Sitta lugnt i båten bara för att man har en bra båt

Var det mej du syftade på?

Freddan ge upp nu, det är kört för oss vi har inte statistiken som allierad. Look into the light young Jedi, dont let your mind get twisted by the marknadstajming-dark-side

Ja, jag har försökt i några andra trådar med. Men forumet verkar bara vara för dom riktigt kunniga som kör index och statistik. Synd är att det i slutändan inte kommer finnas någon som vill delta i diskussionerna utom en handfull personer som kan klappa varandra på ryggen.
Forumet kommer att bli som att köra fotboll med endast målvakter, inte kul att se på.
Jag är ju egentligen intresserad av andras funderingar och erfarenheter.

1 gillning

Alla frågor går inte att besvara med statistiska antaganden, forskning eller definitioner. Men beslut kan lyckas bra ändå. Val av partner, jobb, köpa bostad är exempel på detta.

Många beslut tas på grunder där man väger samman information utan någon som helst vetenskaplig grund men kan vara uppbyggda av erfarenhet, klokhet och förmåga att sålla och värdera bland allt brus och värdefull information vi har tillgänglig. Med självklarhet kan sådana beslut också leda till bra investeringsbeslut - bra avkastning - eller som enligt ÄMNET FÖR TRÅDEN också leda till att man kommer väl ut ur en kris som ger en stor nedgång på börsen. Man behöver inte kunna mäta allt över 20 år, jag tror att de flesta nog innerst inne inser detta.

Släpp statistiken ett tag, våga tro på era förmågor att göra bedömingar kryddat med väl underbyggda gissningar, det kan ofta bli gott nog! Lycka till!

3 gillningar

Då har du hamnat lite fel här tyvärr. Ärligt talat då är Börsssnack (BS) på Di mycket bättre ställa att få en sådan input. Här är vi lite begränsade när det gäller sådant spekulation marknadstajmning. Även om alla är välkomna hit med olika tänkt :+1:.

Vilken form av funderingar är du intresserad av? Spekulationer om bolag?
Ryggdunkar om vilken bra investering hit och dit?

Det blir så tröttsamt att läsa igen och igen om spekulationer som går direkt i strid med forskning, statistik och allmän kunskap på området.

Jan har gjort sammanfattande avsnitt på en del av forskningen som är relativt enkel att förstå.

Det diskuteras massor här på forumet och hur stödet ser ut för ditt och datt, vilken exponering som är bra på vilka sätt. Hur man ska praktiskt bygga bra portföljer för olika risk o.s.v.

Men in och ur marknaden är rätt väl testat, det funkar inte. Det finns mängder med stöd för det.
Här är över en timme avsnitt om just det: #142 - Sluta försöka tajma börsen och marknaden! | Del 3 i "Vad säger forskningen om sparande?" - YouTube

Det är liksom helt ointressant att diskutera det om du inte har några forskningsreferenser och vi kan diskutera hur den forskningen relaterar till annan forskning.

Tänk att det har jag haft på känn från vissa. Det du skriver är ju att alla inte är välkomna på RTs forum om man inte månadssparar i indexfonder och matar statistik.
Tror du Jan är av samma åsikt om vi frågar honom?
Står han bakom Då är det ju ingen idé att ha ett öppet forum. Då är det bättre att ni har privata grupper med ryggdunk där ni kan tala om för varandra vad ni är duktiga.
Det är så jag uppfattar er och det är ingen smickrande egenskap att inte ha självinsikt.

1 gillning

Detsamma. Det är ju bara dravel! Det är din tolkning, låt bli att svara då. Du vänder och vrider på allt för att kunna sätta dit folk. Det är inte att diskutera. Du har ju ingen aning om vem som sitter bakom tangenterna, eller varför man gör vissa val.
Genom att tolka några textrader vet du exakt vad som är fel och hur man ska göra, tänka gärna påhejad av dina allierade.
Du är uppenbarligen duktig och påläst och skulle förmodligen kunna lära många hur man ska tänka och investera. Dock så vill inte alla ha den hjälpen.

Vi har lite svårt att spekulera här. Ingetting annat. Klart att alla är välkomna hit men det är svårt diskutera något utan fakta och forsknings stöd. Men du måste veta att majoriteten här på forumet följer inte bara global index. Många har rena aktier vid sidan om och blandar många olika lands index. Det är långt ifrån att bara följa global index som forskningen förespråkar :+1:

Min åsikt är att det problematiska i den här typen av diskussioner är att vi har två sidor:

  • En sida som diskuterar utifrån forskning, referenser, hänvisningar
  • En annan sida som tycker saker UTAN någon hänvisnings, källor eller referenser.

Och ja, då lutar jag absolut mot den sidan som har källor, referenser och bygger på forskning. Allt annat är ju bara tyckande.

Skillnaden om jag skulle försöka mig på en spekulation är att många av oss i detta forumet är äldre, har mer pengar och har varit på börsen längre än på Börssnack, Finanstwitter m.m. Vi har varit där och sett att det som många förespråkar med enskilda aktier, marknadstajming m.m. faktiskt inte fungerar realiteten.

Då blir det ju en frustration att som här, med jämna mellanrum hela tiden stöta på nya personer som ska argumentera samma sak som vi redan har diskuterat i andra trådar och “debunkat”.

Jag tror att varken jag, @nightowl eller andra har något investerat i just att indexfonder är graalen. Om någon skulle visa mig att något att annat är repeterbart, systematiskt och fungerade så byter jag direkt. Jag har ju under åren bytt flera gånger - nu senast i våras där jag till och med sa att modellportföljerna förmodligen för de flesta är overkill och att en indexfond och ett bankkonto för många är fullt tillräckligt.

Få av oss har något investerat i att ha rätt - vi säljer ingenting, vi förvaltar inte andras pengar eller har något incitament där vi tjänar mer eller mindre på att ha en viss åsikt.

6 gillningar

Om man inte vill ha den hjälpen har man ingen behov att diskutera sina egna investeringsbeslut på ett öppet forum eller hur :thinking:? Då kör man sina rena aktier som man tror på och väljer efter den kunskap man har själv utan at bry sig vad någon annan tycker om det. :+1:

Det är din tolkning! Det har jag aldrig sagt eller haft som avsikt!

1 gillning

Det har jag skrivit förut. Så fort forskningen stödjer något annat kommer jag byta. På sekunden!

5 gillningar

Om denna tråden kommer fortsätta gå cirklar så kommer jag stänga den. Det finna andra trådar - t.ex. har @Pellepennan en egen tråd där det diskuteras utifrån hans strategi om marknadstajming. Vi behöver inte ha den diskussionen sippra in alla andra trådar.

2 gillningar

Stäng av den och tryck på Delit knappen :joy: ! Jag kommer inte åt den :face_with_hand_over_mouth:.

Det är ok att säga vad man tycker, men sen måste ju dom som vill kunna diskutera detta utan att känna sej påhoppade och kunna skriva vad man vill och känner. Det är ju det som blir trist. Uppenbarligen finns det dom som vill diskutera utan statistisk grund.

Om du och några till har svårt/inte vill att ta en diskussion utan att luta sej mot statistik så är ju det också ok, men då måste ni kunna släppa dessa trådar.
Jag tror att många inte vågar ta diskussionen med er för ni är pålästa och ”vill” inte förstå ibland.

Det kan ju vara att ni faktiskt inte lyckats “debunka” det annat än under väldigt speciella förutsättningar, de förutsättningar man använt sig av vad gäller forskningen kring indexfonder över långa tidsperioder. Är man utanför ramarna för forskningens giltighet gäller den ju inte. Vi har då två sidor/möjligheter…

  • Helt avfärda andras tankar och erfarenheter för att detta saknar specifikt forskningstöd

  • Ändå vara öppen för att diskutera tankar, metoder och anekdotiska erfarenheter. Kanske kommer forskningsstödet senare men avsaknaden av sådant behöver inte vara ett hinder. Det kan vara ett hinder för personer av typ A (“RT-typen”) men inte för person B (annan typ). Hur gjorde man innan man fick stödet för indexfonder och 20 år? Då kunde man väl kanske omöjligen investera i sådana, just pga avsaknad av forskning? Moment 22.

Vill du ha sagt att du i forumet INTE vill ha diskussioner annat än sinsemellan personer av typ A? jag kan tycka att om man är av typ A och läser något från typ B så kan man ju ignorera det och acceptera att man tycker och tänker olika.

Eftersom en indexfond trackar index så fanns det statistik på index över typ 100 år när indexfonden uppfanns… Så problemet har aldrig existerat.

1 gillning

Svar nej.

Ja, eftersom det bara är tyckande. Tyckande är enkelt. Jag tycker t.ex. Storskogen borde ha en annan kurs, jag tycker vi borde vara med i NATO och jag tycker att Putin kan “go fuck himself”.

Det går superbra diskutera. Du har en helt egen tråd för det:

Helt OK att diskutera. Inte OK att spamma och kidnappa trådar med samma diskussioner om och om igen.

Det går superbra att starta en egen tråd för det. :+1:

När jag ser så är det ingen av er som startat denna tråden.

Stänger härmed tråden

6 gillningar