Sparkonto Klarna

Finns det något man bör tänka på innan man öppna sparkonto hos klarna, insättningsgaranti och 1,41 % i ränta om man binder 1 år. Spontant känns det bättre och smidigare än räntefonder som verkar mer klurigt att förstå sig på och ger väl inte heller mer avkastning?

Hej Daniel!

Klarna hör absolut ett bra alternativ för kortsiktigt sparande, som du säger så går dom under statlig insättningsgaranti och ger en “bra” ränta.

Så om du ska spara dessa pengar i 1 år så ser jag absolut det som ett bra alternativ.

I detta fall gäller det placering av mina föräldrars kapital som är i 70 års åldern. De vill inte har för stor del i aktiefonder och min tanke är då att den “säkra” delen av deras sparande är bättre att ha på sparkonto med hyffsad ränta sitället för räntefonder där både risken är högre samt avkatsningen till och med sämre?

Har startat ett konto hos klarna spar, eller som webplatsen heter “savings.klarna.com
Finns just nu bara ett ord för detta, katastrof!
Jag förde över pengar till ett konto med bunden ränta 1,41% under 1 år, men där satte Klarna inte in pengarna utan på ett konto med rörlig ränta 0,96%
Samtalade med sk kundtjänst som inte kunde/ville svara på något, utan ber mig ta skärmdumpar från mina överföringar och maila dem till kund@klarna.se. Kändes inte seriöst, maila bankuppgifter?
Tänkte om, bestämde mig för att skippa Klarna, men noterar då att några pengar kan jag inte ta ut, valet “Ta ut pengar” är inte valbart.
Klarna känns inte serösa i detta, eller så har de lanserat en produkt som inte fungerar och de inte kan hantera.
Jag är troligen dum som gått på detta, vill inte rekommendera klarna till någon

@MS Westin

Har du angett ett referenskonto till vilket uttaget ska gå? Är ganska säker på att du måste göra det för att knappen “ta ut pengar” ska bli valbar.

Mvh
Jonas

Vad tänker ni? Är klarna sparkonto utan bindningstid ett bra alternativ för buffertsparande?

1 gillning

Svårt att hitta annat bankkonto som ger högre ränta. Så det lär ju vara riktigt bra buffert

I detta fall gäller det mina föräldrars kapital. De är i 70 års åldern och vill/bör inte ta för mycket risk, men finns det någon nackdel att välja sparkonto istället för räntefonder vid ett mer långsiktigt sparande som det handlar om i detta fall?

Några nackdelar med bundet sparkonto :

  • Du kan inte ångra dig - än hur mycket du plötsligt behöver pengarna på grund av sjukdom eller andra omständigheter.
  • Du kommer aldrig kunna få mer än den utlovade räntan, även om räntemarknaden skulle utvecklas i en otroligt gynnsam riktning.

Om man av skatteskäl överväger att ha räntefonderna i en aktie och fonddepå, i stället för på investeringssparkonto, behöver man deklarera på den beryktade K4-blanketten. De omaket besparar man sig om man väljer sparkonto. Många väljer dock att ha räntefonder på investeringssparkonto i stället för att det är enklare med deklarationen.

Mina grubblerier om bundet sparande på bank skulle främst handla om ifall det är värt att låsa fast sig eller inte.

Klarna ger 1,41 % till den som låser pengarna i 1 år och 0,96 % till den som har rörlig inlåning.

Du har inte skrivit hur mycket pengar det rör sig om, men låt oss räkna på 100.000 kr. Då handlar det om 315 kr om året i ersättning efter skatt för att låsa fast sig. Det är alltså en ersättning på 86 öre om dagen för att frånsäga sig sin handlingsfrihet vid oväntade händelser. Beroende på hur ens övriga ekonomi ser ut får man göra avvägningen om det är värt den extra intäkten.

Men om man verkligen bestämt sig för att avstå från pengarna i ett år tycker jag Klarnas bundna erbjudande verkar intressant.

Du behöver inte deklarera på K4 blankett om du säljer allt på en gång från en fonddepå detta kommer banken att redovisa på den årliga deklarationen ,det är bara upprepande försäljningar som ska deklareras på K4.,och många obligationsfonder ger en bättre avkastning än Klarnas 1,41% ,bland annat SPP obligation,Spiltan räntefond,AMF räntefond long eller mixt för att inte nämna dom högrisk räntefonder bland annat Nordea 1 long duration US som är upp till över 20%.

I detta fall gäller det ett relativt stort kapital, över 1 miljon kr som ska fördelas på aktiefond och sparkonto. Tidigare har merparten varit investerade i olika räntefonder och blandfonder eller nollränta på sparkonto men detta såldes av innan corona krisen för att omplaceras i fonder med lägre avgifter. Min tanke är att istället för räntefonder ha sparkonto i den “säkra” delen av sparandet. Detta för att räntefonder verkar inte ge så mycket mer avkastning de senaste 5 åren (rätta mig om jag har fel), mer komplicerat att förstå sig på de är ju inte heller riskfria, högrisk räntefonder för att få mer avkastning känns också meningslöst, då kan man ju likaväl ha några procent mer i aktiefond om man vill höja risk/avkastning? Just nu ligger det mesta av kapitalet på sparkonto hos avanza med 0.55 % i ränta då de har öppnat ISK där så det var smidigt att ha allt samlat samt gav iaf något mer än nollränta de tidigare hade hos sin bank.

Jag vill ändå säga att dom räntefonder som jag nämnde ovan bör ge en avkastning runt 2% och dom ska vara på en fondkonto inte ISK och skatta 30% på vinsten som på ett vanligt sparkonto ,och på ISK ska vara aktiefonder ,på avanzas sparkonto räntan är 0 men du har säkert pengarna på nåt nischbank ,och jag tror att konto tillhör ,collector bank, med en ränta på 0,55 % ,det är inte rekommenderat att ha pengar på såna banker som inte prioriteras vid en konkurs ,då storbanker även med konto utan ränta är att föredra.på et ISK konto räntan är 0 och summan beskattas varje kvartal.

Jag har tittat närmre på de räntefonder som Erwin föreslagit ovan.

SPP obligation
Fonden har gått upp 0,81 % det senaste året. Det är sämre än obundet konto på Klarna. Under det senaste året har spararna tidvis fått uppleva att värdet fallit med knappa 3 %. Rekommenderad sparhorisont är minst 5 år enligt produktinformationen, det vill säga betydligt längre än det frågeställaren efterfrågar. Genomsnittlig årsavkastning de senaste 5 åren är 1,5 %. Det är alltså bara snäppet mer än vad man kan få om man tryggt binder sig hos Klarna.

Spiltan Räntefond Sverige
Fonden har gått upp 1,20 % senaste året. Det är i princip samma årsavkastning man får om man binder sig i 6 månader hos Klarna, och märkbart sämre än om man binder sig i 12 månader. Under det senaste året har spararna tidvis fått uppleva att värdet fallit med ca 4 %. Den genomsnittliga årsavkastningen har varit 1,3 % de senaste 5 åren. Det är sämre än att tryggt binda sparandet hos Klarna i 12 månader. Till saken hör även att Spiltan hindrade investerarna att sälja sina andelar när värdet föll. Rika tillsammans har publicerat en avrådan från Spiltan Räntefond Sverige: https://rikatillsammans.se/spiltan-rantefond-sverige/

AMF Räntefond Lång
Fonden har det senaste året gått upp 0,43 %. Det är hälften av vad man får med obundet konto hos Klarnas. Under det senaste året har investerarna tidvis fått uppleva kursfall på ca 3 %. Rekommenderad sparhorisont är minst 1 år enligt produktinformationen Genomsnittlig årsavkastning de senaste 5 åren är 1,5 %, vilket bara är en promilleenhet bättre än att binda sig på ett konto hos Klarna.

Nordea 1 - Long Duration US
Detta är en kursraket, en högriskspekulation. Fonden har gått upp 24,36 % senaste året, men har också bjudit på mycket kraftiga kursfall under resans gång. Då investeringen sker i amerikanska värdepapper drar man också på sig en valutarisk. Investeringshorisonten anges som medel till långsiktig, alltså inte det som efterfrågades i tråden. Fonden är ny och obeprövad, och det går alltså inte att se utfallet 5 år tillbaka i tiden.

Om man tittar på dessa fonder som Erwin föreslagit tycker jag det framgår tydligt att för den som efterfrågar ett sparande på 1 års sikt, som ska stå för den trygga delen i portföljen, är ett sparkonto på Klarna en god kandidat. Ingen av fonderna som Erwin föreslog har lyckas uppvisa en snittavkastning runt 2 % på 5 år. Den rekommenderade sparhorisonten enligt faktabladen är generellt sett längre än 1 år.

Vad gäller sparande på Collector hos Avanza ser jag inga problem med tryggheten. Det sparkontot, liksom de hos Klarna, har insättningsgaranti.

Ja så länge inte insättningsgarantin sätts ur spel vid någon form av kris för sparandet på collector via avanza samt även för klarna så känns sparkonto som bästa alternativet om man ser till risk/reward. Det är väl egentligen mest det som jag har tveksamheter till, om man kan lita på insättningsgarantin eller inte, det har ju tidigare tagits upp på denna sida att nischbanker kan vara mer riskfyllda men ingen har väl direkt kunnat svara på om insättningsgarantin är i fara om då exempelvis collector eller klarna skulle gå i konkurs. Kan ju vända på resonmanget om isåfall räntefonder är säkrare alternativ än klarna trots att de kan tappa i värde samt det som hände med spiltan nyligen.

Sparkonto tänker jag därför är något som just i detta fall med mina föräldrar kommer användas så länge man nu inte skulle få betydligt bättre avkastning på räntefonder med samma låga risk, kombinerat med lämplig andel i aktiefonder.

Jag vill inte påstå att räntefonder är en bra investering med tanke på ränteläget men det är en bättre lösning än pengar på konto i en nischbank ,jag är inte ut efter 0,5 % hit och dit just säkerheten är viktigast då räntefonder känns säkrare ,om nåt händer i en nischbank och Collector har problem just nu ,då kan alla konto blockeras ,månader t.o.m år tills konkurs är ett faktum ,insättningsgarantin gäller men det är viktigt att inte många banker går i konkurs samtidigt då kan hända att pengarna räcker inte till alla ,dom 4-systembanker är säkra dom kan inte ,konka,annars faller hälla finansiella systemet i Sverige men deras konto ger 0% ränta .

Erwin, hur är det med länsförsäkringar, är det en systembank som då är riskfri som du ser på saken? Det borde ju vara säkare att ha kvar pengarna där isåfall (0.40 bästa räntan om man inte vill binda 5 år som inte är ett alternativ) istället för att blanda in räntefonder som exempelvis amf lång som jag antar trots allt har en högre risk och kan ge negativ avkastning om man ska ta höjd för en eventuell finanskris?

Frågan är väl snarare varför man ska supporta ett företag som Klarna? De lever ju på att folk inte betalar i tid - den bäste kunden är den som glömmer att betala.

Såklart Klarna försöker tjäna pengar? Det gör väl de flesta bolag som erbjuder en tjänst eller tillverkar en produkt?

Att bojkotta ett bolag för att dom tjänar pengar så kommer du få undvika väldigt många bolag i Sverige. Klarna erbjuder en tjänst som gör det smidigare i vardagen för många, väljer man att använda deras tjänst så är det väldigt tydligt vad som gäller och man behöver bara hålla sig till det och deras tjänst blir gratis?

Givetvis ska ett företag få tjäna pengar. Men tycker du att de gör det på ett moraliskt sätt?
De säger ju rakt ut att den bästa kunden är den som betalar för sent. För då kan deras inkasso träda in.

Att få betala för ett dröjsmål är självklart i alla branscher, Klarna inget undantag. Vad gäller moral kanske några minns Folkia, (smslån) utskällt företag som finansierades av Swedbank (häpp!)