energy retail A för 25,000 kr För 1 timme sedan”

Att satsa pengar på “stjärnförvaltare” som har tur är som att be en trav expert om tips på en rad. Riktig bra berättelse som inte är förknippad med verkligheten.

Att tro sig kunna tjäna mer än 8% avkastning per år genom att tajma marknaden på grund av skicklighet istället för tur är verklighetsfrånvänt.

Det är det jag vill säga. Jag anser att det är sanningen. Men ni får väl tro vad ni vill, i alla fall inte på forskningen.

Sedan vet jag att det finns indexfonder m.m. på SAVR, men man vet ju vad alla gör där.

Mvh

8 % per år??? Låt oss titta på de senaste 5 åren. Då har det varit mestadels upp på börsen. Men det är de närmast gångna åren som är mest intressant. På 5 år ger det alltså ca 40 % upp.

För att kolla upp historiken lite och kolla detta märkliga påstående av Aen, så valde jag att se hur det gått för globala aktiefonder. Enligt Avanzas statistik är det av totalt 165 fonder 142 som har givit bättre än 40 % avkastning. Att tro att man inte kan slå 8 % per år i avkastning är verkligen verklighetsfrånvänt.

Det är ingen som påstår att det är svårt att slå 8% avkastning ett enskilt år. Det är genomsnittet historiskt sett. Det är sällan börsen går just 8% plus…