Ta över fritidshus eller sälja eller flytta dit i ett år för att kunna göra uppskov?

Hej alla!

Jag står inför stora val kopplat till mina föräldraras sommarstuga. Det är nämligen så att de på länge inte varit särskilt intresserade av den, och vill nu lämna över den till mig som någon form av gåva. Jag kan då välja att sälja den, eller ta hand om den själv, med alla tillhörande ekonomiska konsekvenser. Jag inser att jag är väldigt lyckligt lottad, men vill ändå ha hjälp att göra ett välinformerat val.

Om stugan

Stugan är ett klassiskt fritidshus från sextiotalet i ett sommarstugeområde, som mer och mer har blivit permanentboende. Ytan är på runt 50 kvm, den har tre bäddplatser och en hel källare som används som förråd. I stort sett är den i originalskick, utom att kommunalt vatten och avlopp har dragits in under de senaste tio åren, och att en kamin installerades för 15 år sedan. I våras började taket läcka in, så ett takbyte behöver göras nu under sommaren, kostar uppskattningsvis 100-200k. Från tomten syns havet, men huset är vänt bort från det mot sydväst. Det är det sista i en rad på ungefär 10 hus med havskontakt (ej sjötomter, allmänning eller naturreservat emellan) som inte rustats upp än. Båtplats finns på 1.5 km avstånd. Avståndet till stugan från Stockholm är 15-20 mil. Närmaste matbutik 10 km bort, tågstation i mellanstor ort 15 km bort.

Stugan har inte använts särskilt på sistone, kanske 1 vecka per år senaste 10 åren, men har ett visst sentimentalt värde i och med att det byggdes av min farfar och släkt på sextiotalet. Dessutom inrymmer det stora delar av prylarna från mina farföräldrars dödsbo. En stor anledning till att jag inte använt det själv är avsaknad av körkort, vilket dock avklarades för några veckor sedan.

Om mig

Kort om mig så är jag en 25-årig student och ensambarn boende i Stockholm, som inom ett år kommer vara färdig civilingenjör med en förväntad ingångslång runt 35000 kr. Jag har i snart fyra år varit sambo med en annan 25-årig student som också snart är civilingenjör. Vi har planer på att flytta från studentlägenhet till bostadsrätt så fort vi har löner att låna på. Kontantinsats på runt 500 000 finns redan i form av sparande från sommarjobb, csn-lån och sabbatsårsjobb.

Min långsiktiga livsplan, om man nu kan ha en sådan, är att ha ett klassiskt ingenjörsjobb av typen 9 till 5 och skaffa hus och familj, gärna i Stockholm. Jag är även inne på FIRE-spåret, och hoppas kunna vara ekonomiskt oberoende någon gång mellan 35 och 45. En annan del av mig drömmer om en lite mer “alternativ” livsstil, och att flytta ut till landet. Sommarstugan skulle kunna vara ett sätt att testa på detta. Samtidigt är underhållskostnaderna stora, och också alternativkostnaden. Jag ser följande alternativ:

Alternativ 1: Sälja stugan

Försäljningspris 1.5 - 3.5 miljoner, jag räknar med 2.5 miljoner. Det är lite svårt att värdera på grund av den nyliga värdestegringen och det halvdåliga skicket på huset. En mäklare skall komma och göra en värdering om någon vecka.

Försäljningspris: 2 500 000
Inköpspris (60-tal): 100 000
Renoveringar : 250 000
Vinst = 2 150 000
Skatt : 2 150 000 * 0.22 = 473 000
Kvar: 2 027 000

Med detta belopp och sparade pengar skulle vi kunna köpa bostadsrätt utan lån. Detta kan då göras redan under studietiden innan det finns löner att låna på. Det leder också till ett mycket billigt boende. Dock känns det långsiktigt dumt att äga bostad utan lån. Hur svårt är det att låna pengar på bostaden i efterhand, till exempel upp till 60 % belåningsgrad och investera dessa i index? Hur ser banker på detta?

Alternativ 2: Ha kvar sommarhuset

Det är ju trevligt att ha ett sommarhus, men är det värt kostnaden? Uppskattningsvis är driftskostnader runt 1500 kronor per månad. Långsiktigt underhåll 3000 per månad. Varje resa dit kostar 400-600 kronor i drivmedel. Alternativkostnaden för kapitalet är också betydlig. Med en avkastning om 4% blir de två miljonerna knappa 7000 kr i månaden eller 80000 om året. För den summan går det att göra mycket i form av semestrar, hyra av stugor och annat. Dock har även tomten och huset en värdeutveckling i sig, sen början av pandemin (mars 2020) har området generellt ökat 25% i pris.

Alternativ 3: Ha kvar sommarhuset och hyra ut

Om stugan rensas på prylar och rustas upp något bör den gå att hyra ut genom AirBnB eller liknande. Jag har dock svårt att se att det går att gå plus på detta, sommarsäsongen är för kort, men det skulle kunna reducera kostnaderna åtminstone, men tillför också mer arbete och administration.

Alternativ 4: Flytta till sommarstugan i ett år för att få göra uppskov och sedan sälja

Nyligen avskaffades uppskovsräntan på bostadsvinster. Detta gäller dock bara permanentboende. Genom att flytta till stugan och bo där i ett år innan försäljning kan vi få ett gratis lån på 473 000 kr givet att en ny bostad köps för mer än försäljningspriset. Att bo där skulle ge en “inkomst” per månad på nästan 40 000 kronor. Även om detta egentligen är ett lån från staten, så gör det ingen skillnad i praktiken. Eller tänker jag fel? Det är ändå nästan 500 000 som vi i en kommande bostad inte kommer behöva betala ränta på.

Vi är låsta i Stockholm fram till våren/sommaren 2022, men har sedan sådana utbildningar att det går att jobba distans. Det bör också gå att hitta mindre specialiserade roller i den medelstora staden på pendlingsavstånd. Men för att göra karriär är det klart fördelaktigt att bo i Stockholm. Att fördröja det med ett år är kanske inte hela världen, men känns lite trist.

Alternativ 5: Flytta till sommarstugan permanent

Vi är båda intresserade av att snickra och renovera, samt av att odla. I Stockholm har vi kolonilott till exempel. Om stugan skulle ligga i utkanten av Stockholm så att man fortfarande kan jobba i stan, skulle jag gärna flytta dit. Eller borde man ta steget?

Det var mina tankar, jag uppskattar all input :slight_smile:

1 gillning

Wow, grattis, samt grattis till att ha så bra koll på ekonomi redan vid 25 års ålder. Jag kan inte ge några råd angående bostäderna förutom en kommentar om att jag kunde belåna min lägenhet med 35 % för att investera m.m. Det hade hade gått att belåna högre men jag ville inte ta mer lån än så i nuläget. Lånet ska betalas tillbaka om 30 år och jag kan inte drabbas av margin call (som man kan om man lånar mot värdepapper).

Jag vet att det kanske inte är ett av alternativen men…Med tanke på att den verkar vara i dåligt skick, skulle jag rivit stugan och byggt nytt. Jag har själv gjort samma resa, och det jobbigaste är att fatta beslutet, ett nytt hus kommer ge nya minnen och att spara ett hus pga gamla minnen mm blir en dyr och dålig lösning.

Jag skulle nog rivit stugan och byggt ett Älvsbyhus 1.5plan, vill du ha ett riktigt litet men som ändå kan ha 3 sovrum, finns ett som heter Lasse och kostar ca 1.3miljoner nyckelfärdigt (finns också större). Allt är då nytt, permanentboende standard, lägre driftkostnader och ingen fastighetsskatt i 15år. Du behöver dessutom inte betala något tills det är slutbesiktningat.

Jag skulle sälja stugan, hyrt ett hus på landet för att testa på livsstilen och efter det funderat på hur jag vill göra. Det är skillnad att bo några veckor i en stuga långt borta med allt vad det innebär med resor och underhåll av stugan och att bo i ett hus permanent som man underhåller. Vill du ändå ha lgh i stan, så kan du hyra en stuga några veckor om året och koppla av o slippa allt vad renoveringar heter. En del älskar att underhålla och renovera hus och är ni sådana i familjen, blir det knepigare, tycker jag.

Hej,

Jag tror inte det är bra att börja karriären med distansjobb eller med en kort anställning på landet, och vanliga räntan är så låg, så jag skulle inte flytta ut ett år bara för att få ett billigt lån.

Kom ihåg att när du försenar karriären med ett år så minskar din livstidsinkomst med så mycket som du tjänar ditt bästa år (ofta ditt sista år) under arbetslivet, inte med summan du tjänar ditt första år i karriären.

Jag skulle nog sålt, utan att fixa taket om mäklaren tycker det är ok. Om någon vill ställa dit ett Älvsjöhus spelar ju inte takläckan ngn roll…

När ni sedan köper lägenhet, så betala bara tex hälften cash, ta ut resten som lån, och sätt in resterande cash i indexfonder. Man måste inte betala 100% cash bara för att man kan…

Alternativt kan ni ju se till att skaffa ngt större lgh än ni behöver just nu. Tex bra att ha gästrum och kontor, som i framtiden kan bli barnrum. Då har ni boende på plats för mkt lång tid framöver, vilket är superskönt i dagens läge med enorma rörelser på bostadsmarknaden.

Mvh

F

Hej! Vad fint att få ta över en sommarstuga :blush: Jag står troligen också lite inför dessa dilemmor inom kort. Har dock “problemet” med att sambon redan har en stuga inom 20 minuters räckhåll för oss. Dock inte på kusten… Men sjönära i inlandet. Och han vill inte ha två ställen och tycker den 2.5 timmes bilvägen är ett stort hinder. Vilket det såklart är.

Nog om mig. Jag skulle köra alternativ 2 tills vidare. Känna på lite om du/ni gillar det. Ni kan göra iordning så det känns som ert. Nu när du har körkort också så är du ju fri att ta dig dit. Jag tänker som så att sålt är sålt - kommer inte igen. Och det kanske inte är bråttom att bestämma er för något av de andra flytta-dit-alternativen? De besluten kan ju få växa fram när ni känner hur ni trivs där. Sälja kan man ju alltid göra i ett senare skede. Lycka till med allt beslutande :grinning::+1:

Ni kan nog bara själva välja vad som känns mest rätt för er. Men jag hade i er situation sålt. Dels är stället inte klockrent för er lägesmässigt och dels är ni i en fas när ni behöver pengar för att bygga upp livet. Att mecka med att hyra ut tror jag är helt fel satsning i er livsfas. Ni skulle ha (tycker jag) ett blankt blad att utgå från och bygga upp det ni vill efter eget huvud.

Min erfarenhet är att det är viktigt att verkligen gilla ett ställe för att palla med det i längden. Jag är av uppfattningen att man inte ska vara för sentimental rörande husets historia. Det är bara före man beslutat sig som man är sentimental, efter är det mest skönt. Särskilt om ingen egentligen har älskat stället på ett bra tag.

Om inte det sentimentala är för viktigt för dig hade jag sålt. Då kan ni använda pengarna till att ge er en bra ekonomisk start i livet.

Svenssonliv i Stockholm och ekonomiskt oberoende vid 40 låter optimistiskt. Men kanske möjligt med startkapitalet som stugpengarna skulle ge?