Spik i elpriset 30 kr per kWh(!) i Storbritannien idag

Kanske en separat tråd eg.

Jag har länge funderat på timdebitering. Inte för att jag kommer hålla på köra tvätt på natten och greja, utan bara för att kunna bryta strömmen (bildligt åtminstone) när Texasspiken kommer hit.

Nu tycks den vara på väg:

Tar uppemot tre månader att byta till timdebitering. Är det dags? Eller klarar man en vinter till i SE3 utan galna spikar?

Tycker Cornucopia i detta fall är lite fel ute. Det verkar vara en kombiation av flera faktorer som ihop gett fenomen. Bland annat brist på naturgas, brexit ihop med vindstilla i nordsjön.

Se artiklar nedan,

Om efterfrågan kan bli enormt större än tillgången så är prisspikar möjligt.

Sverige som resten av Europa tycks ha siktet inställt på en reglerbar produktion långt under efterfrågan. Det kan bli riktigt tråkigt om man inte har nånstans att importera ifrån.

Känns ju extremt riskabelt att ha timdebitering om det är plötsliga kostnadsspikar man är rädd för. Tråkigt att ha ugnen, spisen och datorn igång kl 19 samtidigt som man laddar mobilen, om spiken kommer just då. Om man inte använder så mycket ström ändå (lägenhet) är det väl ändå bättre att satsa på snittet, ingen uppsida men begränsad nedsida :wink:

Elbolaget Tibber som vi använder (med timdebitering) har börjat skicka ut pushnotiser vid högt elpris.

För den nördige: sedan har de ett API där man kan få se elpriset de kommande 24 timmarna. Håller på och leker lite med det genom att koppla ihop olika delar av hemmet. För en gångs skull tror jag att det kan vara ett område där en smart hemautomatisering kan spara pengar och inte bara vara “cool” och nördig. :joy:

7 gillningar

Sjukt nice!

Sådan information skulle man ju vilja ha från sin elleverantör varje dag eller vecka när det är dyrt eller billigare :joy:

1 gillning

Det är bara att vänta tills du går till @carolinebolmeson och säger att hon bara får starta tvättmaskin samt torktrumlare mellan kl 01-06

Typ bild på hur i princip enbart tvättmaskinen syns i vår elförbrukning :joy:

1 gillning

@janbolmeson Du vet att de flesta elbilar är skitjobbiga att putta för hand om man inte laddar de :crazy_face:

3 gillningar

inse den något morbida humorn i de där två “tornen” och det datumet :see_no_evil:

5 gillningar

Det är rörligt som är riskabelt - kommer prisspiken får du betala oavsett om du använder el eller ej.

Fast är fast, timdebitering har du valet att stänga av elen när smärtgränsen är nådd.

Undra om man kan hoppas Sverige skiljer sig från US/UK så Vattenfall helt enkelt bryter strömmen som en service istf orsaka sexsiffriga elräkningar.

tar fram kristallkulan

-Vänta bara till jönsprojektet* med fossilfritt stål verkställs. Då ska ni få se på peakar.

*jönsigt, för att vi inte har el till det. Inte för att det inte är härligt med grönt stål.

1 gillning

Tänk om fossilfritt stål kan få svenska elproducenter att börja bygga kärnkraftverk!

6 gillningar

Ja, det skulle vara det isf… :crazy_face:

Kan du förklara det där lite mer ingående? Menar du att den dyraste timman sätter priset för de med rörligt elpris för hela dygnet och att månadspriset blir ett matematiskt snitt över de dyraste priserna för varje enskilt dygn?

Elleverantören köper in el till de som har rörligt pris, en del av elen köps dyrt, en del billigare.

När månaden är slut har denna kostat x kr/kwh.
De som har rörligt pris får betala x kr/kwh + påslag för kostnad för leverantören samt profit.

Dvs har man rörligt elavtal spelar ens personliga förbrukningsprofil ingen roll.

Du kan ladda elbilar och köra diskmaskiner och värma poolen och huset på natten utan att få nån besparing av det.

Men vad värre är - om prisspiken kommer kan du bryta strömmen helt i flera dagar, men då andra med rörligt avtal kommer förbruka el så kommer ditt pris per kwh bli enormt ändå.

(Och de med fast pris betalar sitt fasta pris så de har inget incitament att snåla för att elen kostar 3500 kr/kwh, tvärtom kanske de myser lite extra, vilket drar upp marknadspriset)

1 gillning

Men en spik är väl per definition kortvarig, så inte säkert att det ger så stort genomslag på månadsgenomsnittet som vanligt “rörligt” baseras på.

Tack. Vet inte om jag förstår helt och hållet (är det meningen att vi vanliga döda ska kunna förstå elmarknaden?) men har en lite bättre bild.

Har övervägt att byta till fast elpris då vi har en ganska jämn elförbrukning över året på grund av att vi huvudsakligen värmer huset med fjärrvärme. På sommaren när elen tidigare har varit billigare så har vi ökad förbrukning pga pool.

Har varit i kontakt med energirådgivaren på kommunen men kändes inte som att den var helt med i matchen.

@janbolmeson känner du till någon som verkligen kan de här grejerna? Känns som att “bara byta till timtaxa” kan vara väldigt dyrt om man inte kan styra sin förbrukning. Likt er så är vi hemma 24/7 (åtminstone jag eftersom jag jobbar hemifrån och frun har gjort det under pandemin).

Men sett elproduktionsmässigt är det kanske denna kommande vinter som det är störst risk för prisspikar? Förhoppningsvis kommer nya reaktorn i olkiluoto online till nästa vinter vilket ju förbättrar situationen i Se3 avsevärt när kablarna till Finland inte behöver gå varma av export ditåt längre.

Beror på om spiken är en timme (irrelevant) eller en vecka a la Texas.

1 gillning

Jo såklart. Men varar prisspiken en vecka så kanske inte timdebitering heller hjälper.

1 gillning