Stocksholm - för bra för att vara sant?

Ytterligare en prenumerationstjänst (tänker på Aiisa som diskuterats tidigare) som påstår sig överprestera mot index (OMXSGI). På hemsidan så finns en graf där de visar att deras momentumalgoritm har gett nära 25 % årlig medelavkastning perioden 2007 - 2021. Det finns också ett whitepaper med referenser till bland annat Eugene F. Fama. Tjänsten är en prenumeration där man betalar 2000 kr/år för att få ta del av algoritmens val av svenska aktier (köp/sälj) med momentumstrategi. Är det någon som testat denna? Finns en fin ränta-på-ränta-kalkulator på hemsidan också. Enligt den kommer kan man vara 1.5 miljoner rikare om man börjar investera från 0 kr och sedan månadssparar 1000 kr / månaden i 15 år. Motsvarande med ränta-på-ränta-kalkulator med 8 % avkastning ger ca 340 000 kr.
Jag vill inte döma ut en sådan här tjänst, eller raljera allt för mycket. Men det är svårt att ta detta seriöst, eller?

Jag har svårt att ta det seriöst.

Känns som en produkt i tiden dock, med alla dagens möjligheter att “get rich quick” på börsen som basuneras ut. :slight_smile:

3 gillningar

Och som vanligt bör det påpekas att det är hur lätt som helst att ta fram en algoritm som presterar sjukt bra på historiskt data.

10 gillningar

Ett tips är att läsa om de tio personerna på företaget.

Enligt deras webbsida är det en person som utvecklar algoritmen. Resten är webbutvecklare, UX, kundkontakt, sociala media, marknadsföring. Låten stabilt…

Jag skulle inte ta i det med tång.

5 gillningar

Om du överväger att hoppa på något liknande bör du åtminstone jämföra med https://borslabbet.se som är Henning “Investerarfysikern” Hammars kommersiella tjänst. Han har i åratal bloggat på https://investerarfysikern.se/ och diskuterat vad han anser fungerar och inte fungerar. Även på Börslabbet är han ganska öppen med hur företagen är framscreenade, så om man orkar räkna själv kan man köpa data på https://borsdata.se/ och komma fram till samma resultat som Henning. (Ja, jag har testat. Phu!)

Henning använder fyra olika strategier samtidigt på Stockholmsbörsen eftersom en del strategier, exempelvis momentum, kan underprestera under lång tid. Även om man använder dessa fyra strategier kommer man under långa perioder underprestera mot index, vilket är ett pris man får betala om man tror sig kunna slå index långsiktigt (vilket många här på Rika tillsammans är övertygande om är omöjligt utan massa tur).

4 gillningar

Stötte på Stocksholm idag, verkar intressant. Tobias, eller någon annan har du/ni hunnit testa och utvärdera deras tjänst sedan starten av denna tråd?

Håller helt med dig. Problemet är nog att du inte riktigt tagit till dig ditt egna tips.

Personen bakom algoritmen är Kristjan Kullamägi. En svensk trader som gjort 5000 dollar till ca. 100 miljoner på ~10 år.

This guy.

Kolla utvecklingen under de första fem åren de visar i sin graf.

3 inlägg delades upp till ett nytt ämne: Jo, det går att slå index men du får betala med en högre risk

Nån här som faktiskt testat Stocksholm, Börslabbet eller liknande skarpt och kan berätta hur om sin värdeutveckling, standardavvikelse och sharpe?

Jag kör på Börslabbets svenska strategi men för kort tid för att kunna säga något.

Det vore intressant att få veta mer om det här. Tyvärr känns reklamen på hemsidan inte direkt övertygande utan mer banal. Det behöver förstås inte betyda något men det hade känts mer givande med ett lite mer faktabaserat tilltal.